Με σειρά μουσικών εκδηλώσεων σε 15 περιοχές σε όλη την Ελλάδα και σε 17 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, εγκαινιάζεται η έναρξη του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας, από την 1η Απριλίου σε 33 Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει συναυλίες και παραστάσεις στα Προπύλαια της Ακρόπολης, στην αυλή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, στο αίθριο του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας, στην είσοδο του Αρχαιολογικού Χώρου του Μυστρά, στον Αρχαιολογικό Χώρο Παλαμηδίου, αλλά και στη Δήλο, τις Μυκήνες, την Επίδαυρο, την Ρόδο, την Κέρκυρα, την Σαντορίνη, το Ηράκλειο και το Λασίθι ξεκινάει το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των Μουσείων, συμβολίζοντας έτσι την καινούργια αρχή.
Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι που διευρύνουν το ωράριό τους
1. Αρχαιολογικός Χώρος Ακρόπολης, Θέατρο Διονύσου και Αρχαία Αγορά
2. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας
3. Ολυμπιείο, Αθήνα
4. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας
5. Αρχαιολογικός Χώρος Σουνίου
6. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
7. Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
8. Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης
9. Αρχαιολογικός Χώρος Επιδαύρου
10. Αρχαιολογικός Χώρος Μυκηνών
11. Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Ολυμπίας
12. Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας
13. Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών
14. Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
15. Βασιλικοί Τάφοι Βεργίνας
16. Αρχαιολογικός Χώρος Δήλου
17. Ακρωτήρι Θήρας
18. Αρχαιολογικός Χώρος Λίνδου
19. Αρχαιολογικός Χώρος Ασκληπιείου Κω
20. Κάστρο Κω
21. Αρχαία Κάμειρος
22. Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου
23. Ακρόπολη Ιαλυσού
24. Αρχαιολογικός Χώρος Κνωσού
25. Αρχαιολογικός Χώρος Φαιστού
26. Σπήλαιο Ψυχρού, Λασίθι
27. Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Κορίνθου
28. Παλάτι Μεγάλου Μάγιστρου- Ιπποτών Ρόδου
29. Αρχαιολογικός Χώρος Μυστρά
30. Σπιναλόγκα
31. Φρούριο Κέρκυρας
32. Αρχαιολογικός Χώρος Παλαμηδίου
33. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, μετά την σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους του Τουρισμού, τόνισε μεταξύ άλλων: «Με πολύ κόπο και προσπάθεια ξεκινάμε την εφαρμογή του εθνικού πιλοτικού προγράμματος για την αναβάθμιση των 33 πρώτων σε επισκεψιμότητα Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα. Είναι ένα σχέδιο εθνικής σημασίας και η αναβάθμιση αφορά πάνω από όλα στο νέο ωράριο λειτουργίας.
» Οι χώροι αυτοί από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου, στην αποκορύφωση της τουριστικής κίνησης, θα δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα από τις 08:00 έως τις 20:00. Η αναβάθμιση όμως δεν περιλαμβάνει μόνο το ωράριο, επίσης ενισχύεται το προσωπικό και θα προσπαθήσουμε ταυτόχρονα να βελτιώσουμε τα πωλητήρια, να διευρύνουμε τα πωλητήρια, να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα αναψυκτήρια, να βελτιώσουμε την πρόσβαση και την προσβασιμότητα, να βελτιώσουμε τους χώρους υγιεινής και γενικά να παρουσιάσουμε μια κατάσταση σαφώς καλύτερη από αυτή που υπάρχει σήμερα».
Ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε, ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί πως όλα θα λειτουργήσουν άψογα την Τρίτη και ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα από την μία μέρα στην άλλη.
Σημείωσε ότι έχουν προσληφθεί 1122 εποχικοί υπάλληλοι και πρόκειται να προσληφθούν άλλοι 500 έως τον Μάιο, που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες και ότι στόχος είναι, το πιλοτικό πρόγραμμα να επεκταθεί σε πολλούς περισσότερους χώρους και κυρίως να μονιμοποιηθεί.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφού αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, τόνισε, ότι: «Θέλουμε τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας να παραμείνουν και αυτή είναι η απόφαση της κυβέρνησης, υπό δημόσιο έλεγχο και από εκεί και πέρα είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους νόμιμη και θεμιτή συνεργασία και συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Ενήμερος για τα προβλήματα που παρουσιάζουν, η προσβασιμότητα σε αρχαιολογικούς χώρους, οι χώροι υγιεινής, τα αναψυκτήρια και τα πωλητήρια, όπως στην περίπτωση του Ακρωτηρίου Σαντορίνης, τόνισε, ότι καταγράφονται όλα και σταδιακά θα βελτιώνονται.
Επίσης μιλώντας με δημοσιογράφους ο υπουργός Πολιτισμού είπε, ότι «έχει υπογραφεί σύμβαση ώστε να υπάρξει Wi Fi ως το καλοκαίρι σε 88 μουσεία», προκειμένου να μπορούν οι επισκέπτες με το κινητό τους να αυτοξεναγούνται και ταυτόχρονα «έχει γίνει η προγραμματική συμφωνία και έχει εξασφαλιστεί το κονδύλι για το e-ticketing».
Μιλώντας για το ΤΑΠΑ, τόνισε, ότι το βρήκε σε κατάσταση «που θυμίζει ξεχασμένη φρουρά» και ότι έχουν ξεκινήσει όλες οι ενέργειες έτσι ώστε «να πάρει πάλι μπροστά».