Μετά τις 7.00 το απόγευμα άρχισε η διαδικασία συζήτησης επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά του Προέδρου της Βουλή κ. Ευ. Μεϊμαράκη και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
Σημειώνεται ότι η μόνη φορά που κατατέθηκε στο παρελθόν πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής ήταν το 1927, όπως ανέφερε ο προεδρεύων κ. Ι. Τραγάκης.
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν 241 βουλευτές εκ των οποίων 165 κατά της πρότασης μομφής και 76 υπέρ.
Σημειώνεται ότι υπήρξαν πολλές απουσίες μεταξύ των οποίων και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που είχε υποβάλλει την πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής.
Απουσίαζεσχεδόν όλη η Κ.Ο. τωνΑΝ.ΕΛΛ. (ο κ. Ν. Μαριάς ψήφισε «υπέρ») ενώ το ΚΚΕ δεν πήρε καν μέρος στην ψηφοφορία.
Κατά της πρότασης μομφής ψήφισε η ΔΗΜΑΡ. Υπέρ τάχθηκε η Χ.Α.
Επεισόδιο με Βενιζέλο – Αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑΟι αναφορές του κ. Μεϊμαράκη στον κ. Δραγασάκη και τον ρόλο του ως αντιπροέδρου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο υπαινιγμός του ότι υπήρξε εκ μέρους του «μεθόδευση» ώστε να μην είναι ο ίδιος στην έδρα την ώρα που θα ελάμβανε τον λόγο ο κ. Τσίπρας για να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών αιφνιδιάζοντας την κυβέρνηση, προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Δραγασάκη ο οποίος ζήτησε να λάβει τον λόγο επί προσωπικού ενώ βρισκόταν στο προεδρείο.
Ο προεδρεύων εκείνη την ώρα κ. Ι. Τραγάκης του είπε ότι όταν κάποιος είναι στην έδρα δεν μπορεί να ζητήσει τον λόγο επί προσωπικού και κάλεσε τον κ. Ευ. Βενιζέλο να τοποθετηθεί. Ο κ. Δραγασάκης κατέβηκε από το προεδρείο και ζήτησε εκ νέου να του δοθεί η δυνατότητα για να απαντήσει στους υπαινιγμούς του κ. Μεϊμαράκη αλλά ο κ. Βενιζέλος που βρισκόταν ήδη στο βήμα, του είπε ότι είχε δοθεί ο λόγος σε αυτόν και ότι θα έπρεπε να περιμένει να τοποθετηθεί μετά. Ο κ. Δραγασάκης φανερά ενοχλημένος από τις προσωπικές βολές που δέχθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής επέμεινε, ενώ η ένταση κλιμακώθηκε με τις αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και τις βολές από την πλευρά του κ. Βενιζέλου, ο οποίος είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ο οποίος διαμαρτυρόταν: «Μη μου σηκώνεις το δάχτυλο εμένα».
Εκείνη τη στιγμή σύσσωμη η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την συνεδρίαση με τον κ. Βενιζέλο να τους λέει: «Στο καλό»! Στην αίθουσα παρέμεινε πάντως ο κ. Δραγασάκης για να απαντήσει στον κ. Μεϊμαράκη ώστε να καταγραφούν τα λεγόμενά του στα πρακτικά, όπως εξήγησε αργότερα.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «Λυπάμαι για την ευκολία που χρησιμοποιούν το ακραίο μέσο της αποχώρησης από την Βουλή», ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών είχε ως στόσο να παρεμποδίσει τη νομοθετική λειτουργία της Βουλής. Μάλιστα έκανε λόγο για «εκ του πλαγίου παραβίαση του Συντάγματος με δήθεν επίκληση του». Δραγασάκης: Επιφυλάσσομαι για το πλαίσιο της συνεργασίας μας από δω και πέρα
Όπως είπε, με τον πρόταση μομφής που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας «έκανε μια τρύπα στο νερό και έπεσε μέσα». Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ για απειλές, εκβιασμούς και ψευδοεισαγγελικό λόγο: «Και έρχονται εδώ και δεν έχουν να πουν τίποτα κι αντί να διδαχθούν από αυτές τις αλλεπάλληλες ήττες επιμένουν στο ίδιο», είπε και πρόσθεσε ότι «ως κλασικοί μικρομέγαλοι νομίζουν ότι κάτι κάνουν ενώ δεν έχουν καμία ρίζα, ούτε στην κοινωνία, ούτε στα συνδικάτα, ούτε πουθενά, είναι μια ψευδαίσθηση». Μάλιστα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας εκτός των άλλων ότι αποτελεί απελή για τις επενδύσεις και τους επενδυτές στην χώρα μας, για την ανάκαμψη της απασχόλησης, «αλλά εις πείσμα αυτών η χώρα ανακάμπτει», τόνισε.
