Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες στη Χίο για τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού άνοιξε πυρ εναντίον ταχύπλοου, που μετέφερε παράνομα μετανάστες από την Τουρκία προς το ελληνικό νησί το πρωί της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρία άτομα.
Υπενθυμίζεται ότι προανάκριση για την υπόθεση διενεργείται από το τοπικό Λιμεναρχείο έπειτα από εντολή του εισαγγελέα Χίου, ενώ ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος έχει ήδη ενημερώσει για το περιστατικό την Εισαγγελία του Ναυτοδικείου.
Επιπλέον στη Χίο μετέβησαν ο επιθεωρητής Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Χονδρονάσιος καθώς και ο διευθυντής του Κλάδου Επιχειρήσεων κ. Βασίλειος Σιέττος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από χθες γίνεται έλεγχος για ίχνη πυρίτιδας στα χέρια του διακινητή τουρκικής υπηκοότητας προκειμένου να εξακριβωθεί αν πυροβόλησε κατά των λιμενικών και αναμένεται σήμερα, Παρασκευή, να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα. Σχετικά με το αν έφερε όπλο στο σκάφος του, πιθανολογείται ότι το πέταξε στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του περιστατικού. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές πληροφορίες έλεγαν ότι σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ λιμενικών και διακινητή, κάτι που ωστόσο δεν αναφέρονταν στην επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού που εκδόθηκε λίγες ώρες αργότερα.
Ερωτηθείς το πρωί της Παρασκευής για το περιστατικό κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε: «Το συμβάν ακόμη ερευνάται. Δεν έχω παραπάνω πληροφόρηση. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα αυτή τη στιγμή. Πρέπει να καταθέσουν οι μετανάστες. Δεν ξέρω αν κατέθεσαν χθες και αν βρέθηκε ο κατάλληλος μεταφραστής, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση. Είναι ένα περιστατικό που δείχνει ότι υπάρχει μία επιθετικότητα. Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, να είμαστε πάντα ήρεμοι και να θεωρούμε ότι όλα όσα διαδραματίζονται στο Αιγαίο είναι γαλήνια και υπάρχουν μόνο ταλαίπωροι μετανάστες. Υπάρχουν και επικίνδυνοι διακινητές. Ο συγκεκριμένος σίγουρα προσπάθησε να εμβολίσει το σκάφος του λιμενικού, να αποφύγει τη σύλληψη και να αντιμετωπίσει με βία τα στελέχη του Λιμενικού και αυτό διερευνάται».

Επίσης σε ανακοίνωση του ο Δήμος Χίου με τίτλο «Συγχαρητήρια στο Λιμενικο Σώμα» σημειώνεται ότι: «Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει το τελευταίο διάστημα η αθρόα είσοδος προσφύγων στο νησί μας. Όπως επανειλημμένα έχουμε διαπιστώσει δεν αρκούν μόνο οι φιλότιμες προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και των υπολοίπων εμπλεκόμενων φορέων για την αποτροπή περιστατικών, την σύλληψη των εμπόρων και την προώθηση των προσφύγων εκτός Χίου.

»Θα πρέπει να κατανοήσει η Ε.Ε. ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι στην ουσία σύνορα της Ε.Ε., και ότι είναι αναγκαίο να εξασφαλιστούν πόροι για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την περίθαλψη των προσφύγων το συντομότερο δυνατόν.

»Για μια ακόμα φορά αξίζουν τα συγχαρητήρια στο Λιμενικό Σώμα που κάτω υπό αντίξοες συνθήκες κατάφερε για μια ακόμα φορά να φέρει εις πέρας μια δύσκολη αποστολή».
Επίσης σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος αναφέρει ότι «από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι συνάδελφοι μας ενήργησαν με τον προβλεπόμενο τρόπο, σύμφωνα με τους κανόνες και τις οδηγίες που έχουν για ανάλογα περιστατικά».
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών τονίζουν ότι «για μια ακόμη φορά όμως διαπιστώνονται οι κίνδυνοι, οι ελλείψεις και η ευθύνη που επωμιζόμαστε κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας, τα οποία θα πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο εάν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική ασφάλεια τόσο των θαλασσίων συνόρων, όσο και των ανθρώπων που την επιμελούνται. Και αυτό το περιστατικό καταδεικνύει πόσο δύσκολη, σοβαρή και επικίνδυνη είναι η ζωή των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που φυλάνε τα θαλάσσια σύνορα και είναι επιφορτισμένα με την πάταξη της λαθρομετανάστευσης».
Επιπλέον επισημαίνουν ότι για συγκεκριμένες πτυχές του περιστατικού θα τοποθετηθούν όταν ολοκληρωθεί η προανάκριση που διενεργεί το Λιμεναρχείο Χίου και ευχήθηκαν στους τραυματίες μετανάστες ταχεία ανάρρωση «μιας και αυτοί αποτελούν θύματα ενός εμπορίου ελπίδας που ζει και βασιλεύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια».