Ο «Μίτος της Αριάδνης» για την έξοδο από την κρίση, το χρέος, η κυβέρνηση και οι πιστωτές

Για την κυβέρνηση πλέον ο «Μίτος της Αριάδνης» για να βγει οριστικά η χώρα από τον μνημονιακό λαβύρινθο, μετά από μια σκληρή και επώδυνη τετραετή πορεία, είναι στα χέρια των πιστωτών. Εξ ου ζητά και ανοικτά και αναμένει πολιτική δήλωση για την έναρξη της συζητήσεως για την διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

Το επιχείρημα που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ένα κομβικό σημείο, το πολύ μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, που αποτελεί και το κλειδί για την επόμενη φάση στην ελληνική κοινωνία.
Αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα, που διατυμπανίζει σύμπασα η κυβέρνηση με πρώτο τον Πρωθυπουργό κ.Αντ. Σαμαρά, είναι και το «όπλο» με το οποίο κτυπήθηκε ο δημοσιονομικός «Μινώταυρος» και δείχνει την έξοδο από τον λαβύρινθο.
Με κεντρική γραμμή την ήδη εδώ και πολύ καιρό διαμορφωθείσα επιχειρηματολογία «όχι σε νέο μνημόνιο» και άρα «όχι σε νέα μέτρα», η κυβέρνηση αναμένει να κλείσει σύντομα η συμφωνία με την τρόικα, να εκταμιευθεί το ποσό των περίπου 8,8 δισεκ. ευρώ τις προσεχείς εβδομάδες και αμέσως μετά επιθυμεί να αρχίσει η συζήτηση επί του μείζονος θέματος του χρέους.
Δεν είναι τυχαίο, ότι χθες και ενώ ο κεντρικός μηχανισμός της κυβέρνησης και του κόμματος ασχολείται με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, επελέγη να γίνει η διαρροή, η οποία χρεώθηκε σε ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα, σύμφωνα με την οποία«μετά την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και πριν από τις ευρωεκλογές θα πρέπει να υπάρξει από τους εταίρους μας μία δήλωση πολιτικής στήριξης».
Με βάσει την επισήμανση του κυβερνητικού παράγοντα, είναι σαφής και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και αναδεικνύεται και το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες εβδομάδες: «λήξη της διαπραγμάτευσης και συμφωνία με την τρόικα, έγκριση και εκταμίευση της δόσης, πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τηνEurostat, έναρξη της συζήτησης για το χρέος, κάτι που απορρίπτεται μέχρι στιγμής από την Γερμανική Καγκελαρία και τις Βρυξέλλες και οπωσδήποτε πριν από τις ευρωεκλογές να υπάρξει μια πολιτική δήλωση στήριξης της κυβέρνησης από τους εταίρους.
Για να φθάσουμε όμως στην συμφωνία με την τρόικα και να προχωρήσει η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού, πρέπει να γίνουν άμεσα κινήσεις το προσεχές διάστημα και να διευθετηθούν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα. Γιʼ αυτό και ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, έχει ζητήσει εντός των ημερών να λάβει πλήρη φάκελο από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, όπου θα περιγράφεται τι έχει γίνει ανά τομέα και θέμα.
Η εντολή του Πρωθυπουργού που έχει και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που θα γίνει σε κεντρικό επίπεδο, είναι σαφής, παρά το γεγονός ότι έχουν ανέβει και οι προεκλογικοί τόνοι ενόψει των ευρωεκλογών και της αναμέτρησης για την αυτοδιοίκηση, είναι, να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, ώστε έως τις 10 Μαρτίου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για να κυλήσει ομαλά το σχέδιο με πρώτο σταθμό την εκταμίευση της δόσης, πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα, δηλ. το αργότερο έως τις 10 Απριλίου.
Το κλειδί για την συμφωνία με την τρόικα δεν είναι άλλο, από αυτό που έχει ήδη περιγραφεί εδώ και πολύ καιρό: οι διαρθρωτικές αλλαγές. Κεντρικό ζήτημα είναι να προχωρήσει η δέσμη δράσεων του ΟΟΣΑ, αλλά και τα θέματα που σχετίζονται με το προσωπικό του δημοσίου.
Επειδή όμως γίνεται μεγάλη συζήτηση π.χ. για το ψωμί και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι δεν είναι και το μείζον ζήτημα αυτό _αν και έχει βρεθεί λύση_ και δεν μπορεί να τιναχθεί μια διαπραγμάτευση στον αέρα για το ζύγι στους φούρνους.
Αντιθέτως το κρίσιμο είναι η κινητικότητα και οι απολύσεις στο δημόσιο, που λέγεται ότι θα είναι και ένα από τα θέματα συζήτησης και άρα πολιτικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα σε κεντρικό επίπεδο, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και οι ομαδικές απολύσεις.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.