Με υπογραφή Μέρκελ ξεκινά το Ταμείο Ανάπτυξης

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στην Αθήνα που επισφράγισε τη δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας και το πρωτογενές πλεόνασμα των 2,4 δισ. ευρώ το 2013,

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στην Αθήνα που επισφράγισε τη δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας και το πρωτογενές πλεόνασμα των 2,4 δισ. ευρώ το 2013, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έβαλαν στην ατζέντα της προσεχούς συνεδρίασής τους στις 5 Μαΐου στις Βρυξέλλες τα μέτρα και τους πόρους που θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Οπως εξηγεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, στην προσεχή συνεδρίαση θα πρέπει να παρουσιάσουμε το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και πλέον τη «σκυτάλη» παίρνει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει με προσωπικό ενδιαφέρον από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επανέλαβε την υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης για τη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στη συνάντηση που είχε με τον κ. Χατζηδάκη στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup στο Ζάππειο ήταν σαφής, εκφράζοντας μάλιστα την επιθυμία να ξεπεραστούν διαδικαστικά προβλήματα που είχαν προκύψει τους τελευταίους μήνες εντός του Απριλίου.
Εργαλείο χρηματοδότησης

Η αναγγελία της δημιουργίας και εκκίνησης του Ταμείου, που θα αποτελέσει βασικό εργαλείο χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να γίνει από τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή της τις επόμενες εβδομάδες στην Αθήνα.
Η κυρία Μέρκελ, εκτός από την πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση Σαμαρά, ιδιαίτερα αυτή την εύθραυστη περίοδο που διανύουμε, θα σημάνει με τις δηλώσεις της την έναρξη της διαδικασίας συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τη στροφή όλης της πολιτικής στην ανάπτυξη ώστε να αντιμετωπιστεί η τεράστια ανεργία στη χώρα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η Ελλάδα κρατούσε και τον Φεβρουάριο το θλιβερό ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Ενωση (πάνω από την Ισπανία, την Κύπρο και την Πορτογαλία) με ποσοστό ανεργίας 27,5% και ποσοστό ανεργίας στους νέους ως 25 ετών 58,3%! Σε απόλυτους αριθμούς οι άνεργοι ξεπερνούν το 1.340.000.
Ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά ότι «μετά το κύμα της απελευθέρωσης της αγοράς προϊόντων και βασικών κλάδων των υπηρεσιών, με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που εφέτος θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ, και κυρίως με τα προγράμματα φθηνού δανεισμού που θα αναπτυχθούν από τις τράπεζες με γραμμές χρηματοδότησης του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου δημιουργούνται οι δυνατότητες να ανακάμψει η οικονομία».

«Η ανάπτυξη δεν διατάσσεται»
λέει χαρακτηριστικά «αλλά πλέον το περιβάλλον για επενδύσεις είναι καλύτερο από αυτό που περίμενα δύο χρόνια πριν».
Τραπεζίτης στο τιμόνι

Στόχος του είναι η ίδρυση του Ταμείου άμεσα, πολύ πιθανώς ακόμη και τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα ήδη συζητούνται ονόματα που θα στελεχώσουν τη διοίκηση του Ταμείου, που θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο. Επικεφαλής θα είναι τραπεζίτης, πιθανότατα ο κ. Χρήστος Σκλαβούνης, σήμερα πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ υποψήφιοι για θέσεις του διοικητικού συμβουλίου είναι ο κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, ο κ. Αρης Συγγρός και ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Πλούταρχος Σακελλάρης. Για τη θέση του προέδρου υπάρχουν κι άλλες υποψηφιότητες από μεγαλοστελέχη τραπεζών του ιδιωτικού τομέα που είναι εκτός αγοράς.
Τους τελευταίους μήνες ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες εξειδικευμένες μελέτες για το Ταμείο κατόπιν συνεννόησης με την KFW, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών (CDC/BPI) και εκπροσώπους της Task Force και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι μελέτες που εκπονήθηκαν από τους οίκους Finance in Motion, OliverWyman και Ernst & Young προσδιορίζουν με σαφήνεια το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθεί η λειτουργία των τριών επί μέρους υπό ίδρυση ταμείων (Χρηματοδότησης ΜΜΕ, Κεφαλαιουχικών Συμμετοχών σε ΜΜΕ και Χρηματοδότησης Εργων Υποδομής) με στόχο την κάλυψη σημαντικών κενών στη χρηματοδότηση διαφόρων τομέων της ελληνικής χρηματοπιστωτικής αγοράς.
Επίσης δεσμεύθηκαν τα κεφάλαια που θα εισφέρει το Ελληνικό Δημόσιο (σε αυτή τη φάση 100 εκατ. ευρώ, ενώ σταδιακά η συμμετοχή θα φθάσει στα 350 εκατ.), ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διεργασίες για την προσέλκυση επενδυτών στο Ταμείο. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με τη γερμανική KFW (προβλέπει τη συμμετοχή με ποσό ύψους ως 100 εκατ. ευρώ) και το Ιδρυμα Ωνάση (ως 30 εκατ. ευρώ) για συμμετοχή τους στο IfG.
Συμφωνίες και επαφές


