Ανησυχία επικρατεί την Παρασκευή στις φυλακές Μαλανδρίνου, Τρικάλων, Πάτρας και Δομοκού από αλβανούς κρατούμενους, μετά τον θάνατο του βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών. Οι κρατούμενοι αρνήθηκαν να πάρου το μεσημεριανό συσσίτιο, δεν μπήκαν στα κελιά τους και παρέμειναν στο προάυλιο των φυλακών.
Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη κι έχουν ενημερωθεί οι κατά τόπους εισαγγελικές αρχές.
Τι έδειξε η νεκροψία – νεκροτομή
θάνατος του βαρυποινίτη φαίνεται να επήλθε από ξυλοδαρμό καθώς διαπιστώθηκαν κακώσεις και κάταγμα στο στέρνο. Συγκλονιστική η έκθεση των ιατροδικαστών Μηνά Γεωργιάδη και Ελένη Ζαγγελίδου για τον θάνατο του ισοβίτη Ιλία Καρέλι αφού διαπιστώνει ότι αποκλείεται να οφείλεται σε παθολογικά αίτια.
«Ο θάνατος επήλθε από αρρυθμογόνο μηχανισμό που προκάλεσαν τα πολλαπλά χτυπήματα στο στέρνο του από σπειρωτή ράβδο(γκλομπ)».
Σύμφωνα με πληροφορίες από την έκθεση αφήνεται η αίσθηση ότι υπάρχουν και ίχνη βασανισμού όπως έγκαυμα στην παλάμη του δεξιού χεριού του ισοβίτη αλλά οι ιατροδικαστές δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία του εγκαύματος. Σύμφωνα πάντως με τις δηλώσεις του ιατροδικαστή Γεωργιάδη υπάρχουν υπόνοιες και για ηλεκτροσόκ! Οι ιστολογικές και τοξικολογικής εξετάσεις θα βγουν σε έναν μήνα.
Η σορός του Αλβανού κακοποιού, ο οποίος πριν από λίγες μέρες δολοφόνησε με αυτοσχέδιο μαχαίρι τον 46χρονο αρχιφύλακα των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη, αναμένεται να επιστρέψει στη Νιγρίτα, προκειμένου να παραληφθεί από τους συγγενείς του.
Πως βρέθηκε νεκρός ο Καρέλι
Νεκρός στο κελί του στη Νιγρίτα Σερρών βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο βαρυποινίτης Ιλία Καρέλι, 42 χρόνων. Είναι ο δράστης της δολοφονίας του 46χρονου σωφρονιστικού υπαλλήλου Γιώργου Τσιρώνη στις φυλακές του Μαλανδρίνου το μεσημέρι της Τρίτης, 25 Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος ο κρατούμενος και κατηγορούμενος για την δολοφονία του άτυχου σωφρονιστικού υπαλλήλου μεταφέρθηκε σε κλίμα μυστικότητας στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών στις 3.30 το μεσημέρι της Πέμπτης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Καρέλι όταν μεταφέρθηκε στις φυλακές έφερε στο σώμα του εμφανή τραύματα. Σε επικοινωνία του «Βήματος» με το υπουργείο Δικαισύνης, η πληροφορία αυτή ούτε επιβεβαιώθηκε, ούτε διαψεύστηκε, αλλά υπήρξε η ενημέρωση ότι διενεργείται ιατροδικαστική έρευνα και θα συνταχθεί σχετικό πόρισμα για τις αιτίες θανάτου του βαρυποινίτη.
Ο Πρόεδρος τωμ εργαζομένων στο σωφρονιστικό κατάστημα Νιγρίτας Χάρης Κονσολίδης επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του «Βήματος» ότι το σώμα του Ιλία Καρέλι ήταν γεμάτο μώλωπες και κατά άλλες πληροφορίες αποδίδεται στην προσπάθεια να αφοπλιστεί ο δράστης της δολοφονίας του σωφρονιστικού υπαλλήλου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βήματος έχουν σταλεί στο Υπουργείο φωτογραφίες από τους μώλωπες που έφερε ο Καρέλι στην πλάτη και στο μάτι του. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που τον παρέλαβαν του σύστησαν να τον δει γιατρός για να εξετάσει τα τραύματά του, αλλά εκείνος αρνήθηκε, όπως αρνήθηκε να φάει και να πάρει νερό. Μονολογούσε συνεχώς «φέρτε μου ένα σχοινί να κρεμαστώ», ενώ κατηγορούσε τον εισαγγελικό λειτουργό που δεν το άφησε ελεύθερο πριν από την δολοφονία.