Παίρνοντας τελικά τον λόγο ο κ. Δραγασάκης είπε ότι δεν κατανόησε την ουσία της ομιλίας του Προέδρου της Βουλής ως προς τους δυο ρόλους που ανέφερε, τον θεσμικό και τον κομματικό. Επιφυλάσσομαι να την κατανοήσω αφού την ξαναδιαβάσω και επιφυλάσσομαι για το πλαίσιο της συνεργασίας μας από δω και πέρα, είπε αφήνοντας ανοιχτό το τι θα πράξει ο ίδιος ως αντιπρόεδρος, αν και κοινοβουλευτικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησής του.
Πάντως ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «την θεωρία των δυο ρόλων και των δυο ταυτοτήτων δεν την καταλαβαίνω». «Ο ρόλος δημιουργεί ευθύνη συνολική. Ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος δεν είναι κάποιες ώρες πρόεδρος και κάποιες ώρες κόμμα», είπε υπογραμμίζοντας ότι «θέλω να μελετήσω την ομιλία του κ. Μεϊμαράκη και να την αξιολογήσω για να καταλάβω πώς αντιλαμβάνεται τη λειτουργία της Βουλής από εδώ και πέρα».
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου της Βουλής ο οποίος του είπε: «Δεν καταλάβατε ότι έχουμε διπλό ρόλο. Ότι εσείς θα υπογράφετε την πρόταση μομφής και θα είστε ένας από τους πέντε που θα την υποστηρίζουν και παράλληλα θα είστε αντιπρόεδρος της Βουλής». Και πρόσθεσε σε ειρωνικό ύφος: «Να δω αν θα την καταλάβετε και να ρθείτε να την συζητήσουμε. Αν δεν την καταλάβετε να έρθετε να σας την εξηγήσω».Παίρνοντας τον λόγο εκ νέου ο κ. Δραγασάκης του είπε: «Έκανε μια πρόταση και θα την αξιοποιήσω. Όμως δεν καταλαβαίνω τα όρια της πόλωσης που θέλει να θέσει αυτή η παράταξη». Τσίπρας: Η πρόταση μομφής είναι πολιτική επιλογή που αφορά στη λειτουργία της Βουλής
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι η πρόταση δυσπιστίας δεν στρέφεται προσωπικά κατά του Ευ.Μεϊμαράκη, αλλά κατά της υποβάθμισης της λειτουργίας του κοινοβουλίου. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν έχει επιχειρήματα, απάντησαν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Η πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής πρόκειται για μια πολιτική επιλογή. Επιλογή έκφρασης της δυσαρέσκειάς μας για τη επιλογή του κ. Μεϊμαράκη να μην συζητηθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά του Γ.Στουρνάρα, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Αναγκαστική επιλογή, αφού πήρε πάνω του, ως μη όφειλε, ο πρόεδρος της Βουλής την προτροπή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος παρενέβη για να ανατρέψει την απόφαση του υπουργού Επικρατείας ο Δ.Σταμάτη, που είχε αποδεχθεί την πρόταση.
»Δεν πρόκειται για προσωπική διένεξη κι αυτό αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής έχει εκλεγεί και με τη δική μας ψήφο. Υπ’ αυτήν την έννοια έχουμε κι ένα λόγο πάρα πάνω να είμαστε απαιτητικοί».
Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι την Κυριακή σημειώθηκε ένα «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με πολιτική στόχευση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει μια απολύτως συνταγματική πρόταση δυσπιστίας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στον Ευ.Βενιζέλο, τόνισε ότι «δεχθήκαμε καταιγισμό ύβρεων, για εθνοκαπηλεία, ότι καταστρέφουμε τη χώρα, ενώ άλλοι υποτίθεται ότι τη σώζουν, ενώ εμείς δεν υβρίσαμε κάποιον, πολιτικό έγκλημα καταγγείλαμε».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη: «Ο εκβιασμός ξεπέρασε τα όρια χθες και μάλιστα ψευδώς, όταν γνώριζαν ότι δεν τίθεται θέμα να μην πάρουμε τη δόση αν δεν γινόταν η ψηφοφορία χθες. Πρόκειται για έναν εκβιασμό συνειδητά ψευδή».
