Κέρδη 55 δισ. ευρώ με άνοδο 1.036% στο Χρηματιστήριο

Την καλύτερη απόδοση με 173,61% παγκοσμίως σημειώνει το χρηματιστήριο της Αθήνας από το ναδίρ της αγοράς (5.6.2012),

Την καλύτερη απόδοση με 173,61% παγκοσμίως σημειώνει το χρηματιστήριο της Αθήνας από το ναδίρ της αγοράς (5.6.2012), καθώς τότε εντείνονταν οι φόβοι εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ τα κέρδη τον ελληνικών μετοχών που φθάνουν ως τα 1.036,28% ξεπερνούν το ίδιο διάστημα σε αξία (συμπεριλαμβανομένης και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών) τα 55 δισ. ευρώ.
Η ελληνική αγορά –η κεφαλαιοποίηση της οποίας ξεπερνά τα 73 δισ. ευρώ –που σημείωσε την καλύτερη απόδοση μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων το 2012 και το 2013 και τη 2η και 4η καλύτερη απόδοση το 2012 και το 2014 αντίστοιχα παγκοσμίως, σημειώνει εφέτος βάσει των δεικτών της Morgan Stanley Capital International (MSCI) την καλύτερη απόδοση μεταξύ των αναδυομένων αγορών στην οποία και είναι πλέον ενταγμένη.
Ιδανικό σημείο


Για ορισμένους διαχειριστές κεφαλαίων η ένταξή της μάλιστα στη δεύτερη κατηγορία των δεικτών της MSCI την οδήγησε σε ένα ιδανικό σημείο (sweet spot), δεδομένου ότι εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον των διεθνών κεφαλαίων και των hedge funds που επενδύουν στη Νότια Ευρώπη, αλλά και όσων κοιτούν μόνο τις αναδυόμενες αγορές. Μόνο το 2013 η εισροή κεφαλαίων ανήλθε σε 5,5 δισ. ευρώ, τα 2/3 των οποίων ήλθαν από το εξωτερικό και αφορούσαν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ενδεικτικό του διεθνούς ενδιαφέροντος αποτελεί και το γεγονός ότι το 1ο ETF (Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο) που δημιουργήθηκε συμπεριλαμβάνοντας τις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης του ΧΑ (Global X FTSE Greece 20 ETF) και το οποίο διακινείται στη Νέα Υόρκη, είδε την καθαρή αξία του ενεργητικού του να αυξάνεται κατά 105 φορές και τον αριθμό των μεριδίων του κατά 64 φορές.
Διεθνείς επενδυτικές τράπεζες συστήνουν αυξημένες θέσεις στην ελληνική αγορά, αλλά και την ευρωπαϊκή περιφέρεια, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος οι «FT» παρατηρούν πως τα χρηματιστήρια της ευρωπεριφέρειας όχι μόνο ανακάμπτουν θεαματικά, αλλά και λειτούργησαν αμυντικά στο πρόσφατο ξεπούλημα των αναδυομένων αγορών. Η χρηματιστηριακή… εκδίκηση του Νότου, όπως αποκαλείται, ευνοείται και από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ευάλωτων χωρών της ζώνης του ευρώ.
Το κλίμα στην ελληνική αγορά υποβοηθά και η σημαντική υποχώρηση της απόδοσης του 30ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ σε επίπεδα που είχαν σημειωθεί πριν από την ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο υποχωρούσε και η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου. Βρέθηκε ως το 7,09% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να περιοριστεί στο 5,45%.
Προσδοκία


Η εικόνα αυτή της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων, αλλά και η άνοδος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αποδίδονται στην προσδοκία των επενδυτών για την επίτευξη ικανοποιητικής συμφωνίας με την τρόικα αναφορικά με το ύψος των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες.
Θετικά επιδρά και η συμφωνία με την Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, καθώς ευνοεί μια σειρά από βιομηχανίες που είναι εισηγμένες και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Αναλυτές είπαν ότι τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν το ράλι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών, υπεραποδίδοντας. Ωστόσο, λόγω της περιορισμένης ρευστότητας αυτό πραγματοποιείται με χαμηλούς όγκους. «Υπάρχει πραγματικά ενδιαφέρον από ξένους που θέλουν να τοποθετηθούν, πολλοί όμως δεν μπορούν καθώς η ρευστότητα είναι περιορισμένη» ανέφερε διαπραγματευτής ομολόγων. «Αυτό σημαίνει ότι η υποχώρηση (των αποδόσεων) πραγματοποιείται με μικρούς όγκους» πρόσθεσε. Εξάλλου καθώς το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται στα χέρια των επίσημων δανειστών της χώρας μόνο τα 30 δισ. ευρώ ελληνικών κρατικών ομολόγων βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών, μετά το PSI στις αρχές του 2012.
Η καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων παραμένει αντεστραμμένη, υποδηλώνοντας ότι ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών δεν έχει εκλείψει, αν και η διαφορά μεταξύ του 10ετούς και του 30ετούς ομολόγου είναι οριακή. «Αν δεν υπήρχε το πολιτικό ρίσκο εν όψει των εκλογών (ευρωεκλογές, προεδρικές) τότε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μπορεί να ήταν και στα επίπεδα του 6%» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters τραπεζίτης σε μεγάλη ελληνική τράπεζα. Η αγορά περιμένει τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών την επόμενη εβδομάδα, με τους τραπεζίτες να σημειώνουν πως οι επικεφαλής της τρόικας αποδέχθηκαν τη μείωση του δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Τier I) στα τεστ αντοχής των τραπεζών της ΤτΕ στο 8% από το 9%, όπως ισχύει και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Μικρότερος δείκτης σημαίνει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών που θα προκύψουν από τα stress tests θα είναι χαμηλότερες.
Απόθεμα


