ΣΥΡΙΖΑ: Ταμείο θα κάνουμε στις ευρωεκλογές

Χωρίς υψηλές προσδοκίες για πολιτικές ανατροπές και με τη βεβαιότητα ότι το πολυνομοσχέδιο συνιστά μια πιστοποίηση της «μνημονιακής εμμονής» της κυβέρνησης προσέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινοβουλευτική συζήτηση και την ψηφοφορία της Κυριακής.

Χωρίς υψηλές προσδοκίες για πολιτικές ανατροπές και με τη βεβαιότητα ότι το πολυνομοσχέδιο συνιστά μια πιστοποίηση της «μνημονιακής εμμονής» της κυβέρνησης προσέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινοβουλευτική συζήτηση και την ψηφοφορία της Κυριακής.
Η κυρίαρχη αντίληψη στην Κουμουνδούρου εκφράζεται από τη θέση ότι οι νέες ρυθμίσεις στην ουσία αποτελούν τη χαριστική βολή για μεγάλες ομάδες εργαζομένων (και μη…) και η φράση στενού συνεργάτη του κ. Αλ. Τσίπρα, με την οποία αποκαλύπτεται και η βραχυπρόθεσμη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ενδεικτική: «Ούτως ή άλλως, ο λογαριασμός θα γίνει στις ευρωεκλογές»…
Μάχη στη Βουλή


Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις ρυθμίσεις της συμφωνίας με την τρόικα εστιάζεται κατά βάση σε όσα αποφασίστηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στις νέες ανατροπές στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και του Ασφαλιστικού.
Το πρώτο ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει και ένα από τα βασικά πεδία σύγκρουσης με την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή. Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γ. Σταθάκης, επισημαίνει ότι πρόκειται για μια «εν κρυπτώ ρύθμιση», με την οποία εξακολουθεί να μη δίδεται λύση στα προβλήματα του τραπεζικού τομέα (π.χ. διαχείριση των κόκκινων δανείων). Εχει επίσης μιλήσει κατ’ επανάληψη για διατάξεις, μέσω των οποίων ζημιώνεται το Δημόσιο, καθώς, όπως τονίζεται στις παρεμβάσεις του, δίδεται η δυνατότητα στους τραπεζίτες να επανακτήσουν έλεγχο των τραπεζών τους καταβάλλοντας στο Δημόσιο αντίτιμο που φθάνει ως και το 50% της τιμής ανά μετοχή με την οποία οι τράπεζες είχαν περιέλθει στον έλεγχο του ΤΧΣ.
Σε ό,τι αφορά τις λοιπές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ειδικότερα δε ως προς το άνοιγμα κάποιων κλάδων (φαρμακεία, γάλα, βιβλίο, μεταφορές), ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται εμφατικά στην άποψη ότι δεν πρόκειται για προαπαιτούμενα και προϋπάρχουσες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, αλλά για προτάσεις του ΟΟΣΑ, τις οποίες η ίδια η κυβέρνηση ζήτησε.
Κατά τον τρόπο αυτόν εκφράζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση εμμέσως πλην σαφώς ότι οι νέες ρυθμίσεις θα λειτουργήσουν σε βάρος της αγοράς και υπέρ συγκεκριμένων κλαδικών συμφερόντων.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνουν χαρακτηριστικά την εκτίμηση ότι στην περίπτωση του γάλακτος, με την κατάργηση του όρου «φρέσκο», θα πληγεί σε δραματικό βαθμό η εγχώρια παραγωγή, καθώς θεωρούν ότι θα διευκολυνθεί ουσιαστικά η εισαγωγή, αντί να ενισχυθεί η ελληνική παραγωγή και διακίνηση γάλακτος.
Αντιστοίχως, στο θέμα των φαρμακείων η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι παρέχεται μείζων διευκόλυνση προς μεγάλες επιχειρήσεις για τη δημιουργία συγκέντρωσης στην αγορά. Αντίστοιχη είναι η θεώρηση και στο θέμα της ενιαίας τιμής του βιβλίου, όπου εκφράζεται η βεβαιότητα ότι θα δοθεί η χαριστική βολή στα μικρά βιβλιοπωλεία και στους εκδοτικούς οίκους.
Τα εργασιακά αποτελούν το έτερο πεδίο, μετά τις τράπεζες, στο οποίο θα επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εντυπώσεις κατά την κατεπείγουσα διαδικασία συζήτησης, δεδομένου ότι εκεί εντοπίζεται και μεγάλο εκλογικό ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρμόδιο τομεάρχη, κ. Αλ. Μητρόπουλο, το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου διαμορφώνει τις εξής συνθήκες στην αγορά εργασίας:
  • Επιβάλλει το σύστημα του καθαρού κατώτατου μισθού χωρίς προσαυξήσεις και επιδόματα λόγω σπουδών, οικογένειας, προϋπηρεσίας κ.ά.
  • Καταργεί την παραδοσιακή διμερή εργασιακή σχέση (εργοδότης – εργαζόμενος) και τη μετατρέπει σε τριμερή (εργοδότης – Εταιρεία Ενοικίασης ΕΠΑ – εργαζόμενος), στο πλαίσιο της οποίας ο εργαζόμενος ουδέποτε θα αποκτά δικαιώματα.
  • Μειώνει κατά 50% τις επικουρικές συντάξεις, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάργησή τους.
  • Καταργεί ασφαλιστικές εισφορές στο πλαίσιο της εξίσωσης μισθών και εισφορών με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, στερώντας πολύτιμους κοινωνικούς πόρους από τα Ταμεία σε μια περίοδο προϊούσας κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Καταργεί επιδόματα δεκαετιών (γάμου, τέκνων, μητρότητας, στράτευσης, κατάρτισης κ.ά.), τα οποία στήριζαν οικονομικά τα μέλη των πιο φτωχών οικογενειών.
Συνοπτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι η νέα συμφωνία, την οποία χαρακτηρίζει προοίμιο του νέου Μνημονίου, «απαξιώνει δραματικά την τιμή της εργατικής δύναμης, προαναγγέλλει κραχ στα Ταμεία, προετοιμάζει την κοινή γνώμη για την αδυναμία καταβολής των συντάξεων στο προσεχές μέλλον και καταργεί ό,τι είχε απομείνει από το ελληνικό εργατικό Δίκαιο».
Οι «καθιερωμένες» συγκεντρώσεις