Αυτό που συνέβη είναι ότι «η κυβέρνηση φυγομάχησε χθες» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, «για αυτό ανέδειξε διάφορα νομικίστικα τερτίπια· για να μην μιλήσει για το σκάνδαλο των τραπεζών, για το έγκλημα κατά των πολιτών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων».
Αναφερόμενος στο χθεσινοβραδινό αποτέλεσμα και τις ερμηνείες, είπε: «Μετράτε τα τραύματά σας σήμερα. Είστε μια κυβέρνηση πολυτραυματίας. Ας κάνουμε κάθε εβδομάδα τέτοια λάθη να χάνετε από δύο βουλευτές» και πρόσθεσε ότι «με αυτήν την εικόνα της κυβερνητικής πλειοψηφίας των 151 βουλευτών, ούτε 140 ψήφους δεν θα έπαιρνε χθες ο Γ.Στουρνάρας».
Απέδωσε, δε, ευθύνες στον πρόεδρο της Βουλής για την απουσία των υπουργών από τις επίκαιρες ερωτήσεις. «Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος δεν είναι προαιρετικός» επισήμανε. Παράλληλα, κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι έχει καταργήσει την Ωρα του Πρωθυπουργού και ότι δεν εμφανίζεται στη Βουλή.
Απευθυνόμενος, δε, στον πρόεδρο της Βουλής, τού ζήτησε να εκλάβει την πρόταση μομφής και ως μια «απόπειρα θεσμικής απάντησης στον ευτελισμό και απαξία κοινοβουλίου, που νομίζω ότι αφορά όλες τις πτέρυγες της Βουλής».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για απόλυτο εξευτελισμό του κοινοβουλίου, με τον τρόπο που περνάνε νομοθετήματα και υιοθετούνται Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τόσο που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία.
«Αυτά θέλαμε να συζητήσουμε» με την πρόταση μομφής που καταθέσαμε, επισήμανε και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής Β.Μεϊμαράκη ότι ευθυγραμμίστηκε με τις κυβερνητικές ερμηνείες και σκοπιμότητες. «Λειτούργησε ως υπουργός της κυβέρνησης» τόνισε, εξηγώντας την πρόταση δυσπιστίας κατά του προέδρου της Βουλής. Μεϊμαράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται το Σύνταγμα
Μάλιστα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «δεν θέλατε να προεδρεύω εγώ όταν θα καταθέτατε την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών», υπαινισόμενος ότι υπήρξε μεθόδευση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να παρακωλυθούν οι διαδικασίες ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.
«Είχα μια εντιμότατη σχέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνωρίζοντας ακόμα και τις σκοπιμότητες», είπε ο κ. Μεϊμαράκης, τονίζοντας: «Θέλω αυτοτελώς να κρίνομαι όταν είμαι στην έδρα. Όταν δεν είμαι στην έδρα είμαι ΝΔ και τιμή μου και περηφάνεια μου και με τη ΝΔ εκλέγομαι και με αυτή θα ξαναεκλεγώ».
Κατηγόρησε δε τον κ. Τσίπρα ότι «ο πολιτικός πολιτισμός έχει πληγεί με την πρόταση μομφής κατά Προέδρου της Βουλής», ενώ αναφερθείς στο περιεχόμενο της πρότασης δυσπιστίας κατά του κ. Στουρνάρη είπε ότι «το Σύνταγμα δεν μιλάει για ατομική ευθύνη όταν υλοποιείς συλλογική κυβερνητική πολιτική.
Όσον αφορά την πρόταση μομφής εναντίον του, είπε ότι «δεν είναι πολιτική αποδοκιμασία, αλλά προσωπική και θεωρείται ότι έχω διαπράξει αξιόποινη πράξη». «Αλλά δεν έθεσε κανείς σας τέτοιο θέμα. Δεν κατάλαβα γιατί το κάνατε». Επίσης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «με καταχρηστικό τρόπο παραβήκατε τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα» από την στιγμή που η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να καταθέσει νομοσχέδιο ως κατεπείγον».