Αν και η συσσώρευση δανείων σε καθυστέρηση προκαλεί ανησυχία, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) διατηρεί απόθεμα ασφαλείας πάνω από 8 δισ. ευρώ, «το οποίο θα ήταν δυνατόν να απορροφηθεί –στον βαθμό που απαιτηθεί –από τις τράπεζες εκείνες που θα χρειαστούν ενίσχυση κεφαλαίων» ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Αναλυτές αναμένουν τελικά ευνοϊκή λύση για τη χρηματοδότηση των τραπεζών με τη μαύρη τρύπα να μην «ξεφεύγει» την ώρα που η μελέτη της BlackRock (που έχει ελεγχθεί επιπροσθέτως από δύο ανεξάρτητους ελεγκτικούς οίκους EΥ και Rothschild) φέρεται να αναφέρει πως οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εurobank υπολογίζονται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ η Alpha Bank εμφανίζεται επαρκώς κεφαλαιοποιημένη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται κατ’ αρχήν να διαφωνεί με τις εκτιμήσεις αυτές ανεβάζοντας τον πήχη των κεφαλαιακών αναγκών, αν και τελικά ο συμβιβασμός εκτιμάται από την αγορά πως δεν θα αποτελέσει κάποια μεγάλη αρνητική έκπληξη.
Κλειδί οι τράπεζες για την αγορά
Η τρόικα φέρεται ότι αποδέχθηκε χαμηλότερο δείκτη εποπτικών κεφαλαίων
Τα stress tests της ΤτΕ θα δείξουν ότι οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες των μεγάλων τραπεζών θα ανέλθουν γύρω στα 5 δισ. ευρώ, μετά την αποδοχή της τρόικας να υιοθετηθεί χαμηλότερος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, ανέφερε το Reuters. Η ΤτΕ θα συζητήσει τα αποτελέσματα των stress tests –για τις Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank και Αττικής –σε νέα συνάντηση που θα έχει με τους επικεφαλής της τρόικας, πριν την ανακοίνωσή τους την ερχόμενη εβδομάδα. Τα tests πραγματοποιούνται προκειμένου να προσδιοριστεί αν τα ιδρύματα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μελλοντικά σοκ μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους με 28 δισ. ευρώ συνολικά το περασμένο καλοκαίρι.
Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες αναμένεται να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια περίπου 5 δισ. ευρώ, είπαν στο Reuters πηγές την περασμένη εβδομάδα, στο χαμηλό του εύρους των εκτιμήσεων που κυμαίνονται μεταξύ 5-15 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση αυτή, που βασίζεται στα στοιχεία που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος σε κάθε μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, υπόκειται στην έγκριση των δανειστών της χώρας (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ).
H τρόικα φέρεται ότι έχει συμφωνήσει σε δείκτη Core Tier I στο 8% στο βασικό σενάριο (των tests). Αρχικά οι επίσημοι δανειστές της χώρας ζητούσαν να εφαρμοστεί ο δείκτης 9%, όπως είχε γίνει στα πρώτα stress tests το 2012. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε σε ανακοίνωση ότι η κεντρική τράπεζα ολοκλήρωσε πρόσφατα τα τεστ αντοχής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, υιοθετώντας μια «συντηρητική προσέγγιση» και ότι θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους αφού συζητήσει με τους δανειστές «τις τεχνικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της άσκησης».
Πρόσθεσε ότι η ΤτΕ χρησιμοποίησε ως εξωτερικούς συμβούλους τις εταιρείες Ernst & Young και Rothschild, που βασίστηκαν στη διαγνωστική μελέτη της BlackRock.
Τραπεζικές πηγές είπαν ότι η δήλωση του Προβόπουλου σημαίνει ότι πιθανότατα το τελικό ποσό δεν θα διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα εκτίμηση της ΤτΕ.

«Αυξημένη θέση» για την Ελλάδα
Αυξημένη θέση (overweight) στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας –Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία και δευτερευόντως σε Ιταλία και Ισπανία –συστήνει η JP Morgan. Οπως αναφέρει, οι αγορές της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας έχουν αποδειχθεί εκπληκτικά ανθεκτικές παρά την αύξηση της μεταβλητότητας. Οι προοπτικές της ευρωπεριφέρειας θεωρούνται θετικές, υποβοηθούμενες από τη δυναμική και τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.
Παράλληλα, οι συνθήκες στη χρηματοδότηση και στις αγορές ομολόγων των χωρών της περιφέρειας βελτιώνονται, ενώ οι προοπτικές των εταιρικών κερδών είναι σημαντικές, με τα κέρδη στην Ελλάδα να υπολογίζονται 94% χαμηλότερα από ό,τι στο peak του οικονομικού κύκλου. Τέλος, οι αποτιμήσεις δείχνουν ελκυστικές σε σχέση με τις αντίστοιχες των χωρών του πυρήνα.


Γιατί οι μετοχές θα υπεραποδίδουν
Κέρδη και για τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας και τα εταιρικά ομόλογα

Παρά το γεγονός ότι από τις αρχές του 2009 τα χρηματιστήρια παγκοσμίως σημειώνουν κέρδη 35 τρισ. δολαρίων, με μέση ετήσια άνοδο 16%, οι ειδικοί των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών του κόσμου προβλέπουν υπεραπόδοση των μετοχών των ανεπτυγμένων αγορών με διψήφια κέρδη για το υπόλοιπο του 2014.
Σύσταση overweight (αυξημένες θέσεις) στις μετοχές για τους επόμενους 3 με 12 μήνες, καθώς οι αποδόσεις θα ενισχυθούν από τους καλύτερους δείκτες παγκόσμιας ανάπτυξης και την υγιή αύξηση κερδών, εξέδωσε π.χ. η Goldman Sachs, ενώ η ING σημείωνε πως παρότι μια τέτοια συναίνεση αποτελεί συνήθως ένα προειδοποιητικό σημάδι, προς το παρόν αποτελεί ανεπαρκή λόγο για να αποδεσμευτεί κανείς από τις αυξημένες θέσεις σε μετοχές.
Οπως παρατηρεί, οι αγορές κεφαλαίου το 2014 συνέχισαν να ακολουθούν λίγο έως πολύ τις τάσεις που ίσχυαν το περασμένο έτος. Οι παγκόσμιες μετοχές, οι αγορές κρατικών ομολόγων της περιφέρειας της Ευρώπης και τα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης δείχνουν έτοιμα να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. Ταυτόχρονα, οι αναδυόμενες αγορές και τα commodities φαίνεται πως θα συνεχίσουν τις χαμηλές επιδόσεις τους. Αυτήν τη στιγμή αισθανόμαστε, αναφέρει, ότι είναι πολύ νωρίς να αλλάξουμε εντελώς πορεία.
Ωστόσο, η ING περιόρισε ελαφρώς τις ιδιαίτερα αυξημένες θέσεις της σε μετοχές, υιοθετώντας μειωμένες θέσεις στις αναδυόμενες μετοχικές αγορές, καθώς εκτιμά ότι η στιγμή της αλήθειας έχει φθάσει για τις αγορές. Τα κεφάλαια απομακρύνονται από τον αναδυόμενο κόσμο επειδή η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σταδιακά εξομαλύνει τη νομισματική της πολιτική, αλλά και επειδή οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι στις αναδυόμενες οικονομίες έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Αυτό οδηγεί σε αποδυνάμωση των νομισμάτων των αναδυόμενων χωρών, η οποία με τη σειρά της υποχρεώνει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκιά τους. Τα υψηλότερα επιτόκια και το άσχημο επενδυτικό κλίμα, λόγω των ατελέσφορων κυβερνητικών πολιτικών και των κοινωνικών αναταραχών, επιδεινώνουν την ήδη διαμορφωθείσα τάση ως προς τη συρρίκνωση των ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης. Επειτα από δέκα χρόνια με πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης δανεισμού, σχεδόν παντού στον αναδυόμενο κόσμο, η ευαισθησία ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων είναι υψηλή. Για τις εταιρείες που κατά κύριο λόγο δανείστηκαν από το εξωτερικό, η πτώση των τιμών συναλλάγματος αποτελεί ένα πρόσθετο πρόβλημα. Η αύξηση του αριθμού των πτωχεύσεων θα ασκήσει πίεση στις τράπεζες. Σε αυτήν την καθοριστική φάση της κρίσης θα είναι σημαντικό να προσδιοριστούν οι αναδυόμενες αγορές που έχουν τον πιο ευάλωτο τραπεζικό κλάδο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.