Επιπλέον:
  • Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη συμμετοχή της ΕΤΕπ στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Ο πρόεδρος της Τράπεζας κ. Βέρνερ Χόγερ δήλωσε ότι μέσα στον Απρίλιο θα υπογραφεί η σχετική συμφωνία.
  • Υπάρχει ισχυρή βούληση της γαλλικής κυβέρνησης να συμμετέχει επίσης στο IfG μέσω του γαλλικού Ταμείου Παρακαταθηκών CDC (Caisse des Depots) ή BPI της Τράπεζας Δημοσίων Επενδύσεων (Banque des Public Investiments). Κατά πληροφορίες ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας κ. Πιερ Μοσκοβισί θα ανακοίνωνε τη συμμετοχή αλλά τον «πρόλαβε» ο ανασχηματισμός της γαλλικής κυβέρνησης.
  • Εχουν γίνει διερευνητικές επαφές με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) για τη στήριξή τους.
  • Εχει εκφρασθεί κατ’ αρχήν ενδιαφέρον από την κυβέρνηση του Aμπου Ντάμπι, καθώς και την China Development Bank.
Ανάγκες ρευστότητας
Με τη δημιουργία του Ταμείου η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της δυσκολίας άντλησης κεφαλαίων για τους τομείς της οικονομίας που μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Οπως εκτιμά ο κ. Χατζηδάκης, οι ανάγκες ρευστότητας της αγοράς αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε 15-18 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Ταμείο θα παράσχει κεφάλαια αλλά και υποστήριξη που θα βελτιώσει τις διαδικασίες επιλογής και την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων. H νομική μορφή του θα είναι umbrella fund με τη δημιουργία αρχικά τριών υπο-ταμείων (sub-funds):

1.
Χρηματοδότησης ΜΜΕ με κεφάλαια κίνησης και με δυνατότητα αναχρηματοδότησης υφιστάμενων δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων.

2.
Κεφαλαιουχικής συμμετοχής σε βιώσιμες ΜΜΕ με προοπτικές ανάπτυξης.

3.
Χρηματοδότησης έργων υποδομής κυρίως στην Περιφέρεια.
Το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από τρεις τύπους κεφαλαίων, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά κράτη:
  • Kεφάλαια από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και τα διαρθρωτικά ταμεία.
  • Αμεσες χρηματοδοτήσεις ή εγγυήσεις από αναπτυξιακές τράπεζες (π.χ., KfW) και διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς (π.χ., ΕΤΕπ).
  • Kεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και τοπικά/διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ερωτήσεις – απαντήσεις


Τι διαφορετικό θα προσφέρει;

Στόχος του είναι να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στην οικονομία και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και στις ΜμΕ με παροχή δανείων φθηνότερου κόστους στις επιχειρήσεις. Το Ταμείο δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει τα υπάρχοντα εργαλεία (π.χ., ΕΤΕΑΝ).

Γιατί επελέγη ως έδρα το Λουξεμβούργο;
Η επιλογή έγινε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για τη λειτουργία αντίστοιχων θεσμών και τη διευκόλυνση επενδυτών τρίτων χωρών να χρηματοδοτήσουν το Ταμείο και εμμέσως την ελληνική οικονομία.

Πώς μπορεί μια επιχείρηση να πάρει δάνειο;
Οι επιχειρήσεις θα έρχονται σε επαφή με το Ταμείο για δάνεια μέσω των ελληνικών τραπεζών κατά το επιχειρησιακό μοντέλο της KFW.

Με τι επιτόκια θα χορηγούνται τα δάνεια;
Ο στόχος του Ταμείου είναι να εκμεταλλευτεί την υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση των βασικών εταίρων (KFW, EIB, Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) ούτως ώστε το επιτόκιο χορηγήσεων στις ΜΜΕ (μέσω των ελληνικών τραπεζών) να είναι σημαντικά χαμηλότερο από το σημερινό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.