Όπως αναφέρει το περιοδικό Νew Scientist, o Γιόζεφ Φέγες ανακηρύχθηκε νικητής ενός διαδικτυακού διαγωνισμού για τη δημιουργία εικόνων στις οποίες κάθε εικονοστοιχείο (pixel) έχει και διαφορετικό χρώμα.
Ο κώδικας του Φέγες νίκησε χάρη στην εικαστική αξία των εικόνων που παράγει -ο ίδιος τις αποκαλεί «καπνό του ουράνιου τόξου».
Κλικ για μεγέθυνση στα 1200×1200 εικονοστοιχεία (Πηγή: József Fejes)
Σε γενικές γραμμές, το πρόγραμμα χρωματίζει κάθε εικονοστοιχείο έτσι ώστε να μοιάζει με τα γειτονικά του. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο κώδικας ξεκινά με ένα εικονοστοιχείο τυχαίου χρώματος, το οποίο τοποθετεί σε μια κατάλληλη θέση στην οθόνη, και στη συνέχεια χρωματίζει τα γειτονικά εικονοστοιχεία με ελαφρώς διαφορετικούς τόνους του ίδιου χρώματος. Σε άλλες περιπτώσεις, το πρόγραμμα διαρκώς επιλέγει τυχαία χρώματα και τα τοποθετεί σε ομάδες στην τελική εικόνα.
«Στην αρχή δεν γνώριζα αν θα κατέληγε όμορφο ή όχι. Για μένα ήταν απλά μια ενδιαφέρουσα πρόκληση προγραμματισμού. Τελικά με εξέπληξε το πόσο όμορφο φαινόταν» σχολιάζει ο Φέγες.
Κλικ για μεγέθυνση στα 1200×1200 εικονοστοιχεία (Πηγή: József Fejes)
Στην πραγματικότητα, οι εικόνες περιέχουν όλα τα δυνατά χρώματα RGB μόνο στην αρχική, ασυμπίεστη μορφή τους, οι οποίες έχουν διαστάσεις 4.096 επί 4.096 εικονοστοιχεία.
Οι εικόνες που συνοδεύουν αυτό το άρθρο έχουν πλάτος μόνο 485 εικονοστοιχεία και δεν είναι δυνατόν να περιλάβουν όλα τα χρώματα.
Στο χρωματικό μοντέλο RGB (Red, Green Blue), κάθε εικονοστοιχείο περιγράφεται με βάση το πόσο κόκκινο, πράσινο και μπλε χρώμα περιέχει. Δεδομένου ότι καθένα από αυτά τα χρώματα μπορεί να εμφανίζεται με 256 τόνους, ο συνολικός αριθμός των χρωμάτων είναι 256 x 256 x 256 = 16.777.216 χρώματα.
Οι φωτοϋποδοχείς του ανθρώπινου ματιού ουσιαστικά βασίζονται σε ένα παρόμοιο χρωματικό σύστημα καθώς είναι ευαίσθητοι στα ίδια τρία χρώματα, κόκκινο, πράσινο και μπλε.
Όμως το ανθρώπινο μάτι μπορεί θεωρητικά να διακρίνει περισσότερα χρώματα από ό,τι δίνει το μοντέλο RGB -όλο το χρωματικό φάσμα της ανθρώπινης όρασης περιλαμβάνεται στο λεγόμενο διάγραμμα CIE.