Επεκτείνει η Μαλαισία τις έρευνες για το χαμένο Boeing, στέλνοντας πλοία για να ελέγξουν συντρίμμια που βρέθηκαν ανοιχτά του Χονγκ Κονγκ, καθώς δέκα χώρες που συμμετέχουν στις έρευνες προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο της εξαφάνισης του αεροσκάφους τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο με 239 επιβαίνοντες.
Οι μέχρι στιγμής έρευνες δεν έχουν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί απολύτως τίποτα που να εξηγεί το πού και γιατί εξαφανίστηκε το αεροσκάφος.
Όπως είπε ο Αζαρουντίν Αμπντούλ Ραχμάν, ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας, η ακτίνα των ερευνών θα διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 100 ναυτικά μίλια από το όρος Ιγκάρι της Μαλαισίας, όπου θεάθηκε για τελευταία φορά το Μπόινγκ.
«Δυστυχώς, δεν έχουμε βρει τίποτα που να μοιάζει να προέρχεται από το αεροσκάφος, πόσο μάλλον το ίδιο το αεροσκάφος» είπε ο ίδιος.
Η μεγάληπετρελαιοκηλίδαπου είχε βρεθεί την Κυριακή στη θαλάσσια περιοχή της Πολιτείας Κελαντάν, σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από τα ανατολικά παράλια της Μαλαισίας, διαπιστώθηκε ότι δεν προήλθε από το Boeing.
«Τα καύσιμα αυτά δεν χρησιμοποιούνται από αεροπλάνα αλλά από πλοία» διευκρίνισε η εκπρόσωπος του λιμενικού σώματος, Φαρίντα Σουίμπ.
Νωρίτερα, Βιετναμέζοι αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει ότι ένα αντικείμενο που βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα και από αέρος έμοιαζε με σωστική λέμβο, δεν έχει επίσης καμία σχέση με το χαμένο αεροσκάφος.
Ένα πολεμικό πλοίο του Βιετνάμ που έφτασε στο σημείο διαπίστωσε ότι επρόκειτο για ένα τύμπανο περιτύλιξης καλωδίου, καλυμμένο από πράσινα φύκια, που κατά τα φαινόμενα έπλεε στη θάλασσα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα – Εννέα χώρες πραγματοποιούν έρευνεςγια τον εντοπισμό του
«Υπάρχουν πολλές θεωρίες που έχουν ακουστεί στα μέσα ενημέρωσης. Πολλοί ειδικοί από ολόκληρο τον κόσμο προσφέρουν την εμπειρία και τη γνώση τους σχετικά με το τι θα μπορούσε να έχει συμβεί. Και για μας αποτελεί έναν γρίφο» είπε ο Αζαρουντίν Αμπντούλ Ραχμάν.
«Για να επιβεβαιώσουμε τι συνέβη τη συγκεκριμένη ημέρα στο άτυχο αεροσκάφος, χρειαζόμαστε συγκεκριμένα στοιχεία, τμήματα του αεροσκάφους που να μπορούμε να αναλύσουμε» τόνισε.
Στη θαλάσσια περιοχή όπου εκτιμάται ότι μπορεί να συνετρίβη το Μπόινγκ πραγματοποιούν έρευνες περισσότερα από 30 αεροπλάνα και 40 πλοία της Μαλαισίας.
Το Βιετνάμ έχει επίσης στείλει πλοία και εναέρια μέσα να ερευνήσουν στα δικά του χωρικά ύδατα ενώ με δύο αεροσκάφη συμμετέχει και η Αυστραλία στις έρευνες.
Η κινεζική κυβέρνηση έχει επίσης στείλει μια ομάδα ειδικών στην Κουάλα Λουμπούρ -μεταξύ των οποίων είναι και ειδικοί των υπουργείων Μεταφορών και Δημόσιας Ασφάλειας- για να βοηθήσουν στις έρευνες, καθώς οι 154 από τους επιβάτες του αεροπλάνου ήταν Κινέζοι.
Οι ΗΠΑ, που είχαν τρεις υπηκόους τους μεταξύ των επιβατών, έστειλαν στη Μαλαισία πράκτορες του FBI υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.
Σύμφωνα με τον Αζαρουντίν οι αρχές της Μαλαισίαςερευνούν όλα τα ενδεχόμεναγια να δώσουν απαντήσεις στο μυστήριο. Δεν έχουν αποκλείσει την πιθανότητα να εκδηλώθηκε αεροπειρατεία στο αεροπλάνο, μετά τη δήλωση που έκανε την Κυριακή αξιωματούχος ότι το αεροσκάφος πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών προτού να εξαφανιστεί.
Ωστόσο, επισήμανε ότι χρειάστηκαν δύο χρόνια για να επιβεβαιωθεί η αιτία της συντριβής του Air France το 2009.
