Η νίκη του Ερντογάν παγώνει τις σχέσεις Αγκυρας – ΕΕ

Η νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας «παγώνει» την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σύμφωνα με πολιτική ανάλυση την οποία μεταδίδει από την Αγκυρα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας «παγώνει» την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σύμφωνα με πολιτική ανάλυση την οποία μεταδίδει από την Αγκυρα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Η επικράτηση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με ποσοστό 46% στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας,
καθώς και το απολυταρχικό καθεστώς Ερντογάν, δεν είναι σε θέση να αναθερμάνουν τις σχέσεις Αγκυρας – Βρυξελλών, οι οποίες φαίνεται πλέον να μπαίνουν όχι απλώς στο ψυγείο αλλά στον καταψύκτη» σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα. Και προσθέτει: «Επειτα από μήνες αποκαλύψεων για διαφθορά στα υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια και τη λαϊκή οργή για το κλείσιμο του Twitter και του YouTube, η χώρα ακροβατεί πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της προς την ΕΕ, με την οποία βρίσκεται σε επίσημες διαπραγματεύσεις από το 1999».
Η ΕΕ άλλωστε έχει ήδη καταδικάσει τις πρωτοβουλίες Ερντογάν κατά των κοινωνικών δικτύων και της ελευθερίας του λόγου και των ΜΜΕ. «Κατόπιν των ανησυχητικών εξελίξεων που σημειώθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες στην Τουρκία, η χώρα αυτή χρειάζεται τώρα να επιβεβαιώσει εμπράκτως και πάλι τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις σύμφυτες με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα. Επίσης απαιτείται να πλησιάσει όλους τους πολίτες της, ακόμη και αυτούς που ψήφισαν κατά της κυβέρνησης, ώστε να δημιουργήσει την ισχυρότερη δυνατή βάση μεταρρυθμίσεων οι οποίες απαιτούνται για να προχωρήσει η ένταξή της στην ΕΕ» έλεγε η ανακοίνωση της Κομισιόν μερικές μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
«Δεν έχει συναίσθηση της ευρωπαϊκής δυσαρέσκειας»


«Το αφτί του Ερντογάν όμως δεν φαίνεται να ιδρώνει ούτε να έχει συναίσθηση της ευρωπαϊκής δυσαρέσκειας καθώς θεωρεί την Τουρκία πολύ ισχυρή, τόσο γεωπολιτικά όσο και ως ενεργειακό και εμπορικό κόμβο, οπότε η χώρα του έχει το «πάνω χέρι» στην όλη υπόθεση. Ο ίδιος άλλωστε υποστηρίζει ότι η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο από ό,τι η Τουρκία την ΕΕ, μια υπεροψία που ενισχύθηκε κατά πολύ μετά τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα» συνεχίζει το άρθρο του Reuters.

«Ο Ερντογάν νιώθει γίγαντας τώρα. Αυτό το αίσθημα τον κάνει απρόβλεπτο καθώς νιώθει ότι μπορεί να επιτύχει τα πάντα. Εχει συγκεντρωθεί μεγάλη ισχύς στα χέρια ενός ανδρός ο οποίος καθίσταται κάθε ημέρα και περισσότερο απρόβλεπτος και απολυταρχικός»
δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων η τουρκολόγος και αναλύτρια του ευρωπαϊκού think tank European Policy Centre Αμάντα Πολ, επισημαίνοντας πως «ήδη έχουμε μπει σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο και είναι πλέον ασφαλές να πούμε πως εντός του 2014 δεν υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί καμία πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας».
Οι Βρυξέλλες δεν έχουν μέσο πίεσης


«Μέρος του όλου προβλήματος αποτελεί και το γεγονός πως οι Βρυξέλλες δεν έχουν πλέον κανένα μέσο πίεσης απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση –και η Τουρκία αυτό το γνωρίζει πολύ καλά. Ενα από τα πρώτα μέτρα που η ΕΕ θα μπορούσε να εφαρμόσει είναι το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για την κατάργηση της βίζας στους τούρκους πολίτες στις χώρες της ΕΕ, κάτι που η Τουρκία επιθυμούσε διακαώς εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο αξιωματούχοι λένε πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και το πιθανότερο είναι να συνεχιστούν οι ατέρμονες ενταξιακές διαπραγματεύσεις, καθώς ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν στην παρούσα φάση εξαιρετικά σκληρό» τονίζει η ανάλυση του Reuters, καταλήγοντας: «Κανείς δεν θέλει να ανοίξει ένα νέο μέτωπο με την Τουρκία, τόσο λόγω της ουκρανικής κρίσης όσο και λόγω της γειτνίασής της με τη Συρία και το Ιράν. Τέλος, ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι και το κυπριακό ζήτημα: η Τουρκία επικρίνει κάθε απόπειρα να αναθερμανθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στο διχασμένο στα δύο νησί, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης καθώς η Κύπρος «κάθεται» πάνω σε τεράστια κοιτάσματα αερίου. Οπως φαίνεται, οι ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να διαφωνούν με τις μεθόδους του Ερντογάν, αλλά αυτός παραμένει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και αυτόν πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν».

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 2 Απριλίου 2014

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.