Ακόμα και κινεζικοί δορυφόροι μπαίνουν στη μάχη για την ανεύρεση του χαμένου Boeing των αερογραμμών της Μαλαισίας σε μια υπόθεση – «μυστήριο» για τα παγκόσμια αεροπορικά χρονικά. Παράλληλα το Βιετνάμ διευρύνει και αυτό τις επιχειρήσεις, ενώ η ταϊλανδική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι τα εισιτήρια των δύο επιβατών της πτήσης που χρησιμοποίησαν πλαστά διαβατήρια, είχαν εκδοθεί από ταϊλανδικό πρακτορείο ταξιδιών για έναν Ιρανό.
Οι κινεζικοί δορυφόροι υψηλής ευκρίνειας, οι οποίοι ελέγχονται από βάση στο Σιάν, στη βόρεια Κίνα, αναπρογραμματίσθηκαν για να βοηθήσουν στην πλοήγηση, την παρατήρηση των μετεωρολογικών συνθηκών, τις επικοινωνίες και άλλες πλευρές των επιχειρήσεων έρευνας, αναφέρουν τα ΜΜΕ στο Πεκίνο.
Σχεδόν τα 2/3 των 239 επιβατών της πτήσης MH370, που εκτελούσε δρομολόγιο από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο, είναι κινέζοι. Αν η καταστροφή επιβεβαιωθεί, θα είναι για την Κίνα η δεύτερη χειρότερη αεροπορική τραγωδία.
Ομάδες από εννέα χώρες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας. Οι χώρες αυτές είναι η Κίνα, η Μαλαισία, οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, η Νέα Ζηλανδία, η Ινδονησία, η Αυστραλία και η Ταϊλάνδη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στρατιωτικά ραντάρ της Μαλαισίας αναφέρουν στο Reuters ότι εντόπισαν ίχνη του χαμένου Boeing σε μεγάλη απόσταση από το σημείο όπου είχε την τελευταία επικοινωνία με την Πολιτική Υπηρεσία Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, κοντά στις ανατολικές ακτές της χώρας.
Τα Στενά της Μάλακα —ένας από τους πιο κομβικούς και πολυσύχναστους διαύλους της ναυσιπλοΐας στον κόσμο— βρίσκονται κατά μήκος της δυτικής ακτής της Μαλαισίας.
Η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η πτήση έχασε επαφή στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της πόλης Κότα Μπάρου της Μαλαισίας.
«Άλλαξε κατεύθυνση μετά την Κότα Μπάρου και κατέβηκε σε χαμηλότερο ύψος. Μπήκε στα Στενά της Μάλακα», ανέφερε η πηγή στο Reuters.
Στο μεταξύ ο επικεφαλής της Interpol ανέφερε ότι η εξαφάνιση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines πιθανότατα δεν οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση. Ιρανικά έγγραφα είχαν χρησιμοποιήσει νωρίτερα οι δύο επιβάτες που ανέβηκαν στη πτήση με κλεμμένα έγγραφα. Διευρύνεται η έρευνα για το αεροσκάφος, στη μάχη της οποίας μπαίνουν ακόμα και κινεζικοί δορυφόροι.
Η αστυνομία της Μαλαισίας είχε αναφέρει νωρίτερα την Τρίτη πως ο ένας από τους δύο «ύποπτους επιβάτες» ήταν νεαρός Ιρανός, που δεν θεωρείται να σχετίζεται με τρομοκρατικά δίκτυα, ενώ η ταυτότητα του δεύτερου ήταν ακόμη υπό διερεύνηση.
Το μεσημέρι της Τρίτης, ο γενικός γραμματέας της Interpol ανέφερε ότι «όσο περισσότερος πληροφορίες λαμβάνουμε, τόσο κλίνουμε προς το συμπέρασμα ότι δεν επρόκειτο για τρομοκρατικό περιστατικό».
Η αστυνομία της Μαλαισίας επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ο ένας από τους δύο επιβάτες που είχε ανέβει στο αεροπλάνο με κλεμμένο διαβατήριο ήταν ένας 19 χρονος Ιρανός, με σκοπό πιθανότητα να πάει στη Γερμανία.
Ο 19χρονος δεν θεωρείται ότι έχει σχέση με τρομοκρατικά δίκτυα, ανέφερε η αστυνομία της Μαλαισίας. Σκοπός του ήταν να ζητήσει άσυλο στη Γερμανία.
Η ταυτότητα του δεύτερου επιβάτη με κλεμμένο διαβατήριο είναι ακόμη υπό διερεύνηση.
Η αστυνομία της Ταϊλάνδης επιβεβαίωσε σήμερα πως τα εισιτήρια για την πτήση που αγοράσθηκαν από δύο επιβάτες οι οποίοι χρησιμοποίησαν πλαστά διαβατήρια, είχαν εκδοθεί από ένα ταϊλανδικό τουριστικό γραφείο για έναν Ιρανό.
Τα δύο εισιτήρια αγοράσθηκαν την Πέμπτη από δύο ταϊλανδικά τουριστικά πρακτορεία στο θέρετρο Πατάγια. Τα είχε κλείσει ένας άνδρας ονόματι Άλι, ο οποίος τηλεφώνησε από ιδιωτικό αριθμό στο Ιράν, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Πατάγια.
Τα εισιτήρια πληρώθηκαν σε ταϊλανδέζικα μπατ από έναν άλλο Ιρανό ο οποίος διατηρεί στο θέρετρο κατάστημα που κορνιζάρει φωτογραφίες.
«Τον ανακρίναμε, αλλά δεν βρήκαμε τίποτε ύποπτο» δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Πατάγια. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται τρομοκράτες» πρόσθεσε.