«Τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαιώνουν ότι οι Ούγγροι επιθυμούν η χώρα να είναι στην ΕΕ, αλλά με μια ισχυρή εθνική κυβέρνηση» δήλωσε ο Βίκτορ Ορμπάν, ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών. Στη δεύτερη θέση η κεντροαριστερά συμμαχία, ενώ τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα αναδεικνύεται το ακροδεξιό Jobbik.
Με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν των ψήφων, το κόμμα του πρωθυπουργού Ορμπάν κερδίζει το 44% των ψήφων, ακολουθεί η κεντροαριστερά συμμαχία «’Ενωση» με 25% και το Jobbik με 21,1%.
Το ποσοστό της «’Ενωσης» θεωρείται επιτυχημένο με δεδομένο το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στους κόλπους της συμμαχίας στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Το ακροδεξιό Jobbik κατάφερε να βελτιώσει τα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές (το 2010 είχε λάβει 16,7%).
Όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές, ο Ορμπάν κατάφερε να σαρώσει στις εκλογές με μια «προσεκτική δόση» εθνικισμού και λαϊκισμού. Τα τελευταία χρόνια χτίζει σταθερά το προφίλ του εθνικού ηγέτη που στέκεται όρθιος απέναντι στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών.
Ακόμα και αν οι Βρυξέλλες (όπως και η Ουάσινγκτον) κατηγορούν τον Ορμπάν για την αυταρχική στροφή που έχει πάρει η Ουγγαρία με νόμους που απειλούν τη Δικαιοσύνη και την ελευθερία του Τύπου.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας έγινε μια μηχανή παραγωγής νόμων: συνολικά 800 νόμοι και ένα νέο Σύνταγμα καταγράφονται στο ενεργητικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ο Ορμπάν τα έβαλε και με τις εταιρείες ενέργειας, μειώνοντας τις χρεώσεις στους λογαριασμούς και υποχρεώνοντας τις εταιρείες να πληρώνουν τη διαφορά.
Μάλιστα, από τον Ιανουάριο του 2013 στους λογαριασμούς που λαμβάνουν οι καταναλωτές υπάρχει ένα «κουτάκι», όπου αναγράφεται το ποσό που γλιτώνουν. Αυτό το συγκεκριμένο «κουτάκι», όπως αναφέρει ο απεσταλμένος της El Pais, έχει πορτοκαλί χρώμα, όπως το κόμμα του πρωθυπουργού.
Ο Ορμπάν κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία, επέβαλε ειδικές εισφορές στις τράπεζες, εθνικοποίησε τα ιδιωτικά Ταμεία συνταξιοδότησης και μείωσε ελαφρώς την ανεργία, κυρίως με ένα πρόγραμμα προσλήψεων στο δημόσιο.
Ωστόσο, ο ΦΠΑ παραμένει στο 27%, οι περικοπές σε υγεία και παιδεία έγιναν και το επίδομα ανεργίας ισχύει για λίγους μήνες.
Ο οικονομολόγος Ζόλταν Πογκάστα εξηγεί στην El Pais: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να πουλήσει ότι βρήκε έναν άλλο δρόμο για να αντιμετωπίσει την κρίση στην ΕΕ. Μπορεί να τα βάλεις με τις πολυεθνικές, αλλά αυτό έχει άμεση συνέπεια στην ανάπτυξη, καθώς αποθαρρύνει τις νέες επενδύσεις. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής γίνονται ορατά σε ορισμένα χρόνια.»