Την ώρα που τα κόμματα στο Κίεβο κάνουν προσπάθειες για να καταλήξουν σε νέα μεταβατική κυβέρνηση, η προσοχή στρέφεται στην Κριμαία, όπου η Ρωσία μετρά τις δυνάμεις της αντιπαρατιθέμενη με τη νέα ηγεσία της Ουκρανίας. Ρωσικές σημαίες και τεθωρακισμένα οχήματα εμφανίστηκαν στη Σεβαστούπολη. Την ίδια ώρα εντολή για έκτακτες στρατιωτικές ασκήσεις στη δυτική Ρωσία έδωσε ο Πούτιν.
Σύμφωνα με το ρώσο πρόεδρο οι στρατιωτικές ασκήσεις γίνονται για να εξακριβωθεί ο βαθμός πολεμικής ετοιμότητας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη δυτική Ρωσία.
«Σε εφαρμογή εντολής του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δυνάμεις της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας βρίσκονται σε συναγερμό από τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης», ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθεί τις ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις και επεσήμανε ότι είναι αντίθετη στις εξωτερικές επεμβάσεις στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ.
«Σίγουρα, προφανώς, θέλουμε να ενημερωθούμε πλήρως για οποιαδήποτε δραστηριότητα των ρωσικών δυνάμεων» δήλωσε ο Χάμοντ. Και πρόσθεσε: «Καλούμε όλες τις πλευρές να επιτρέψουν στον ουκρανικό λαό να λύσει τις εσωτερικές του διαφορές και να καθορίσει το μέλλον του χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις».
Ένταση στην Κριμαία
Σε νέο πεδίο συγκρούσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας έχει μετατραπεί η Κριμαία.
Χιλιάδες φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει με αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μετά την αποπομπή του Γιανουκόβιτς.
Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται οργισμένοι διαδηλωτές να εισβάλουν στο κτίριο του τοπικού κοινοβουλίου, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό.
Οι φιλοδυτικοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τους φιλορώσους που είχαν οργανώσει αντιδιαδήλωση στη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας.
Οι διαδηλωτές ήρθαν στα χέρια, εκτόξευσαν μπουκάλια και αντάλλαξαν ύβρεις έξω από το κοινοβούλιο. Επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και χώρισαν τις δύο αντίπαλες ομάδες, σχηματίζοντας μια αλυσίδα ανάμεσά τους.Οι αστυνομικοί δεν ήταν οπλισμένοι.
Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, πιθανότατα από καρδιακή προσβολή, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφαξ.
Το θύμα δεν έφερε κανένα ίχνος εξωτερικού τραύματος. Η σορός του βρέθηκε κοντά στο κοινοβούλιο, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου Υγείας. Εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών της Κριμαίας διέψευσε την πληροφορία ότι ο άνθρωπος αυτός σκοτώθηκε από έκρηξη που σημειώθηκε στη Συμφερόπολη.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Βολόντιμιρ Κονσταντίνοφ απέκλεισε κάθε συζήτηση για πιθανή απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. «Το κοινοβούλιο δεν πρόκειται να συζητήσει την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Πρόκειται για προβοκάτσια με στόχο την αμαύρωση του αυτόνομου κοινοβουλίου της Κριμαίας» είπε ο εκπρόσωπός του, απαντώντας ουσιαστικά στο αίτημα των φιλορώσων διαδηλωτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της περιοχής.
Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να διαλύονται γύρω στις 16.00 (τοπική ώρα), μετά από έκκληση που απηύθυναν οι βουλευτές να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Η αντίδραση του ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ δηλώνει έτοιμο να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία, με την οποία διατηρεί στενές σχέσεις, ώστε η χώρα να συνεχίσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις της, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
«Η Ουκρανία είναι στενός και παλαιός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Και το ΝΑΤΟ είναι ειλικρινής φίλος της Ουκρανίας» είπε ο Ράσμουσεν κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των 28 χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις της» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η κατάσταση στο Κίεβο θα συζητηθεί κατά τη διήμερη υπουργική διάσκεψη των Βρυξελλών.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν έχει έρθει σε επαφή με ρώσους αξιωματούχους μετά την αποπομπή του Γιανουκόβιτς, ο Ράσμουσεν δεν απάντησε ευθέως. «Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι επαφίεται στον ουκρανικό λαό να καθορίσει ποιο θα είναι το μέλλον της χώρας του» είπε.
«Θεωρούμε ως δεδομένο ότι όλες οι χώρες σέβονται την εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αυτό το μήνυμα μεταφέραμε σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές» πρόσθεσε, χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία.
Έρευνες στα γραφεία του Γιανουκόβιτς
Έρευνες διεξήχθησαν στα γραφεία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και σε άλλα κτίρια στη χώρα, μεταξύ των οποίων και της κεντρικής τράπεζας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της χώρας.
Σε ανακοίνωση στον ιστότοπο της γενικής εισαγγελίας αναφέρεται: «Στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας (…) έχουν διεξαχθεί έρευνες στην προεδρία, στο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας και άμυνας, την κεντρική τράπεζα και την πρώην κατοικία του Γιανουκόβιτς».
Εκτός από τον Γιανουκόβιτς στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο, ο πρώην γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα και ο πρώην προσωπάρχης του Γιανουκόβιτς Αντρέι Κλιούγεφ ερευνώνται για την εμπλοκή τους στις δολοφονίες διαδηλωτών στη διάρκεια των τρίμηνων ταραχών που συγκλόνισαν την Ουκρανία.