Να μην εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε τους Σκωτσέζους ο Ντέιβιντ Μπάουι, μέσω της αντιπροσώπου του, Κέιτ Μος στη τελετή των βρετανικών μουσικών βραβείων BRIT Awards που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης.

To μήνυμα «Σκωτία μείνε μαζί μας» έστειλε ο διάσημος σταρ της ροκ, την ώρα που οι υποστηρικτές της απόσχισης από τη Βρετανία αυξάνονται διαρκώς.

Η υποστήριξη προς την ανεξαρτησία αυξήθηκε μετά την προειδοποίηση του Λονδίνου πως η ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας σημαίνει και έξοδο από το βρετανικό νόμισμα.

Ο Μπάουι είναι ο τελευταίος μιας σειράς διασημοτήτων που μπήκαν στη συζήτηση για το αν η Σκωτία πρέπει να ψηφίσει στις 18 Σεπτεμβρίου για να τερματίσει τον 307ετή δεσμό της με την Βρετανία και να γίνει ανεξάρτητη χώρα.

Την παρέμβασή του καλωσόρισαν αυτοί που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία. «Ο Ντέιβιντ Μπάουι είπε αυτό που είχε να πει. Τώρα μπορείς να κάνεις κι εσύ αυτό που σου αναλογεί για να υποστηρίξεις τη Σκωτία» έγραψε στο Twitter o βουλευτής των Εργατικών Τζιμ Μέρφι.

Καθώς η συζήτηση για την ανεξαρτησία εντείνεται με τις δημοσκοπήσεις να αρχίζουν να δείχνουν πως οι υποστηρικτές της κερδίζουν έδαφος, ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες και δημόσιες προσωπικότητες έχουν αρχίσει να συμμετέχουν σ’ αυτή.

Διάσημοι Σκωτσέζοι θέτουν τακτικά ερωτήσεις για την ψηφοφορία, αλλά μερικοί αποφεύγουν το θέμα.

Ο σκωτσέζος κωμικός Μπίλι Κόνολι, 71 ετών, έχει δηλώσει πως δεν θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα και είπε στο BBC πως το δημοψήφισμα αυτό είναι ένας «βάλτος» στον οποίο δεν θέλει να πέσει.

Ο πιο διάσημος εθνικιστής Σκωτσέζος, ο ηθοποιός Σον Κόνερι, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, αρνήθηκε να σχολιάσει. «Έχει αποσυρθεί και έχει ζητήσει να απορρίψω όλα τα αιτήματα από μέσα ενημέρωσης ανεξάρτητα από το πόσο σημαντικό είναι το θέμα» δήλωσε η εκπρόσωπός του.

Ο εξέχων αθλητής της Σκωτίας, ο τενίστας Άντι Μάρεϊ, ο οποίος έγινε ο πρώτος Βρετανός από το 1936 που κέρδισε πέρυσι το τουρνουά του Γουίμπλετον, είναι πάντως προσεκτικός, καθώς δήλωσε πως είναι υπερήφανος που είναι Σκωτσέζος, αλλά και πως του αρέσει πολύ να αγωνίζεται για τη Μεγάλη Βρετανία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά την προειδοποίηση του Λονδίνου πως οι Σκωτσέζοι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τη στερλίνα αν εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η υποστήριξη για την ανεξαρτησία αυξήθηκε.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Survation δείχνει πως η απόσταση ανάμεσα σ’ αυτούς που θα ψήφιζαν υπέρ και σ’ αυτούς που θα ψήφιζαν κατά της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου μειώθηκε σε 9 ποσοστιαίες μονάδες, από τις 20 που ήταν.

Προκύπτει, επίσης, πως το 38% υποστηρίζει τον τερματισμό της 307ετούς ένωσης της Σκωτίας με τη Βρετανία, καταγράφοντας άνοδο από το 32% που ήταν τον Ιανουάριο. Κατά της απόσχισης, τάσσεται το 47% των ερωτηθέντων.