Η Ουκρανία υποστηρίζει πως απέτρεψε επίθεση των ρωσικών δυνάμεων που προέρχονταν από την Κριμαία, το Κίεβο διαλύει τη Βουλή της χερσονήσου έστω κι αν έχει ουσιαστικά χάσει προ πολλού τον έλεγχό της, το αμερικανικό Ναυτικό κάνει πιο εμφανή την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα, η Ευρώπη συνεχίζει να απειλεί με κυρώσεις τη Μόσχα και επιμένει πως η κάλπη της Κυριακής είναι παράνομη ενώ στη ρωσική πρωτεύουσα γίνεται διαδήλωση εναντίον των κινήσεων του Κρεμλίνου: Το σκηνικό χάους είναι έτοιμο για το δημοψήφισμα της Κριμαίας.
Η τυπικά -και, πλέον, μάλλον μόνο τυπικά- ουκρανική χερσόνησος της Κριμαίας καλείται στην κάλπη για να αποφασίσει εάν θα μείνει στην Ουκρανία ή εάν θα προσαρτηθεί στη Ρωσία. Το φαινομενικά παράδοξο είναι ότι ελάχιστοι αμφιβάλλουν για την έκβαση του δημοψηφίσματος, αλλά η αβεβαιότητα για το μέλλον της ουκρανικής κρίσης και, ακόμη περισσότερο, για τις διεθνείς επιπτώσεις της σύγκρουσης Ρωσίας και Δύσης που έχει προκαλέσει, περισσεύει.
Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν απορρίψει ως παράνομο το δημοψήφισμα και προειδοποιούν πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά του. Οι αντιδράσεις δεν έχουν κάμψει την στάση της Μόσχας, η οποία επιμένει πως η Κριμαία στήνει νόμιμα τις κάλπες και ετοιμάζεται να την κάνει άλλο ένας μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου, οι εξελίξεις στη διπλωματική διαμάχη γύρω από τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος συνεχίζονται στο ίδιο μοτίβο: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζητήθηκε πρόταση ψηφίσματος που απορρίπτει ως παράνομη την κάλπη της Κυριακής. Ελάχιστα απροσδόκητη η κατάληξη: Το απόγευμα του Σαββάτου, η Ρωσία άσκησε βέτο.