Για ακόμη μία φορά η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιδιώξει να υπενθυμίσει και τον κινηματικό χαρακτήρα της, καθώς ήδη από την Κουμουνδούρου έχουν οργανωθεί συγκεντρώσεις έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου. Αρχικώς για την ημέρα συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απευθύνει πρόσκληση σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, ενώ για την Τρίτη 1η Απριλίου, οργανώνεται άλλη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος με αφορμή την άτυπη συνεδρίαση του Eco-Fin την ίδια ημέρα στην Αθήνα.


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
«Παρακάμψεις» στον δρόμο προς την εξουσία

Με φόντο τη συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας και εν αναμονή της κάλπης των ευρωεκλογών, στον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να εμφανίζονται κάποια δείγματα προβληματισμού για το πολιτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύεται η εντύπωση ότι η ανατροπή της κυβέρνησης δεν είναι τόσο εύκολη όσο θεωρούσε η αξιωματική αντιπολίτευση μέχρι πρότινος και, παράλληλα, ότι ο δρόμος προς την εξουσία δεν είναι τόσο ομαλός.
Ως δείγματα αυτών των εκτιμήσεων ερμηνεύτηκαν οι πρόσφατες παρεμβάσεις του αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Ι. Δραγασάκη, ειδικώς δε η πλέον πρόσφατη, κατά την οποία θέλησε να διαβεβαιώσει αντιπροσωπεία γερμανών βουλευτών για δύο πράγματα: α) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και πολιτική δύναμη θα είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής και β) ότι στο κόμμα υπάρχει συναίσθηση του γεγονότος ότι η κρίση οφείλεται σε εγγενείς ελληνικές αιτίες και όχι στους ξένους.
Η παρέμβαση αυτή του κ. Δραγασάκη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες απηχεί τις διαθέσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ήδη προκαλέσει ενοχλήσεις στην αριστερή πτέρυγα, η οποία επιχειρεί να απορρίψει μια ενδεχόμενη νέα «στροφή», ενώ αναμένεται ότι πολύ σύντομα θα εκδηλώσει τη διαφωνία της.
Παράλληλα, όμως, έχει ανοίξει και μια διαφορετική συζήτηση εντός και εκτός κόμματος. Μια άποψη που φαίνεται να κερδίζει έδαφος, αν και δεν έχει διατυπωθεί ακόμη δημοσίως, είναι ότι ο χρόνος ως τις εθνικές εκλογές ενδέχεται να μην είναι όσο σύντομος νόμιζαν έως και προσφάτως στην Κουμουνδούρου. Υπό την έννοια αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ διά του κ. Δραγασάκη, εκτιμάται ότι προετοιμάζει το έδαφος για μια γενικότερη συζήτηση, με την ελπίδα ότι θα μπορεί να την ανοίξει, εφόσον το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι θετικό για αυτόν. Η άλλη πτυχή της παρέμβασης του κ. Δραγασάκη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σχετίζεται με τη διαπιστωμένη δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει μια διευρυμένη βάση ψηφοφόρων ή να διαλύσει τις ανησυχίες όσων εξακολουθούν να θεωρούν το κόμμα αντιευρωπαϊκή δύναμη.
Στα ηγετικά κλιμάκια υπάρχει η συναίσθηση ότι πρέπει να υπάρξει προετοιμασία εν όψει του προσεχούς διαστήματος, καθώς θεωρούν δεδομένη την εκ βάθρων αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού μετά τις ευρωεκλογές. Υπό το πρίσμα αυτό, στην Κουμουνδούρου αναζητείται τρόπος προσέγγισης ψηφοφόρων «από τα αριστερά της Αριστεράς έως τα αριστερά της Σοσιαλδημοκρατίας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.