Το Μπόινγκ 777-200 απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ λίγο πριν από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Χάθηκε από τα ραντάρ μετά από μία ώρα και πιστεύεται ότι πιθανότατα συνετρίβη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Ο Αζαρουντίν είπε ότι οι δύούποπτοι επιβάτεςπου χρησιμοποίησαν κλεμμένα διαβατήρια για να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος δεν έχουν ασιατικά χαρακτηριστικά, διαψεύδοντας τον υπουργό Εσωτερικών της Μαλαισίας Ζαχίντ Χαμίντι. «Είδαμε και ξαναείδαμε το βίντεο και τις φωτογραφίες. Έχει επιβεβαιωθεί πλέον ότι δεν έχουν ασιατικά χαρακτηριστικά» τόνισε.
Εκτός από τους δύο ύποπτους επιβάτες, άλλοι πέντε που είχαν εισιτήρια δεν επιβιβάστηκαν ποτέ σ’ αυτό, όμως όλες οι αποσκευές τους απομακρύνθηκαν πριν από την απογείωση.
Εντατικοποίηση των ερευνών ζητά η Κίνα
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε τη Μαλαισία να εντατικοποιήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της Malaysia Airlines με 239 επιβαίνοντες που αγνοείται από το Σάββατο, αλλά και τις έρευνες σχετικά με τις συνθήκες εξαφάνισής του.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κιν Γκανγκ στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Περίπου τα δύο τρίτα των επιβατών ήταν Κινέζοι.
Αναγνωρίστηκε ένας από τους δύο ύποπτους επιβάτες του
Την αληθινή ταυτότητα ενός εκ των δύο ατόμων που επιβιβάστηκαν με κλεμμένα διαβατήρια στην μοιραία πτήση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, τα ίχνη του οποίου παραμένουν στο σκοτάδι, εξακρίβωσαν οι αρχές της Μαλαισίας.
Ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας της ασιατικής χώρας, Ταν Σιρ Καλίντ Αμπού Μπακάρ επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του ενός υπόπτου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Star της Μαλαισίας.
«Δεν είναι Μαλαισιανός, αλλά δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε ακόμα τη χώρα καταγωγής του» τόνισε.
Δύο από τους επιβάτες του αεροσκάφους που χάθηκε κοντά στο Βιετνάμ, ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια και αγόρασαν τα αεροπορικά εισιτήρια μαζί.
Τα διαβατήρια, με τα οποία ταξίδευαν, ανήκουν σε έναν Ιταλό και σε έναν Αυστριακό, οι οποίοι δήλωσαν ότι τα έχασαν στην Ταϊλάνδη.
Η Κουάλα Λουμπούρ ανέφερε το πρωί της Δευτέρας πως δεν μπορεί να αποκλείσει προς το παρόν κανένα ενδεχόμενο, ακόμη και την απόπειρα αεροπειρατείας.
Για το χειρότερο προετοιμάζονται οι συγγενείς – οι έρευνες συνεχίζονται
Οι συγγενείς των 239 που επέβαιναν στο αεροσκάφος έχουν ήδη αρχίσει να φοβούνται πως θα επιβεβαιωθεί το χειρότερο.
Ο Ραχμάν τόνισε τη Δευτέρα πως οι έρευνες έχουν ενταθεί και η αναζήτηση θα συνεχιστεί «για όσο χρειαστεί».
«Ψάχνουμε κάθε ώρα, κάθε δευτερόλεπτο κάθε σημείο στη θάλασσα» είπε ο επικεφαλής της έρευνας στη Μαλαισία.
Οι εκτιμήσεις για το τι συνέβη στο αεροσκάφος βρίσκονται ακόμη στο επίπεδο των θεωριών. Καθώς τρεις ημέρες μετά την εξαφάνιση του αεροπλάνου ακόμη δεν έχουν βρεθεί συντρίμμια, θεωρείται όλο και πιο πιθανό -αν και σε καμία περίπτωση ασφαλής εκτίμηση- το αεροσκάφος να διαλύθηκε σε μεγάλο ύψος.
Αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις έρευνες έχουν αναφέρει πως στην αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή το αεροσκάφος είχε προσκρούσει στη θάλασσα, θα είχαν εμφανιστεί σε κάποιο σημείο συγκεντρωμένα συντρίμμια του. Μέχρι να υπάρξουν ωστόσο στοιχεία, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτε.
Όσον αφορά το υπόβαθρο της πτήσης, οι ανησυχίες παραμένουν επικεντρωμένες στους επιβάτες που θεωρούνται «ύποπτοι». Τουλάχιστον δύο ταξίδευαν με διαβατήρια που δεν ήταν δικά τους και είχαν κλαπεί ή χαθεί, ενώ άλλοι πέντε επιβάτες τελικά δεν ανέβηκαν στην πτήση και οι αποσκευές τους απομακρύνθηκαν.