Η έγχυση φίλερ στο μέτωπο για το… σιδέρωμα των ρυτίδων μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη τύφλωση, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Opthalmology».
Γέμισμα… μακριά από τα μάτια
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα επιστημονικών ειδήσεων LiveScience, η αρμόδια Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει εγκρίνει τη χρήση λίπους, κολλαγόνου και άλλων ειδικών προϊόντων για… γέμισμα του προσώπου – μόνο όμως όταν τα προϊόντα αυτά εγχέονται σε σημεία που βρίσκονται μακριά από τα μάτια, όπως για παράδειγμα γύρω από το στόμα.
Ωστόσο πολλοί ειδικοί χρησιμοποιούν συχνά αυτές τις ουσίες και για την αντιμετώπιση των ρυτίδων γύρω από τα μάτια όπως και στο μέτωπο, όπως αναφέρει η πρώτη συγγραφέας της μελέτης δρ Μισέλ Καρλ, οφθαλμίατρος στο Retina Vitreous Associates Medical Group στο Λος Αντζελες.
Κίνδυνος μόνιμης απώλειας όρασης
Τα φίλερ μπορούν κατά λάθος να εισέλθουν μέσα στα μικρά αιμοφόρα αγγεία στο πρόσωπο και από εκεί να φθάσουν ως την αρτηρία του ματιού μπλοκάροντας την παροχή με αίμα, σημείωσε στο LiveScience η δρ Καρλ. Προσέθεσε πως «παρότι αυτή η επιπλοκή είναι πολύ σπάνια, είναι άκρως σημαντική – η απώλεια της όρασης μπορεί να είναι μόνιμη».
Η δρ Καρλ και οι συνεργάτες της αντιμετώπισαν τις περιπτώσεις τριών ασθενών που έχασαν μόνιμα την όρασή τους στο ένα ή και στα δύο μάτια μετά από υποβολή τους σε κοσμητική επέμβαση τέτοιου είδους. Η πρώτη περίπτωση αφορούσε μια γυναίκα στα μέσα της δεκαετίας των 40 η οποία έχασε την όραση στο δεξί της μάτι μετά από έγχυση βοείου κολλαγόνου καθώς και ενός δεύτερου φίλερ που ονομάζεται Artefill στην περιοχή του μετώπου της.
Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε έναν 30χρονο άνδρα που έχασε μερικώς την όραση στο αριστερό του μάτι μετά από έγχυση υαλουρονικού οξέος. Σύμφωνα με τη μελέτη η παροχή αίματος σε τμήματα του αμφιβληστροειδούς του μπλοκαρίστηκε.
Τρίτη περίπτωση που παρουσιάζεται στη μελέτη είναι εκείνη μιας 60χρονης που εμφάνισε σημαντική απώλεια όρασης μετά από έγχυση λίπους στο όριο του μετώπου με το τριχωτό της κεφαλής.
Κίνδυνος διαρροής του υλικού στις αρτηρίες
Οποιαδήποτε έγχυση υλικού στην περιοχή των ματιών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαρροής του υλικού στο δίκτυο αρτηριών και αιμοφόρων αγγείων που περιβάλλει τους οφθαλμούς. Η επίδραση ενός μπλοκαρίσματος του αγγειακού δικτύου μπορεί να είναι καταστροφική και μη αναστρέψιμη, τονίζεται στη μελέτη.
Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι επιπλοκές από τέτοιου είδους κοσμητικές παρεμβάσεις είναι σπάνιες, ωστόσο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις τύφλωσης, εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και θανάτου. «Συστήνουμε να εισαχθεί ως επιπρόσθετος κίνδυνος η τύφλωση ή η σημαντική απώλεια της όρασης σε ό,τι αφορά αυτού του είδους τις διαδικασίες, καθώς οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές» καταλήγουν οι ερευνητές.