Για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών διά στόματος του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά δίνει απάντηση σε ένα από τα πιο διαχρονικά αιτήματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτό του συμψηφισμού του οφειλομένου ΦΠΑ με αυτόν που τους χρωστά το Δημόσιο. Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επιλέξουν και να πληρώνουν τον ΦΠΑ για τιμολόγια που έχουν εκδώσει μόνο όταν εισπράξουν για τα τιμολόγια αυτά τα χρήματα.
Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει ένα τιμολόγιο αλλά ο πελάτης τους το εξοφλεί έπειτα από 3, 6 ή 9 μήνες. Το υπουργείο Οικονομικών όμως δεν ενδιαφερόταν για το πότε θα πληρωθεί το τιμολόγιο αλλά απαιτούσε τον ΦΠΑ με την έκδοση του τιμολογίου και ανάλογα με την υποχρέωση που είχε η επιχείρηση σε περιοδική δήλωση ΦΠΑ. Αυτό οδηγούσε σε αρκετές περιπτώσεις σε ασφυξία τις επιχειρήσεις οι οποίες από τη μία «κυνηγούσαν» τους πελάτες να πληρωθούν τις επιταγές από την άλλη έτρεχαν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις όταν δεν πλήρωναν στο κράτος τον ΦΠΑ που φαινόταν ότι έχουν εισπράξει ενώ αυτό ποτέ δεν είχε συμβεί ή καθυστερούσε χαρακτηριστικά.
Οπως αναφέρει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο «Βήμα» η ρύθμιση που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για συμψηφισμό ΦΠΑ που οφείλουν επιχειρήσεις στο Δημόσιο με τον ΦΠΑ που δικαιούνται να εισπράξουν από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης είχε πολλές τεχνικές δυσκολίες και η τρόικα αμφισβητούσε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα μπορούσε να έχει εφαρμογή στην ελληνική οικονομία όπως έχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τελευταία τη Ρουμανία. Μάλιστα το όλο θέμα είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης ο οποίος λόγω και της επαγγελματικής του εμπειρίας μπόρεσε να βρει τη φόρμουλα εκείνη ώστε και η τρόικα να δεχθεί το μέτρο και οι επιχειρήσεις να «ανασάνουν» οικονομικά.
Ο Πρωθυπουργός από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που βρέθηκε τη Δευτέρα το πρωί ξεκαθάρισε το τοπίο αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα όποιος δεν πλήρωνε ένα τιμολόγιο δημιουργούσε αλυσιδωτά προβλήματα στην αγορά, κάτι που πλέον θα περιορισθεί. Το μέτρο του συμψηφισμού ΦΠΑ θα τρέξει στην πλήρη μορφή του από το φθινόπωρο ενώ σε πρώτη φάση θα αφορά ΦΠΑ μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, ενώ αμέσως μετά και μόλις «τρέξει» το νέο σύστημα θα επεκταθεί και μεταξύ επιτηδευματιών.
Στη διαδικασία του συμψηφισμού ΦΠΑ θα μπορούν να ενταχθούν προαιρετικά επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα ως 500.000 ευρώ, ενώ σε επόμενη φάση θα ενταχθούν στην ίδια απόφαση και επιχειρήσεις με μεγαλύτερο τζίρο, δηλαδή ως 2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ακαθάριστα έσοδα ως 2 εκατ. ευρώ πραγματοποιούν ετησίως περίπου 9 στις 10 επιχειρήσεις. Κατά συνέπεια το μέτρο καλύπτει σχεδόν όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.
Μάλιστα, ο συμψηφισμός μεταξύ χρεών επιτηδευματιών προς το Δημόσιο και το αντίστροφο δεν θα περιοριστεί μόνο στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας αλλά θα επεκταθεί μελλοντικά για οποιοδήποτε είδος οφειλής (παρακρατούμενοι φόροι, φόροι εισοδήματος κτλ.).
Σημαντική είναι και η απόφαση βάσει της οποίας θα διαγραφούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα επιστραφούν τα ποσά στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν απέδωσε ΦΠΑ στο Δημόσιο γιατί και εκείνο με τη σειρά του δεν είχε επιστρέψει τα οφειλόμενα.
Ο άμεσος συμψηφισμός ΦΠΑ θα γίνει σε πρώτη φάση μέσω ηλεκτρονικού συστήματος στο οποίο οι φορείς της Γενικής Κυβερνήσεως, δηλαδή οι περιφέρειες, οι Δήμοι, τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, ο ΕΟΠΥΥ, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Τομέα θα καταχωρούν δύο ημέρες πριν από την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, όλα τα τιμολόγια με τον αναλογούντα ΦΠΑ για κάθε τους προμηθευτή. Με τον τρόπο αυτόν θα γίνονται αυτομάτως συμψηφισμοί και οι επιτηδευματίες ή οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν μόνον τον ΦΠΑ που θα υπολείπεται.
Η αντίδραση του εμπορικού κόσμου

«Ο συμψηφισμός του ΦΠΑ αποτελεί έμμεση ρευστότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» ανακοίνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) μόλις έγιναν γνωστές οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού.
Η εν λόγω ρύθμιση δεν υπάγεται σε περιορισμούς και κριτήρια επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων, ενώ μόνο ως θετική μπορεί να κριθεί σύμφωνα με την ΕΣΕΕ και η επικείμενη διαγραφή των προστίμων λόγω μη καταβολής ΦΠΑ αλλά και η καταβολή όλων των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Το ελληνικό εμπόριο ελπίζει ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα αποτελέσει το συμβολικό αλλά και ουσιαστικό εφαλτήριο για την ανάκαμψη της οικονομίας και την αξιοποίηση της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες.

HeliosPlus