Cinema concerts ή αλλιώς κινηματογραφικά κοντσέρτα. Η ονομασία προέρχεται από την πλατφόρμα κινηματογραφιστών και μουσικών Μoving Silence, η οποία ιδρύθηκε το 2009 στο Βερολίνο από τον μουσικό Mάρκο Μπρόσολο και τον κινηματογραφιστή Mατίας Φριτς με στόχο να συνδέσει τις ρίζες του κινηματογράφου με τη σύγχρονη αισθητική και τις νέες τεχνολογίες, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα διεθνές δίκτυο καλλιτεχνών.
Σε λίγες ημέρες αρχίζει η εφετινή έκδοση του Φεστιβάλ Μoving Silence στην Αθήνα, μια παραγωγή του Γερμανικού Ινστιτούτου Γκαίτε και της πλατφόρμας Moving Silence, σε επιμέλεια του Μ. Φριτς. Διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Exile Room στην Αθήνα (θα γίνουν προβολές και στους δύο χώρους), με τη συμμετοχή δύο διακεκριμένων διεθνών φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους από το Βερολίνο: του Ιnterfilm Festival και του Zebra Poetry Film Festival.
Τo Ιnterfilm Festival ιδρύθηκε το 1982 στο Berlin-Kreuzberg ως φεστιβάλ ταινιών super-8 και σήμερα είναι το παλαιότερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Γερμανίας μετά το Oberhausen. Το Zebra Poetry Film Festival, που πραγματοποιείται από το 2002, είναι η πρώτη και μεγαλύτερη διεθνής πλατφόρμα για ταινίες μικρού μήκους που βασίζονται στην ποίηση, για κινηματογραφικά ποιήματα. Διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και ανοίγει δρόμους τόσο για τις ταινίες που εμπνέονται από την ποίηση και γίνονται ποίηση όσο και για την ίδια την ποίηση.
«Με το μεγάλο επικοινωνιακό δυναμικό της η ποίηση είναι μια τέχνη που τέμνει όλες τις άλλες και ο κινηματογράφος την αξιοποιεί για να δημιουργήσει καλλιτεχνικά έργα που διατρέχουν όλο το φάσμα των μέσων» λέει ο Tόμας Τζαντζιάκομο ντε Μπελ, ο οποίος την Κυριακή 30 Μαρτίου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα παρουσιάσει επιλογή από το Φεστιβάλ Zebra Poetry. «Τα ποιητικά φιλμ είναι ταινίες μικρού μήκους που συνδιαλέγονται με την ποίηση ως προς το περιεχόμενο, την αισθητική και τη φόρμα. Ετσι, μπαλάντες, ηχητικά ποιήματα, χαϊκού και πολλές άλλες ποιητικές φόρμες μετατρέπονται σε αναπάντεχες και συναρπαστικές ταινίες animation, μυθοπλασίας, πειραματικές και τεκμηρίωσης».
Οι μουσικές προτάσεις του εφετινού φεστιβάλ προέρχονται αποκλειστικώς από τον ελληνικό μουσικό χώρο και, εκτός από τους μεμονωμένους μουσικούς και τα μουσικά σύνολα, θα «συνομιλήσει» με την κινηματογραφική οθόνη και μια πρωτότυπης μορφής «ορχήστρα» η οποία σχηματίζεται ειδικά για τις κινηματογραφικές συναυλίες του Moving Silence.
Πάνω από 20 νεαροί μουσικοί προτείνουν έναν νέο τρόπο προσέγγισης των οργάνων, της μουσικής συνοδείας των βωβών εικόνων, αλλά και της τοποθέτησης στον χώρο.
Την επιμέλεια και τον συντονισμό του μουσικού σκέλους του Φεστιβάλ Μoving Silence έχει η Αναστασία Χρυσανθακοπούλου, μουσικός, παραγωγός και μέλος της πλατφόρμας Μoving Silence.
Την Πέμπτη 27 Μαρτίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16, Αθήνα) ο Χάινζ Χέρμανς θα παρουσιάσει μια επιλογή από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Βερολίνου Ιnterfilm και την Παρασκευή 28 Μαρτίου στο Exile Room (Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι) ο Χ. Χέρμανς θα μιλήσει για την «Τέχνη της ταινίας μικρού μήκους», καθώς και για νέους τρόπους διάδοσης και διανομής ταινιών μικρού μήκους (ώρα έναρξης για όλες τις εκδηλώσεις στις 20.30, με ελεύθερη είσοδο).
Αργότερα cinema concerts θα πραγματοποιηθούν και στη Θεσσαλονίκη, σε συμπαραγωγή της πλατφόρμας Μoving Silence με το Goethe-Institut Thessaloniki και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ).
Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 18 Μαρτίου 2014
HeliosPlus