Η Ελλάδα στο Ισραήλ με τα μάτια στο… Διάστημα!

Ρόλο γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Ισραήλ στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας μπορεί πλέον να διεκδικεί η Ελλάδα

Ρόλο γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Ισραήλ στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας μπορεί πλέον να διεκδικεί η Ελλάδα έπειτα από την επιτυχημένη πρώτη ελληνική αποστολή στην αεροδιαστημική που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Χάιφα και το Τελ Αβίβ και συμμετείχε στο 9ο Διεθνές Συνέδριο Αεροδιαστήματος «Ιλάν Ραμόν».
Η αποστολή, στην οποία πήραν μέρος μερικές από τις πλέον καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις, το νεότευκτο si-cluster της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corallia» και η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), επέστρεψε στην Ελλάδα με καλές ειδήσεις.
Οπως προέκυψε, η υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ στον χώρο της αεροδιαστημικής, που σήμερα περιορίζεται σε συστήματα πρόωσης, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται να διευρυνθεί. Οι ελληνικές εταιρείες της αεροδιαστημικής, από κοινού με σημαντικές ισραηλινές επιχειρήσεις, συζητούν πια ανοιχτά τη συνεργασία σε τέσσερα πεδία: τα ηλεκτρονικά συστήματα για χρήση στο Διάστημα, τους αισθητήρες, τα σύνθετα υλικά και την τηλε-επισκόπηση. Πρόκειται για τεχνολογίες που ήδη αναπτύσσονται από ελληνικές εταιρείες και φαίνεται να κέρδισαν τις εντυπώσεις των Ισραηλινών.
Επονται τα βήματα για τη διμερή συνεργασία τα οποία θα αποκρυσταλλωθούν στο άμεσο μέλλον μέσα από την ανταλλαγή επισκέψεων σε υψηλότερο επίπεδο. Το πρόγραμμα συνεργασίας με το Ισραήλ στήθηκε επάνω στη σύμπραξη του «Corallia», που λειτουργεί ως «διευκολυντής» για το si-cluster, με χρηματοδότηση από τη ΓΓΕΤ και πυρήνα την Ενωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ).
Στην αποστολή συμμετείχαν μεταξύ άλλων στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων του Διαστήματος, όπως ο κ. Χρήστος Γιορδαμλής της Prisma Electronics, o κ. Κωνσταντίνος Πιλαφτσής της Terraspatium, o κ. Μανώλης Ζερβάκης της ESS, o κ. Βασίλης Τσαγκάρης της Irida Labs, η κυρία Μπέτυ Χαραλαμποπούλου της Geosystems, o κ. Θανάσης Πότσης της Epicos (που είναι και ο πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ), ο κ. Χρήστος Κυριαζόγλου της Inasco, ο κ. Χριστόφορος Καββαδίας της Teletel και ο κ. Στέλιος Μπολλάνος της Planetek, οι οποίοι παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους, αλλά και η κυρία Ιωάννα Μαλαγαρδή από τη ΓΓΕΤ.
Οπως τόνισαν, οι Ισραηλινοί εντυπωσιάστηκαν από τα βήματα προόδου της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας και η αποστολή πέρασε από τις «εξετάσεις» τους, ενώ το ενδιαφέρον τους προσείλκυσε και το si-cluster.
Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε συναντήσεις με στελέχη της Rafael, της Elbit και της Israeli Aerospace Industries (ΙΑΙ), που είναι μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο στον τομέα της αεροδιαστημικής. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων διερευνήθηκαν πιθανές συνεργασίες σε τομείς της αεροδιαστημικής μέσα από προγράμματα είτε διακρατικά είτε της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) είτε του Horizon 2020. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, η οποία κινητοποιήθηκε εγκαίρως και εξασφάλισε μια σειρά συναντήσεις με ισραηλινές εταιρείες.
Η πρώτη ελληνική επιχειρηματική αποστολή στον χώρο του Αεροδιαστήματος έδωσε δυναμικό «παρών» στο διεθνές συνέδριο αεροδιαστημικής, στο πλαίσιο του οποίου ο πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ παρουσίασε στους συνέδρους τις επιδόσεις και τις δυνατότητες της Ελλάδας στη διαστημική τεχνολογία, καθώς και τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Στόχος της ελληνικής διαστημικής πρωτοβουλίας είναι να καταστεί η Ελλάδα κέντρο ανάπτυξης διαστημικών εφαρμογών που θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης στην οικονομία και ορθής αξιοποίησης των νέων επιστημόνων. Αλλωστε, οι Ισραηλινοί έχουν κάθε συμφέρον να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, αφού έτσι ανοίγει ο δρόμος για την είσοδό τους στην ευρωπαϊκή αγορά.
Το Ισραήλ είναι πολλά χρόνια μπροστά από την Ελλάδα στην αεροδιαστημική. Δεν είναι μόνο η ύπαρξη μεγάλων βιομηχανιών που επιταχύνουν την τεχνολογική εξέλιξη, εξάγουν σε όλον τον κόσμο και συνεισφέρουν στην ισραηλινή οικονομία, αλλά και η ίδια η ιδιαιτερότητα του ισραηλινού μοντέλου εκπαίδευσης που ωθεί τους νέους στην τεχνολογία και τις επιστήμες από μικρή ηλικία.
Στο διεθνές συνέδριο «Ιλάν Ραμόν» το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του ισραηλινού μοντέλου ήρθε από μαθητές ενός δημοσίου λυκείου της Χερτζιλίγια, ενός προαστίου του Τελ Αβίβ.
Τα παιδιά είχαν στήσει στον εκθεσιακό χώρο σταντ στο οποίο εξέθεταν τον δορυφόρο που σχεδίασαν και στη συνέχεια κατασκεύασαν στο σχολείο! Μάλιστα, όπως είπαν στο «Βήμα», χτύπησαν πολλές πόρτες ζητώντας χρηματοδότηση για να τον στείλουν στο Διάστημα και τελικά, έπειτα από κυνήγι μηνών, η Ισραηλινή Υπηρεσία Διαστήματος αλλά και εταιρείες αεροδιαστημικής δέχθηκαν να αναλάβουν το κόστος του 1 εκατ. δολαρίων προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την εκτόξευση του δορυφόρου στο Διάστημα. Ετσι ο μικροσκοπικός δορυφόρος «Duchifat» («τσαλαπετεινός» στα ελληνικά) θα εκτοξευθεί τον προσεχή Απρίλιο.

