Δεν πρόλαβε να κοπάσει η αναστάτωση που κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την περίφημη ρύθμιση του γάλακτος και οι εξελίξεις στον ευρύτερο γαλακτοκομικό τομέα αποκτούν πλέον τη δυναμική του ντόμινο. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η απόπειρα του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη να απελευθερώσει τη χρονική διάρκεια του παστεριωμένου γάλακτος απέτυχε.
Κτηνοτρόφοι, συνεταιρισμοί, ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες και αλυσίδες σουπερμάρκετ προσπαθούν να αναγνώσουν τις συνέπειες του επταημέρου και να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους.
Απειλή για το λιανεμπόριο
Ενώ ήδη κυκλοφορούν και ορισμένες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ρουμανική εταιρεία αποπειράται να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά του παστεριωμένου γάλακτος προσφέροντας 68 λεπτά το λίτρο και με καθαρή χρονική διάρκεια διάθεσης πέντε ημέρες (οι δύο ημέρες χάνονται στη συλλογή, την παστερίωση και τη μεταφορά). Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρουμανική αγορά γάλακτος είναι η φθηνότερη στην Ευρώπη με 27 λεπτά τιμή παραγωγού.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», σχεδιάζεται να διεξαχθεί στην αγορά της Λάρισας, όπου το τελευταίο διάστημα ευδοκιμεί το συνεταιριστικό πείραμα των «ΑΤΜ του γάλακτος», ένας «πόλεμος» με πρωταγωνιστή τον Ολυμπο. Στόχος είναι να εξαλειφθεί ο κίνδυνος επέκτασης αυτής της εμπορικής μορφής που είναι δυνατόν να απειλήσει βιομηχανίες και λιανεμπόρους.
Και ενώ οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες προσαρμόζονται πλέον στις επτά ημέρες –που είναι η χρονική διάρκεια του παστεριωμένου γάλακτος -, οι κτηνοτρόφοι είναι οι πρώτοι που θα «απολαύσουν» την εφαρμογή της νέας ρύθμισης.
Ηδη μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Κεντρικής Ελλάδας ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάζεται ότι από αύριο Δευτέρα οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος θα μειωθούν κατά 3 λεπτά το κιλό. Παρόμοια πολιτική αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες εντός των προσεχών ημερών.
Προηγήθηκαν οι ανατιμήσεις
Παράλληλα οι αλυσίδες των σουπερμάρκετ –έπειτα από ανεπίσημες παροτρύνσεις παραγόντων του υπουργείου Ανάπτυξης –πιέζουν για μείωση των τιμών. Υπολογίζεται ότι το επόμενο διάστημα οι λιανικές τιμές του παστεριωμένου γάλακτος θα μειωθούν περί τα 10 λεπτά το λίτρο. Σε αυτό θα συμβάλουν οι κτηνοτρόφοι, οι γαλακτοβιομηχανίες με 3 – 4 λεπτά –αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τέλη του 2013 ως και το πρώτο δίμηνο του 2014 οι γαλακτοβιομηχανίες έκαναν ανατιμήσεις όχι μεγάλες, αλλά μερικών λεπτών, όσων ίσως χρειαστεί να συμβάλουν στη μείωση –και οι αλυσίδες των σουπερμάρκετ.
Βιομήχανοι εναντίον κτηνοτρόφων
Εντείνεται ο ανταγωνισμός στη Θεσσαλία για το γάλα ημέρας που θα έχει διάρκεια δύο 24ώρων
Η περιοχή της Λάρισας δεν θα αργήσει να μετατραπεί σε «θέατρο πολέμου» μεταξύ του συνεταιρισμού των αγελαδοτρόφων ΘEΣ Γάλα και της γαλακτοβιομηχανίας Ολυμπος. Στη Λάρισα ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός έχει πρωτοπορήσει δημιουργώντας το πιο ενδιαφέρον εμπορικό εγχείρημα, τοποθετώντας αυτόματους πωλητές γάλακτος σε χαμηλή τιμή –0,90 ή 1 ευρώ το λίτρο, ανάλογα με τον τρόπο πώλησης.
Εντείνεται ο ανταγωνισμός στη Θεσσαλία για το γάλα ημέρας που θα έχει διάρκεια δύο 24ώρων
Η περιοχή της Λάρισας δεν θα αργήσει να μετατραπεί σε «θέατρο πολέμου» μεταξύ του συνεταιρισμού των αγελαδοτρόφων ΘEΣ Γάλα και της γαλακτοβιομηχανίας Ολυμπος. Στη Λάρισα ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός έχει πρωτοπορήσει δημιουργώντας το πιο ενδιαφέρον εμπορικό εγχείρημα, τοποθετώντας αυτόματους πωλητές γάλακτος σε χαμηλή τιμή –0,90 ή 1 ευρώ το λίτρο, ανάλογα με τον τρόπο πώλησης.
Η επιτυχία της συγκεκριμένης προσπάθειας ήταν εντυπωσιακή. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη διακίνηση 800 κιλών την ημέρα, πολύ σύντομα αυξήθηκε στους 2,5 τόνους λόγω της υπερβάλλουσας ζήτησης που εκδηλώθηκε και τώρα διακινούνται μέσω των αυτόματων πωλητών περίπου 8 τόνοι παστεριωμένου γάλακτος –πρόκειται για το περίπου 7% της ημερήσιας παραγωγής γάλακτος του συνεταιρισμού.
