Τεστ για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την τρίτη πιο συχνά εμφανιζόμενη μορφή καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες. Σύμφωνα με την ειδική γαστρεντερολόγο-ηπατολόγο κυρία Μαριάννα Χρονάκη,

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την τρίτη πιο συχνά εμφανιζόμενη μορφή καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες.
Σύμφωνα με την ειδική γαστρεντερολόγο-ηπατολόγο κυρία Μαριάννα Χρονάκη, στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου συμμετέχουν τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Ο κίνδυνος διπλασιάζεται, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, όταν υπάρχει ιστορικό σε συγγενή πρώτου βαθμού, και μάλιστα αν έχει προσβληθεί από τη νόσο σε μικρή ηλικία, ενώ είναι ακόμη μεγαλύτερος αν έχει εμφανιστεί σε περισσότερους από δύο συγγενείς πρώτου βαθμού.
Το κάπνισμα, το αλκοόλ, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, και ιδιαιτέρως η διατροφή, κατέχουν έναν ξεχωριστό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου. Ενας μεγάλος αριθμός επιδημιολογικών μελετών συσχετίζουν την εμφάνιση του καρκίνου με την κατανάλωση κεκορεσμένων λιπαρών τροφών και ιδιαιτέρως του κόκκινου κρέατος, ενώ αντιθέτως η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων και ελαιολάδου έχουν προστατευτική δράση. Επίσης, η πρόσληψη φυτικών ινών, λαχανικών, φρούτων και γενικότερα αντιοξειδωτικών ουσιών, φυλλικού οξέως, βιταμίνης D, σεληνίου και ασβεστίου μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισής του.
Τα κυριότερα συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν στην αναζήτηση βοήθειας από τον ειδικό ιατρό, χωρίς απαραίτητα να σχετίζονται με καρκίνο του παχέος εντέρου, είναι η απώλεια αίματος με τα κόπρανα, οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (διάρροια, δυσκοιλιότητα, πολύ λεπτά κόπρανα) που δεν δικαιολογούνται από διαιτητικές παρεμβάσεις, το αίσθημα ατελούς αφόδευσης, η αναιμία, η εύκολη κόπωση, τα διάχυτα κοιλιακά άλγη, η απώλεια βάρους και όρεξης.
Στο πλαίσιο της πρόληψης, η διαδικασία ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα έχει την δυνατότητα ανεύρεσης μικρών ποσοτήτων μη ορατού αίματος που συνοδεύει έναν καρκίνο και σπανιότερα έναν πολύποδα, με μείωση της θνητότητας κατά 15%-35%, αν επαναλαμβάνεται ετησίως, όπως προκύπτει από διάφορες μελέτες. Είναι μια πολύ απλή και γρήγορη εξέταση που γίνεται στο σπίτι με χαμηλό κόστος, σε τρία διαδοχικά δείγματα, χωρίς να χρειάζεται ειδική δίαιτα.
Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, πρέπει να συνδυάζεται με ορθοσιγμοειδοσκόπηση ή ολική κολονοσκόπηση, για τον εντοπισμό και τη θεραπεία, μέσω αφαίρεσης, τυχόν πολυπόδων ή άλλων βλαβών στο εσωτερικό του εντέρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.