Ενας Ελληνας με διεθνές κύρος έκλεψε τις εντυπώσεις
Τις εντυπώσεις του διεθνούς διαστημικού συνεδρίου έκλεψε ένας Ελληνας που δεν εκπροσωπούσε την Ελλάδα αλλά την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA). Ο κ. Κωνσταντίνος Σταυρινίδης, υψηλόβαθμο στέλεχος της ESA, με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αποτέλεσε το επίκεντρο του ισραηλινού ενδιαφέροντος, καθώς θεωρείται πρόσωπο με διεθνές κύρος στην αεροδιαστημική και μεγάλη εμπειρία στις διαστημικές αποστολές της Ευρώπης.
Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Σταυρινίδης είπε στο «Βήμα της Κυριακής» ότι στο πλαίσιο της ESA η επέκταση των διαστημικών προγραμμάτων της Ευρώπης και οι διεθνείς συνεργασίες μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος όλων των κρατών-μελών της ESA, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.
Οπως υπογράμμισε, η Ελλάδα έχει ταλέντο και προοπτική ανάπτυξης στο Αεροδιάστημα, αρκεί να ασχοληθεί με αυτόν τον τομέα συστηματικά και με στρατηγική. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για το Διάστημα η αεροδιαστημική μπορεί να αποτελέσει μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας καθώς πρόκειται για τεχνολογία πρώτης γραμμής που μόνο να ωφελήσει μπορεί την ευρωπαϊκή οικονομία, τόνισε ο κ. Σταυρινίδης.
Στο μεταξύ τις ίδιες ημέρες στο Τελ Αβίβ προέκυψε μια ιδιαίτερη ισραηλινή πρόταση για επένδυση σε έλληνες επιστήμονες. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», επενδυτικό ταμείο του Ισραήλ με δύναμη πυρός πολλών εκατ. δολαρίων και σημαντική εμπειρία στην ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων άνοιξε διαύλους επικοινωνίας με την Αθήνα προτείνοντας τη δημιουργία ενός ιδιωτικού incubator στην Ελλάδα το οποίο θα στηρίζεται σε ισραηλινή τεχνογνωσία.
Πρόκειται για επενδυτικό ταμείο το οποίο «φιλτράρει» κάθε χρόνο εκατοντάδες start-ups και χρηματοδοτεί μετά βίας πέντε κατ’ έτος. Το ταμείο προτίθεται να φέρνει στη χώρα μας νέες εταιρείες στις οποίες επιλέγει να επενδύσει. Αυτό προτείνεται να συμβεί μέσα από μια εταιρική σύμπραξη με στόχο τη δημιουργία ενός «αδελφικού» incubator που θα φιλοξενεί τα ισραηλινά start-upsκαι θα τα χρηματοδοτεί με περίπου 200.000 ευρώ για ένα έτος προκειμένου να αναπτυχθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Ισραηλινοί δεσμεύονται να στέλνουν τις εταιρείες τους στην Ελλάδα στο «αδελφικό» incubator προκειμένου να «αναπτυχθούν» στη χώρα μας και να προσλάβουν έλληνες επιστήμονες αλλά και να μεταφέρουν τεχνογνωσία για τη «μετάλλαξη» των start-ups σε επιτυχημένες επιχειρήσεις και την εκπαίδευση των στελεχών.
Παράλληλα αυτή η ιδιότυπη ελληνο-ισραηλινή σύμπραξη θα αναλάβει να εξασφαλίσει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και να παράσχει τις υποδομές προκειμένου οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτό θα μπορούσε να συμβεί με τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας που θα αναλάμβανε να συγκεντρώσει την αναγκαία «δύναμη πυρός» για τις ανάγκες του εγχειρήματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.