«Η δική σας παράβαση είναι ότι εσείς θέλατε να αλλοιώσετε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Μάλιστα εγώ προτείνω: πρόταση δυσπιστίας να συζητείται μετά την ψήφιση του κατεπείγοντος», ανέφερε.
Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε άδικη την πρόταση μομφής. «Την θεωρώ ως ένα παιχνίδι με τον θεσμό του Προέδρου για είσπραξη μικροκομματικού οφέλους, όπως το ίδιο θεωρώ και την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών».
Και συνέχισε λέγοντας ότι αν μεσολαβούσε το τριήμερο συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας «θα φτάναμε να ψηφίσουμε την Τρίτη το βράδυ και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θα προήδρευε στο Γιούρογκρουπ εδώ στην Αθήνα χωρίς να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής». «Για σας καλό είναι αυτό αλλά για μένα όχι», τόνισε.
Ενώ στις αντιδράσεις του κ. Π. Λαφαζάνη από τα βουλευτικά έδρανα απάντησε ως εξής: «Προσπαθείτε να με κάνετε κομματάρχη και να σας μιλήσω σα νεοδημοκράτης. Ε, θα σας μιλήσω ως νεοδημοκράτης: Ναι, το πεζοδρόμιο δεν θα το επιτρέψουμε να κάνει κουμάντο στην Αθήνα. Ακούσατε τι σας λέω;», είπε ενώ τον χειροκρότησε θερμά η πτέρυγα της ΝΔ.
Και κατέληξε: «Πάρα πολλές φορές έχω αυτοσυγκρατηθεί στις υπερβολές απέναντί μου. Η πρόταση ήταν έαν πολιτικό παιχνίδι με τους θεσμούς. Όταν θα είμαι στην έδρα θα ασκώ τα καθήκοντά μου ως πρόεδρος της Βουλής. Και όταν δεν είμαι στην έδρα θα είμαι βουλευτής της ΝΔ».
Ομιλίες στη Βουλή
Νωρίτερα, λαμβάνοντας πρώτος το λόγο εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Αλ.Μητρόπουλος τόνισε ότι η πρόταση δυσπιστίας δεν στρέφεται προσωπικά κατά του Ευ.Μεϊμαράκη, αλλά κατά του τρόπου λειτουργίας του κοινοβουλίου.
Όπως είπε, πρέπει να αξιοποιείται κάθε ευκαιρία για να συζητηθούν θέματα λειτουργίας του κοινοβουλίου και λειτουργίας της δημοκρατίας. Ο κ. Μητρόπουλος κατήγγειλε υποβάθμιση της λειτουργίας του κοινοβουλίου και μετάλλαξη της νομοθετικής λειτουργίας, μέσω του τρόπου που περνάνε από την Ολομέλεια -ή δεν περνάνε εάν πρόκειται για Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου- με διαδικασίες εξπρές τα νομοσχέδια στη χώρα.
Ο Αλ.Μητρόπουλος αναφέρθηκε στα γεγονότα της Κυριακής και στον τρόπο που συζητήθηκε το πολυνομοσχέδιο για να καταλήξει λέγοντας: Το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του και να μην συμπράττει στα εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού.
Απαντώντας, ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Νεράτζης τόνισε ότι δεν υπήρχε αντικείμενο στην πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, άρα -κατά τον ίδιο- ορθώς δεν συζητήθηκε στην Ολομέλεια η πρόταση μομφής την Κυριακή.
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Ρήγας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ακόμη κι αν είχε χρόνο την Κυριακή να αναπτύξει τους λόγους για την πρόταση δυσπιστίας θα έβγαζε όπως συνηθίζει «δεκάρικους λόγους περί διαδικασίας» και όχι επί της ουσίας.
