Εξελίξεις στον θεσμικό χώρο του βιβλίου

Το Ισραήλ ακύρωσε τη συμμετοχή του στην εφετινή 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) η οποία θα διεξαχθεί από τις 8 ως τις 11 Μαΐου στους χώρους της HELEXPO.

Το Ισραήλ ακύρωσε τη συμμετοχή του στην εφετινή 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) η οποία θα διεξαχθεί από τις 8 ως τις 11 Μαΐου στους χώρους της HELEXPO. Όπως είχε ανακοινωθεί με επισημότητα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ισραηλινού συγγραφέα Άμος Οζ στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2013, το Ισραήλ επρόκειτο να είναι η τιμώμενη χώρα στην εφετινή ΔΕΒΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το Ισραήλ ακύρωσε τη συμμετοχή του τη Δευτέρα 31 Μαρτίου λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των διπλωματικών υπαλλήλων της χώρας σε όλες τις πρεσβείες και τα προξενεία ανά τον κόσμο.
Προκειμένου να καλυφθεί το κενό, μαθαίνουμε ότι πρόκειται να αναβαθμιστεί η παρουσία της ποίησης στη ΔΕΒΘ με ένα διεθνές φεστιβάλ ποίησης και φεστιβάλ νέων ποιητών. Σε ανακοίνωσή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) στο οποίο ενσωματώθηκε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), ο φορέας-διοργανωτής της ΔΕΒΘ, το πολιτιστικό πρόγραμμα της έκθεσης θα περιλαμβάνει περισσότερες από 200 εκδηλώσεις: Μεγάλο αφιέρωμα με θέμα «Η Ευρώπη μέσα από τα βιβλία» με αφορμή την ελληνική προεδρία, αφιέρωμα στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατό του, και στον κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, φεστιβάλ κόμικ-graphic novels, στρογγυλά τραπέζια με έλληνες και ξένους συγγραφείς, ημερίδες και συνέδρια για το μέλλον της Ευρώπης, τη μετάφραση κ.ά., εργαστήρια, εκδηλώσεις με θέμα τις νέες τεχνολογίες και ειδικές «γωνιές» για παιδιά και εφήβους. Το πλήρες πρόγραμμα της 11ης ΔΕΒΘ θα αναρτηθεί στον ιστότοπο https://www.tbf.gr
Τίτλοι τέλους για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης;
Ενδέχεται όμως αυτή να είναι η τελευταία Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, καθώς εφέτος λήγει η χρηματοδότησή της από το ΕΣΠΑ Μακεδονίας-Θράκης και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει δρομολογηθεί η ένταξή της στο επόμενο ΕΣΠΑ. Προσώρας δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, όμως η υπόθεση μοιάζει με χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου καθώς η ΔΕΒΘ είχε πολύ πολεμηθεί τα τελευταία χρόνια από τον εκδοτικό κόσμο της Αθήνας, ο οποίος ζητούσε τη μεταφορά της στην Αθήνα. Η διεξαγωγή της στη Θεσσαλονίκη συνεχίστηκε λόγω της σύνδεσης της διοργάνωσης με τα αναπτυξιακά προγράμματα στην Περιφέρεια της Μακεδονίας.
Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με Φιλαναγνωσία, «Φράσις» και Βιβλιονέτ
Στο ΕΙΠ ανακοίνωσε επισήμως την τυπική ενσωμάτωση του ΕΚΕΒΙ, η οποία έγινε στις 26 Μαρτίου, με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του νόμου 4250 με τίτλο «Διοικητικές Απλουστεύσεις –Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα –Τροποποίηση Διατάξεων του π.δ. 318/1992 (Α΄ 161) και λοιπές ρυθμίσεις». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η «μεταστέγαση του ΕΚΕΒΙ στους χώρους του ΕΙΠ ολοκληρώνεται σταδιακά οπότε και πολύ άμεσα επανέρχονται στους κανονικούς ρυθμούς οι λειτουργίες και οι κυριότερες δράσεις του».
Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνεται η διεξαγωγή της 11ης ΔΕΒΘ, η επανενεργοποίηση του προγράμματος της «Φιλαναγνωσίας», το οποίο στοχεύει στην καλλιέργεια της καλλιέργεια της ανάγνωσης στις πρώτες σχολικές ηλικίες και το οποίο προγραμματίζεται να παραταθεί και για την επόμενη σχολική χρονιά και να απευθυνθεί και στους μαθητές της ομογένειας. Σταδιακά θα ενισχυθεί και το πρόγραμμα «Φράσις», για την επιχορήγηση μεταφράσεων έργων αντιπροσωπευτικών του ελληνικού πολιτισμού, που εκδίδονται και θα κυκλοφορούν στο εξωτερικό σε ξένη γλώσσα.
Από τις δράσεις του ΕΚΕΒΙ που θα συνεχιστούν στο ΕΙΠ είναι και η λειτουργία της βάσης εκδοτικών δεδομένων «Βιβλιονέτ», η οποία έχει πάψει να ενημερώνεται από τον Φεβρουάριο λόγω της διάλυσης του ΕΚΕΒΙ. Δύο άτομα από την πενταμελή ομάδα της «Βιβλιονέτ» θα απασχολούνται στο ΕΙΠ με τη λειτουργία της μαζί με τρεις υπαλλήλους του ΕΙΠ κατόπιν σχετικής εκπαίδευσης. Το «κέντρο επιχειρήσεων» της «Βιβλιονέτ» θα μεταφερθεί από το γενικό βιβλιοπωλείο Πατάκη, που δεν μπορεί πλέον να τη φιλοξενεί, σε άλλο βιβλιοπωλείο του κέντρου της Αθήνας και, σύμφωνα με πηγές του ΕΙΠ, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από δύο μεγάλα βιβλιοπωλεία.
Η καθησυχάζει εν πρώτοις τους χρήστες της «Βιβλιονέτ», όχι μόνον εκδότες, βιβλιοπώλες αλλά και κάθε αναγνώστη, οι οποίοι στη διάρκεια της λειτουργίας της «Βιβλιονέτ» από το 1998 απέκτησαν ένα εργαλείο υποδομής με το οποίο καθίσταται εφικτή η παρακολούθηση των εξελίξεων στην πορεία παραγωγής του ελληνικού βιβλίου.

Στο σαββατοκύριακο που προηγήθηκε, μια πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών για τη διάσωση της «Βιβλιονέτ» κατέληξε σε έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό υπογραφών από ανθρώπους του βιβλίου και βιβλιόφιλους, που εξέφρασαν με τον τρόπο αυτόν τη διαμαρτυρία τους απέναντι στην απαξίωση αυτού του σημαντικού θεσμού του βιβλίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.