Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και η μικρή ΔΕΗ αποτελούν τα μείζονα θέματα της τρέχουσας κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την τρόικα,που φθάνει την Κυριακή στην Αθήνα. Η κυβέρνηση παρότι αισιοδοξεί δεν κρύβει τις δυσκολίες που κρύβει η διαπραγμάτευση που αρχίζει τη Δευτέρα.
Ιδιαιτέρως απασχολεί η στάση των βουλευτών στα θέματα της ελευθέρωσης των αγορών του γάλακτος και των φαρμάκων αλλά και σε αυτό της μερικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Ειδικότερα στην περίπτωση της ΔΕΗ ,όπου θα απαιτηθεί η συγκρότηση ενός μπουκέτου ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, αποτελούμενο από λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές και θερμικές μονάδες, πετρελαίου και αερίου, που θα αποκοπούν από τη ΔΕΗ και θα πωληθούν σε ιδιώτες, έλληνες η ξένους.
Αυτό το σχήμα μικρής ιδιωτικής ΔΕΗ υποτίθεται θα έλθει επιβεβαιώσει και να στηρίξει την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η τρόικα απαιτεί συμφωνία και στο θέμα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο η αποκοπή μονάδων από το σώμα της ΔΕΗ προκαλεί και θα προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις,θα αναδειχθεί πιθανώς σε εστία κρίσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Οποτε η διαπραγμάτευση με την τρόικα κρύβει δυσκολίες που μπορεί να αποδειχθούν ανυπέρβλητες.