Υποπτες σχέσεις και μεταξύ δανειοληπτών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εξετάζουν τώρα οι δικαστικές αρχές συγκεντρώνοντας στοιχεία για το ποινικό εγχείρημα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η έρευνα δεν περιορίζεται στο δίπολο δανειστή (τη διοίκηση, δηλαδή, του ΤΤ) – δανειολήπτη αλλά επεκτείνεται σε πρόσωπα που απευθύνονταν στην τράπεζα για τη λήψη δανείων ύστερα από ποινικά κολάσιμες μεταξύ τους συμφωνίες στο παρασκήνιο.
Και ενώ ουδείς γνωρίζει την τροπή που θα πάρει η υπόθεση, η διαδικασία της ανάκρισης έχει προχωρήσει σημαντικά: ενώπιον του ανακριτή κ. Γιώργου Ανδρεάδη κάθονται πλέον πρόσωπα της δεύτερης επίμαχης θητείας, αυτής του Κλέωνα Παπαδόπουλου, διαδόχου του Αγγελου Φιλιππίδη, στο τιμόνι του ΤΤ.
Ηδη την Πέμπτη απολογήθηκε ο ίδιος ο Κλέων Παπαδόπουλος και νωρίτερα η κυρία Αναστασία Σακελλαρίου, νυν πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και πρώην στέλεχος του ΤΤ που είχε εισηγηθεί την αναδιάρθρωση δανείων προς τον όμιλο του κ. Δημήτρη Κοντομηνά το 2012.
Ο πρώτος αφέθηκε ελεύθερος, με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ η κυρία Σακελλαρίου αφέθηκε ελεύθερη χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ανάλογη μεταχείριση θα έχουν και τα τρία πρόσωπα που εισηγήθηκαν την εν λόγω αναδιάρθρωση δανείων.
Συνήγοροι κατηγορουμένων εκτιμούν ότι στο πεδίο των εντυπώσεων «η υπόθεση έχει ξεφουσκώσει καθώς οι ποινικές διώξεις συνοδεύθηκαν από εντάλματα σύλληψης και πολύ θόρυβο προκαλώντας υπέρμετρες προσδοκίες στην κοινή γνώμη». Στον αντίποδα, εισαγγελικοί λειτουργοί συνιστούν υπομονή, καθώς η διαδικασία δεν έχει ακόμη λάβει τέλος, και επιμένουν στην «αναλλοίωτη πραγματικότητα: τη ζημιά στην τράπεζα και το φέσι στο δημόσιο ταμείο, δηλαδή στον έλληνα φορολογούμενο».
«Αν όλα έγιναν καλά, πώς φθάσαμε ως εδώ;» τονίζουν.
Παράλληλα το θρίλερ για την ελευθερία του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, που αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος στην υπόθεση του ΤΤ, συνεχίζεται. Υστερα από προσωπικό του αίτημα για μείωση της εγγύησης των πέντε εκατομμυρίων ευρώ (του είχε επιβληθεί από τον ανακριτή κ. Ανδρεάδη προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος), η κυρία Παπανδρέου έκανε δεκτή την προσφυγή του μειώνοντας το ποσό στα τέσσερα εκατομμύρια. Τον λόγο τώρα έχει πάλι ο ανακριτής, ο οποίος με διάταξή του θα αποφανθεί σχετικά∙ παραμένει εξάλλου ανοικτό το ζήτημα παροχής εναλλακτικών εγγυήσεων από τον επιχειρηματία (π.χ., με προσημειώσεις και υποθήκες ακινήτων).
Από την άλλη πλευρά, ο Αγγελος Φιλιππίδης ετοιμάζεται να καταθέσει τα δύο εκατομμύρια ευρώ της δικής του εγγύησης. Κύκλοι που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο του ΤΤ διαβεβαιώνουν ότι το χρηματικό ποσό θα καταβληθεί αρχές Μαρτίου.
Η διαδικασία παραμένει ανοικτή και στη Γηραιά Αλβιώνα για το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα καθώς έχει ορισθεί νέα δικάσιμος αύριο, Δευτέρα, στο Ειρηνοδικείο του Westminster. Σε επικοινωνία που είχε «Το Βήμα» με τον συνήγορο του ζεύγους στην Ελλάδα κ. Γιώργο Καψή, ο ίδιος διέψευσε ότι εκκρεμεί η εκδίκαση αγωγής του ζεύγους εναντίον της τράπεζας.
«Δεν προκύπτουν ενδείξεις»
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τον επιχειρηματία κ.Λουκά Έλληναμπαίνει τελικά, και ύστερα από προκαταρκτική εξέταση, στο αρχείο. Στο σχετικό πόρισμα της, η επίκουρη εισαγγελέας Διαφθοράς κυρίαΠόπη Παπανδρέουκρίνει ότι «δεν προκύπτουν ενδείξεις, για την κίνηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Λουκά Έλληνα (…), με αποτέλεσμα η κατηγορία να παρίσταται ως νομικά αβάσιμη και η υπόθεση να πρέπει να τεθεί ως προς αυτόν στο Αρχείο».
Ο εν λόγω επιχειρηματίας εμπλεκόταν στην υπόθεση, καθώς είχε αναλάβει τις εταιρείες ακινήτωνAspen,AlmondκαιEktasisDevelopment, συμφερόντων του Παναγιώτη Ευθυμίου, εναντίον του οποίου (αλλά και μελών της οικογένειάς του, και συνεργατών του) έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, για χορήγηση επισφαλών δανείων το 2009. Η εισαγγελέας κρίνει επ΄ αυτού, μάλιστα, ότι η ανάληψη των εταιρειών από τον Έλληνα, με αποπληρωμή των σχετικών δανείων, δεν αναιρεί την ποινική ευθύνη ούτε για τους διοικούντες το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ούτε για τους πραγματικούς πιστούχους και περιουσιακά ωφεληθέντες, δηλαδή τον Ευθυμίου και το περιβάλλον του_ οι οποίοι και διοχέτευσαν τα ποσά των δανείων στην Κύπρο, και από κει σε άγνωστους προορισμούς.
«Ο Λουκάς Έλληνας εμφανίστηκε το έτος 2011. Συνεπώς, δεν συμμετείχε στο αρχικό στάδιο χορήγησης των ομολογιακών δανείων στις τρεις εταιρείες, με συνέπεια να μην μπορεί να γίνει λόγος για άμεση συνέργια αυτού, στην ως άνω αναφερόμενη κακουργηματική απιστία των εχόντων τη διαχείριση της περιουσίας της τράπεζας το έτος 2009», σημειώνει η κυρία Παπανδρέου χαρακτηριστικά.
«Τουναντίον, ο ως άνω επιχειρηματίας ανέλαβε (ουσιαστικά, και όχι προσχηματικά) τις ως άνω υποχρεώσεις έναντι του Τ.Τ., μέρος των οποίων έχει ήδη εξοφλήσει ολοσχερώς, ενώ το εναπομείναν τμήμα τους, από κοινού με τα ομολογιακά δάνεια που έλαβε ο ίδιος από την τράπεζα, συνεχίζει να αποπληρώνεται εκ μέρους του κανονικά μέχρι και σήμερα, με συνέπεια να μην μπορεί να γίνει λόγος ούτε για ζημία της τράπεζας, όσον αφορά στον τελευταίο, αλλά ούτε και για οιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