Είναι προφανές ότι η επιτυχία του βασίζεται στη συρρίκνωση των μεριδίων των άλλων γαλακτοβιομηχανιών που διακινούν τα προϊόντα τους στην πόλη και κυρίως του τοπικού Ολύμπου, ο οποίος είναι και ο ηγέτης της εν λόγω αγοράς. Μάλιστα στους άμεσους σχεδιασμούς της διοίκησης του συνεταιρισμού είναι η δημιουργία δύο ακόμη καταστημάτων –σύντομα θα έχει 12 συνολικά –και η επέκτασή του εκτός του αστικού χώρου, στην περιοχή του Τιρνάβου και της Ελασσόνας. Σε ορισμένα από αυτά θα είναι τοποθετημένα τρία μηχανήματα, εκ των οποίων το ένα θα είναι για το γάλα ημέρας, το άλλο θα έχει γάλα με χαμηλά λιπαρά (light) και θα υπάρχει και παστεριωμένο γάλα πέντε ημερών.
Υπολογίζεται ότι ως το τέλος του χρόνου η κατανάλωση θα πλησιάσει τους 15 τόνους ημερησίως. Αν αυτοί οι σχεδιασμοί ολοκληρωθούν, τότε οι απώλειες του Ολύμπου δεν θα είναι σε καμία περίπτωση αμελητέες.
Για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Ολύμπου σχεδιάζει να αναπτυχθεί με το γάλα ημέρας και με αντίστοιχο τρόπο με τον συνεταιρισμό ΘΕΣ Γάλα, δηλαδή τοποθετώντας αυτόματους πωλητές γάλακτος. Με βάση τις σημερινές σκέψεις –ο «πόλεμος» θα αφορά την τιμή –το γάλα ημέρας θα βγει με 50 λεπτά το λίτρο, κυριολεκτικά στη μισή τιμή. Ο στόχος είναι προφανής: να περιορίσει –αν όχι να εξοντώσει –την προσπάθεια του ΘΕΣ Γάλα όσο ακόμη αυτή βρίσκεται στην αρχή και τούτο διότι το κόστος στην παρούσα φάση θα είναι μικρότερο απ’ ό,τι αν επιχειρηθεί αργότερα. Πόσω μάλλον καθώς η δυναμική που εμφανίζει η εμπορική προσπάθεια του συνεταιρισμού δεν θα αργήσει να βγει εκτός των ορίων του νομού Λάρισας.
Πάντως παρόμοιο ανταγωνισμό βίωσε ο ίδιος ο Ολυμπος το 2000 μόλις οι αδελφοί Σαράντη απέκτησαν την πρώην συνεταιριστική επιχείρηση. Τότε λοιπόν, όλες οι μεγάλες βιομηχανίες της εποχής με επικεφαλής τον σημερινό πρόεδρο του ΣΕΒ αποδύθηκαν σε έναν έντονο «πόλεμο τιμών» επί μακρόν προκειμένου να χτυπήσουν εν τη γενέσει της τη νέα επιχειρηματική προσπάθεια –μάλιστα οι αδελφοί Σαράντη είχαν καταφύγει και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού –που όμως δεν το κατόρθωσαν.
Ωστόσο το γάλα ημέρας, το οποίο ως γνωστόν θα έχει διάρκεια ζωής δύο 24ώρων, φαίνεται να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των γαλακτοβιομηχανιών. Κυκλοφορούν σκέψεις στην αγορά για τη διακίνηση του προϊόντος σε μικρότερη συσκευασία του ενός λίτρου, επειδή έχει μικρότερη διάρκεια ζωής και ο καταναλωτής θα πρέπει να το καταναλώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και φυσικά θα βγει σε χαμηλότερη τιμή για να είναι πιο ελκυστικό.
Γενικότερα πάντως η αγορά οδηγείται σε αναδιάταξη και ο ανταγωνισμός θα διαμορφωθεί στο νέο πλαίσιο που δημιουργείται. Ωστόσο ουσιώδης εκκρεμότητα στην αγορά παραμένει η περίπτωση της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ, μιας από τις τέσσερις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κλάδου, η οποία αναζητεί εναγωνίως κεφάλαια κίνησης αλλά οι τράπεζες δεν φέρονται να είναι διατεθειμένες να της τα χορηγήσουν αν δεν «ενισχυθεί αποτελεσματικά το μάνατζμεντ» και σύμφωνα με τις προθέσεις των τραπεζιτών οι αλλαγές στο μάνατζμεντ δεν αποκλείεται να θίξουν και τη μετοχική σύνθεση της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας.
Συμφωνία δημάρχων για τις Κυριακές
- Στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκη και πιθανόν στον Βόλο ή στην Καλαμάτα θα γίνει η πιλοτική εφαρμογή του απελευθερωμένου κυριακάτικου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, όπως ψήφισε την περασμένη Κυριακή η Βουλή. Βέβαια η σχετική απόφαση θα υπογραφτεί από τον υπουργό Ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση όμως η επιλογή θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές, δηλαδή μετά τις 25 Μαΐου.
- Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», φέρεται ότι οι δήμαρχοι των παραπάνω περιοχών έχουν συμφωνήσει –χωρίς να αποκλείεται κι η περίπτωση να το έχουν προτείνει κι οι ίδιοι. Ειδικότερα, στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας τα καταστήματα θα είναι ανοικτά 52 Κυριακές τον χρόνο, στη Θεσσαλονίκη θα είναι ανοικτά 35 Κυριακές, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν η τρίτη περιοχή θα είναι ο Βόλος ή η Καλαμάτα και πόσες Κυριακές θα είναι ανοικτά τα καταστήματα σε καθεμία από τις δύο πόλεις.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