Ο ίδιος παραδέχθηκε, πάντως, ότι «οι περιστάσεις, άλλες φορές αδικαιολόγητα, υποχρεώνουν πολλές φορές ακόμη κι εκβιαστικά να μπαίνουν ζητήματα [νομοθετικό έργο] γιατί η χώρα είναι σε έκτακτη κατάσταση, σε κατάσταση πολέμου. Και τότε δεν πρέπει να μένουμε στα διαδικαστικά, αλλά στην ουσία». Πρώτη φορά μεταπολιτευτικά
Ο κ. Νεράτζης υπογράμμισε ότι δεν είναι αυτά τα ζητήματα το πραγματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ: «Αλλά δεν σας φταίνε αυτά, αλλά το γεγονός ότι δεν έχετε επιχειρήματα». Κατήγγειλε, δε, ότι η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την Κυριακή ήταν υπονομευτική για τον υπουργό Οικονομικών εν όψει του κρίσιμου Eurogroup και για τη χώρα.
Μοναδική περίπτωση που υπήρξε πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου της Βουλής ήταν το 1985 από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ υπό τον κ. Κων. Μητσοτάκη και στρεφόταν κατά του προεδρεύοντος και αντιπροέδρου του Σώματος Μιχάλη Στεφανίδη για τα έγχρωμα ψηφοδέλτια κατά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (Χρ. Σαρτζετάκης). Μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το ύπατο πολιτειακό αξίωμα χρέη προσωρινού Προέδρου της Δημοκρατίας εκτελούσε ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Αλευράς και την θέση του αναπλήρωνε ο Μ. Στεφανίδης κατά του οποίου στράφηκε η ΝΔ.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η συζήτηση της πρότασης μoμφής oλoκληρώνεται σε μία συνεδρίαση. Σ’ αυτήν μετέχoυν έως πέντε από τoυς βoυλευτές πoυ υπoγράφoυν την πρόταση, έως πέντε άλλoι βoυλευτές πoυ δεν είναι μέλη της Koινoβoυλευτικής Oμάδας εκείνων πoυ την υπέβαλαν, τo μέλoς τoυ Πρoεδρείoυ κατά τoυ oπoίoυ στρέφεται, oι Πρόεδρoι των Koινoβoυλευτικών Oμάδων και η κυβέρνηση. To μέλoς τoυ Πρoεδρείoυ κατά τoυ oπoίoυ στρέφεται η πρόταση ομιλεί έως εξήντα λεπτά της ώρας, ενώ η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών, δηλαδή 151.
Η πρόταση μομφής κατά Μεϊμαράκη κατατέθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα και το σκεπτικό της είναι ότι «δεν διέκοψε τις εργασίες προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση δυσπιστίας και την παρέπεμψε χωρίς να έχει την αντίστοιχη αρμοδιότητα στο Σώμα». Κατά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κυριακής 30 Μαρτίου σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε το Προεδρείο ότι εάν δεν τηρήσει το γράμμα και το πνεύμα του Κανονισμού της Βουλής, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση μομφής κάτι που προκάλεσε την οργή του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος του είπε: «Η άποψή μου δεν επηρεάζεται από τις κορώνες για πρόταση μομφής κατά του Προέδρου».
«Με εκβιάζετε; Νομίζετε ότι θα φοβηθώ την πρόταση μομφής;», τόνισε ενώ επικαλούμενος τη γνώμη νομικών και συνταγματολόγων είπε ότι η συνταγματική πρόβλεψη για υποβολή πρότασης δυσπιστίας μετά την πάροδο εξαμήνου δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση συνολικά αλλά και ξεχωριστό μέλος της και εν προκειμένω και τον κ. Στουρνάρα, καθώς «το εξάμηνο καλύπτει και τους υπουργούς όταν ασκούν κυβερνητική πολιτική». Η πρόταση δυσπιστίας κατά υπουργού θα ήταν βάσιμη, εξήγησε, μόνο εάν τον αφορούσε προσωπικά όχι ως εκτελεστή της κυβερνητικής πολιτικής που έχει αποφασιστεί με βάση την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Αλλιώς σε κάθε νομοσχέδιο θα μπορούσατε για κάθε υπουργό να κάνετε πρόταση μομφής», είπε ο κ. Μεϊμαράκης αντικρούοντας τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τελικά την πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής λέγοντας ότι «δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αποδοκιμάσουμε την επιλογή σας και καταθέτουμε πρόταση μομφής». Και εγκάλεσε τον κ. Μεϊμαράκη για την απόφασή του να θέσει πριν την διεξαγωγή της προβλεπόμενης συζήτησης στην κρίση της Ολομέλειας την πρόταση δυσπιστίας.