Σύμφωνα με πηγές από τις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών την Παρασκευή το πρωί είχε ειδοποιηθεί γιατρός για να τον εξετάσει και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έλεγαν «ούτε εμείς είμαστε ευχαριστημένοι με αυτήν την εξέλιξη γιατί εμείς δεν απαντάμε με τη βία σε τέτοια τραγικά περιστατικά».
Στο επίκεντρο των ερευνών των ιατροδικαστών είναι πλέον το αν ο θάνατος του βαρυποινίτη επήλθε μετά τον δεδομένο ξυλοδαρμό του αλλά και ποιός ήταν ο δράστης.
Από τα πλάνα στις κάμερες ασφαλείας καταγράφεται ότι μπήκε στο κελί νεοεισερχομένων, όπως προβλέπει ο κανονισμός των φυλακών για αυτές τις περιπτώσεις, στις 8.30 το βράδυ.
Από τις κάμερες οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατάλαβαν ότι ο Καρέλι από ένα σημείο και μετά δεν κουνιόταν καθόλου. Φύλακας μπήκε στο κελί του στις 11.30 και διαπίστωσε ότι ήταν ακίνητος. Στο νοσοκομείο Σερρών όπου μεταφέρθηκε μετά από 17 λεπτά, διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης
Επιβεβαιώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι ο νεκρός κρατούμενος Ίλια Καρέλι έφερε μώλωπες όταν μεταφέρθηκε στις φυλακές της Νιγρίτας και συγχρόνως «νίπτει τα χείρας του» για την αιτία θανάτου του βαρυποινίτη. Ωστόσο ανακοινώνει την διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθούν κάτω από ποιές συνθήκες επήλθε ο θάνατος του βαρυποινίτη.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:
«Πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση από αρμόδιο εισαγγελέα διατάχθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες του θανάτου του κρατούμενουKareliIlieπου κρατείτο στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας Σερρών.
Ο κατηγορούμενος, ο οποίος κατηγορείτο για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα του Καταστήματος Κράτησης Μαλανδρίνου, μεταφέρθηκε, χθες, (27.3.2014) περί ώρα 15.45 στο Κ. Κ. Νιγρίτας για λόγους προσωπικής του ασφάλειας. Τοποθετήθηκε σε θάλαμο νεοεισερχομένων περί ώρα 18.30 μόνος του και μακριά από άλλους κρατούμενους, ώστε να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση του από το προσωπικό του σωφρονιστικού καταστήματος. Μάλιστα εντός του χώρου κράτησής του τοποθετήθηκε κάμερα ώστε να υπάρχει πλήρης εποπτεία και καταγραφή όλων των κινήσεων.
Περί ώρα 23.30 υπάλληλοι του Καταστήματος Κράτησης παρατήρησαν ότι δεν εκινείτο ενώ βρισκόταν για ώρα στο κρεβάτι του. Εισήλθαν τότε στο κελί του όπου και διαπιστώθηκε έλλειψη των αισθήσεών του. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ το οποίο προσήλθε σε 17 λεπτά και μετέφερε τον κρατούμενο στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, όπου πιστοποιήθηκε ο θάνατος του.
Ταυτόχρονα με την ως άνω πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση, διενεργείται και προανάκριση από την Αστυνομία στην οποία παραδόθηκε και το υλικό της κάμερας, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης για τη διαπίστωση των αιτίων θανάτου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την παραλαβή του στο Κατάστημα Κράτησης της Νιγρίτας, σύμφωνα με την αναφορά του Διευθυντή του Καταστήματος, ο κρατούμενος έφερε μώλωπες για τους οποίους ο ίδιος (κρατούμενος) δεν προσδιόρισε την αιτία τους και δεν υπέβαλε αίτημα ιατρικής του εξέτασης».
