Πενθήμερο φωτιά αναμένει από σήμερα ως την Κυριακή τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος επιστρέφει στην Αθήνα το απόγευμα της Τετάρτης.
Ο στόχος του κ. Στουρνάρα είναι να κλείσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) ως την Κυριακή. Το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών θα έχει εκ νέου συνάντηση με την τρόικα.
Οι συναντήσεις του τελευταίου γύρου θα γίνουν υπό την πίεση που ασκούν στην κυβέρνηση τα υπόλοιπα μέλη του Eurogroup και ο Πρόεδρός του κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος τόνισε την Δευτέρα ότι «η τρόικα δεν μπορεί να παραμένει επ’ αόριστον στην Αθήνα».
Η θετική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων την Κυριακή θα οδηγήσει σε πολιτική απόφαση για τη δόση των 10,1 δισ. ευρώ (το πιθανότερο) στο Eurogroup της 1ης Απριλίου στην Αθήνα.
Η εκταμίευση θα ακολουθήσει σε δόσεις και με βάση προαπαιτούμενα. Σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από την ψήφιση πολυνομοσχεδίου με σειρά ρυθμίσεων για το άνοιγμα των αγορών από τη Βουλή λίγο πριν από το Πάσχα, γεγονός που προβληματίζει την κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, από σήμερα και για τις επόμενες τέσσερις ημέρες αναζητείται συμβιβασμός σε σειρά δύσκολων θεμάτων μέσα σε πολύ περιορισμένο χρόνο, ενώ δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι δύο πλευρές να οδηγηθούν σε ρήξη.
Τα βασικά «αγκάθια» είναι τα εξής:
–Δημοσιονομικά. Η τρόικα ζητεί να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα από το (επιπλέον του στόχου) πλεόνασμα του 2013 για να δεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014. Παράλληλα εξακολουθεί να πιέζει για μέτρα άνω των 2 δισ. ευρώ το 2015 για να εγκρίνει το νέο Μεσοπρόθεσμο (2015-2018).
–Εργασιακά. Διαφορές παραμένουν για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων κατά 3,9% και κυρίως για το θέμα της απελευθέρωσης των απολύσεων. Η πλευρά του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση ζητεί να λειτουργήσει δοκιμαστικά ως το τέλος του 2014 το νέο σχήμα με κυρίαρχο ρόλο του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), έτσι ώστε να λυθεί η εμπλοκή που υπάρχει. Η τρόικα επιμένει στην απελευθέρωση των απολύσεων με νόμο κάτι που δεν δέχεται η ελληνική πλευρά.
Παράλληλα η τριμερής βάζει στο τραπέζι την απαίτηση να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εργαζομένων για την κήρυξη απεργιών, το πάγωμα των τριετιών από το 2017 (που σημαίνει κατώτατος μισθός… για πάντα) αλλά και το lock out, το δικαίωμα ανταπεργίας από την πλευρά των εργοδοτών ως απάντηση στις απεργίες εργαζομένων.
–Απολύσεις στο Δημόσιο. Η τρόικα πιέζει να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 υπαλλήλων που θα μπουν σε διαθεσιμότητα ως το τέλος Μαρτίου και ζητεί νέο κύμα διαθεσιμότητας το 2014 που θα οδηγεί σε επιπλέον απολύσεις τη διετία 2014-2015. Η ελληνική πλευρά απορρίπτει το αίτημα για απολύσεις και το 2015.
–Μισθολογικά Δημοσίου. Η τρόικα ζητεί περικοπή πρόσθετων αποδοχών στο Δημόσιο μέσω περικοπών στα οδοιπορικά και στα εκτός έδρας των δημοσίων υπαλλήλων.
–Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ. Παραμένει η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές για δύο σημαντικά (για την τρόικα) θέματα της λίστας μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ. Η ελληνική πλευρά διαφωνεί με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για τον ορισμό του φρέσκου γάλατος και την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ.
–Τράπεζες. Το ΔΝΤ έκανε ένα βήμα πίσω και δέχθηκε (μετά και από τις συστάσεις του Eurogroup) την αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) να καθορίζει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ωστόσο η τρόικα κατέστησε σαφές ότι θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία με το βλέμμα στραμμένο στα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής.