Οι προθέσεις για μέτρα ακροδεξιού χαρακτήρα στο Κίεβο, ανάμεσά στα οποία η κατάργηση της αναγνώρισης μειονοτικών γλωσσών, η απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος ή η αποποινικοποίηση της ναζιστικής προπαγάνδας, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο εξωτερικό. Εκτός από τη Ρωσία, την αντίθεσή του εξέφρασε ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου αλλά και η Ουγγαρία.
Πρόκειται για μέτρα που ήταν ανάμεσα στα πρώτα που κατατέθηκαν στην ουκρανική Βουλή μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς.
Ένα από αυτά (το νομοσχέδιο 4201) προβλέπει την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ άλλο μέτρο (το 4199) καταργεί το νόμο που μέχρι τώρα αναγνώρισε τη χρήση μειονοτικών γλωσσών (πέραν των ρωσικών, πρόκειται και για τα ελληνικά, τα ρουμανικά και τα ουγγρικά).
Άλλο (το 4176) εισηγείται την κατάργηση του νόμου που ποινικοποιεί τη ναζιστική προπαγάνδα, ενώ άλλα μέτρα «ρυθμίζουν» την στάση του Κιέβου απέναντι στο σοβιετικό παρελθόν.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει αρκετές φορές στηλιτεύσει αυτό που αντιλαμβάνεται ως πρόθεση «εξοβελισμού» της ρωσικής ταυτότητας από την Ουκρανία, κλιμακώνοντας τον τόνο των αντιδράσεων του και μιλώντας για «νεοφασιστικά» στοιχεία.
Όσον αφορά το ζήτημα ιδιαίτερα των μειονοτικών γλωσσών, το Russia Today μεταδίδει ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν ανέφερε ότι «οι γλώσσσες που μιλούν οι κοινότητες πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού». «Συμφωνώ με όσους λένε πως είναι λάθος να γίνει δεκτός νόμος που περιορίζει τη χρήση γλωσσών» είπε.