Εντωμεταξύ, την Τετάρτη έγινε και η κηδεία του Γ. Τσιρώνη σε κλίμα οδύνης, στην γεννέτειρά του, στο Αγρίνιο.
Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων
Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων εκφράζει τη λύπη της για τον θάνατο του κρατουμένου και καταλήγει «Ο συ μισείς, ετέρω μη ποιήσης»
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Εκφράζουμε την λύπη μας για τον θάνατο του Αλβανού κρατουμένου ο οποίος την 25η Μαρτίου αφαίρεσε αναίτια την ζωή του αείμνηστου Συνάδελφού μας Γεωργίου Τσιρώνη.
»Ο ανθρωπισμός μας σε καμία περίπτωση δεν θα μας επέτρεπε η διαφοροποίηση στο μέγεθος του πόνου να αποτελέσει αιτία για οποιοδήποτε άλλα συναισθήματα.
»Οι εργαζόμενοι στις φυλακές ως υποσύνολο της κοινωνίας των φυλακών που συναποτελείται και από τους έγκλειστους κρατουμένους μαζί με τους οποίους βιώνουμε την κατάντια, την δυστυχία και την εγκατάλειψη πολλών συνανθρώπων μας, χρόνια τώρα μας έχει επιβάλλει να παλεύουμε και να διεκδικούμε για μια φυλακή που δεν θα χρειάζεται να μετρά απώλειες καμία από τις δύο πλευρές.
»Επίσης, η ηθική μας και η λογική μας ως εργαζόμενοι μας επιβάλλουν να κινούμεθα μακριά και να καταγγέλλουμε οποιαδήποτε μορφή αυτοδικίας ή αντεκδίκησης.
»Προσηλωμένοι στην πανανθρώπινη αξία της ζωής που αποτελεί βασικό οδηγό του αγώνα μας, μας επιβάλλει μαζί με την λύπη μας για αυτό καθ’ αυτό το γεγονός να εκφράσουμε και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θανόντος.
»Είμαστε σίγουροι ότι η έρευνα που ήδη διεξάγεται θα αποδείξει καταρχήν κάτω από ποιες συνθήκες και σε ποια αίτια οφείλεται ο θάνατος του κρατουμένου, καθώς και την ειλικρίνεια των λόγων μας, δεδομένου ότι δεν έχουμε καμία συμμετοχή σε αυτόν, ούτε παραλείψαμε να κάνουμε κάτι που θα εξέθετε την ζωή του σε κίνδυνο».
Ποιός ήταν ο βαρυποινίτης Ιλία Καρέλι
Ο Ιλία Καρέλι είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 χρόνων και 9 μηνών για απόπειρα ανθρωποκτονίας, σωματική βλάβη, απόπειρα κλοπής, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Επίσης με άλλη απόφαση είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 χρόνων για διακίνηση ναρκωτικών από μη τοξικομανή.
Ο 42χρονος Αλβανός είχε παράλληλα επιχειρήσει να πνίξει ένα από τα υποψήφια θύματά του. Όμως τότε τον είχαν προλάβει αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης που έσπευσαν επί τόπου. Γι αυτήν την επίθεση ο δολοφόνος του αρχιφύλακα είχε καταδικασθεί πρωτοδίκως σε κάθειρξη 20 χρόνων η οποία, στον δεύτερο βαθμό, μειώθηκε στα 12 χρόνια και εννιά μήνες.
Σημειώνεται ακόμη ότι ο βαρυποινίτης είχε συλληφθεί αρχικά στις 21 Οκτωβρίου του 1997 για διακεκριμένες κλοπές και είχε καταδικασθεί σε 16 χρόνια και πέντε μήνες κάθειρξη. Είχε αφεθεί ελεύθερος – με υπό όρους απόλυση – στις 27 Μαΐου 2006 και λίγους μήνες αργότερα προχώρησε στην προαναφερθείσα δολοφονική επίθεση.