Αναδιαρθρώνεται το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Για «αναστολή δράσης» και «άρση των λειτουργιών» των παραρτημάτων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού έκαναν λόγο σημερινά δημοσιεύματα. «Όχι, δεν υφίσταται καμία αναστολή λειτουργίας των παραρτημάτων, όλα λειτουργούν. Απλώς αναστέλλονται για ένα μήνα δράσεις και προγράμματα των παραρτημάτων επειδή τούτη τη στιγμή αναδιοργανώνονται όλα» είπε στο «Βήμα» ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

Για «αναστολή δράσης» και «άρση των λειτουργιών» των παραρτημάτων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού έκαναν λόγο σημερινά δημοσιεύματα. «Όχι, δεν υφίσταται καμία αναστολή λειτουργίας των παραρτημάτων, όλα λειτουργούν. Απλώς αναστέλλονται για ένα μήνα δράσεις και προγράμματα των παραρτημάτων επειδή τούτη τη στιγμή αναδιοργανώνονται όλα» είπε στο «Βήμα» ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

«Να είναι ξεκάθαρο αυτό: δράσεις και προγράμματα αναστέλλονται για ένα μήνα, δεν σταματούν. Θα τα επανεξετάσουμε όμως για να δούμε το κόστος τους. Είτε θα ενισχύσουμε ορισμένα από αυτά αναμορφώνοντάς τα, είτε ορισμένα που δεν μας συμφέρουν και δεν τα θέλουμε θα τα σταματήσουμε. Μιλώ για τα προγράμματα και όχι τα παραρτήματα» διευκρίνισε ο ίδιος.
«Αυτό που συμβαίνει επακριβώς είναι ο οικονομικός εξορθολογισμός της εξωτερικής μας εκπροσώπησης» συμπλήρωσε. Σχεδιάζεται, όπως εξήγησε ο κ. Γιαλλουρίδης, η δημιουργία νέων παραρτημάτων του ιδρύματος στο Πεκίνο «σε κτίριο που μας παραχωρεί δωρεάν η κινεζική κυβέρνηση», στη Μόσχα «στο πλαίσιο μιας ελληνορωσικής πρωτοβουλίας», στη Λευκωσία αλλά και την Κωνσταντινούπολη. «Όλα αυτά χωρίς κόστος» υπογράμμισε ο ίδιος.
Μέγα πρόβλημα το Βερολίνο…

«Δεν είναι δυνατόν το παράρτημα του Βερολίνου να απορροφά κάθε χρόνο το ήμισυ του προϋπολογισμού μας. Το μέγα πρόβλημά μας είναι το Βερολίνο. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να το υποβαθμίσουμε αλλά είναι πολύ πιο κοστοβόρο σε σχέση με αυτά που μας αποδίδει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαλλουρίδης.
«Το παράρτημα στο Βερολίνο μας κοστίζει τον μήνα 7.500 ευρώ για τον διευθυντή και 11.000 ευρώ για το ενοικιαζόμενο κτίριο. Έχουμε βρει άλλο κτίριο της ίδιας έκτασης και στην ίδια περιοχή με 2.500 ευρώ. Καλέσαμε τον διευθυντή να συμφωνήσει μαζί μας σε μείωση του μισθού του και δεν το δέχεται. Εμείς δεν μπορούμε πλέον να πληρώνουμε τέτοιους μισθούς» τόνισε ο ίδιος.
«Οφείλουμε να ρυθμίσουμε τα πράγματα σύμφωνα με τις δυνατότητές μας. Το να δίνεις σήμερα 8.000 ευρώ για κτίριο στο Βελιγράδι είναι πρόκληση, σε μια περίοδο κρίσης για τη χώρα» ανέφερε. Και συμπλήρωσε με νόημα: «Υπάρχουν έλληνες και ξένοι ελληνιστές έτοιμοι να εκπροσωπήσουν τον ελληνικό πολιτισμό δωρεάν».
«Μια χαρά» το ΕΚΕΒΙ
Ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού απάντησε και στις ερωτήσεις του «Βήματος» σχετικά με το ΕΚΕΒΙ. «Το ΕΚΕΒΙ πάει μια χαρά, προχωρούμε τώρα μαζί στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης ενώ και ο νόμος για την ένταξη των προγραμμάτων και των δραστηριοτήτων του στο ίδρυμα περνάει την επόμενη εβδομάδα από τη Βουλή. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία τόσο με τους εργαζόμενους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ που έρχονται σιγά σιγά σε μας αλλά και με το πρώην διοικητικό συμβούλιο, εμείς δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα με τους ανθρώπους του ΕΚΕΒΙ» κατέληξε ο κ. Γιαλλουρίδης, κάνοντας λόγο για εξομάλυνση της κατάστασης.
Σε ερώτηση για τους εργαζόμενους στο ΕΚΕΒΙ απάντησε ότι «πήραμε όσους μπορούσαμε να πάρουμε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, αυτούς τους έχουμε μαζί μας και τους άλλους τους ειδοποιήσαμε για να δούμε πόσους μπορούμε να απασχολήσουμε και σε ποιους τόμεις, όπως είναι το πρόγραμμα «Φιλαναγνωσία» που είναι στο ΕΣΠΑ και το οποίο έχουμε συνδέσει τώρα με το πρόγραμμα «Φράσις» που χρηματοδοτεί μεταφράσεις έργων ελλήνων δημιουργών στο εξωτερικό. Όλα αυτά με χρήματα από το ΕΣΠΑ, εμείς το έχουμε επιτύχει αυτό, αυτή τη διεύρυνση, και εκεί μπαίνουν κι άλλοι εργαζόμενοι».
Όχι στο μονοπώλιο της εκπροσώπησης
«Θέλουμε να κατακτήσουμε τον χώρο του πολιτισμού χωρίς να βάζουμε χρήματα από την τσέπη του έλληνα φορολογούμενου. Υπάρχουν χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό και υπάρχουν δυνατότητες συνεργειών με ιδρύματα. Δεν θέλουμε εμείς να έχουμε το μονοπώλιο της εκπροσώπησης της χώρας. Μπορούμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε για παράδειγμα με τα ιδρύματα Λεβέντη, Νιάρχου, Ωνάση. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η προβολή της Ελλάδος διεθνώς, η αποκατάσταση της εικόνας της χώρας, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της» κατέληξε ο κ. Γιαλλουρίδης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.