Ευτυχώς που έλειψε δυο-τρεις ημέρες ο γαμπρός μου σε ταξίδι και μονοπώλησα για λίγο την προσοχή της κόρης μου. Ε ναι! Το ομολογώ, μου είχαν λείψει οι βόλτες μας και χρειάζομαι όλη μου την αυτοσυγκράτηση για να μην την αποσπώ από τη δική της πλέον οικογένεια. Περιττό, λοιπόν, να σας περιγράψω πόσο χάρηκα όταν μου τηλεφώνησε για να προτείνει συνάντηση σε ένα εστιατόριο που μόλις είχε «ανακαλύψει». Συναντηθήκαμε στην πλατεία Κολωνακίου και ανηφορήσαμε μέχρι το 49 της Ξενοκράτους, όπου εδώ και λίγους μήνες λειτουργεί το εστιατόριο F+W. Οπως πιθανώς καταλάβατε, πρόκειται για τα αρχικά των λέξεων «food» και «wine» και η επιλογή του συγκεκριμένου ονόματος δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού το εστιατόριο είναι «παιδί» του γαλλικής καταγωγής σεφ Ολιβιέ Καμπανά και του πεπειραμένου σομελιέ Γιάννη Μακρή.

Πρέπει να σας πω ότι είχα ακούσει για τον Γιάννη Μακρή και είχα στο παρελθόν γευθεί την κουζίνα του Καμπανά, αλλά παρίστανα τον άσχετο. Δεν ήθελα να χαλάσω την έκπληξη της κόρης μου που εκθείαζε τη φαντασία του σεφ στους συνδυασμούς των υλικών και την ικανότητα του σομελιέ να ανασύρει (από την πολύ ενημερωμένη κάβα, όπως γρήγορα διαπίστωσα) το κρασί που ταιριάζει μεν με το φαγητό, αλλά και με τις απαιτήσεις των πελατών του, οι οποίοι – όπως και η κόρη μου – δεν είναι σε θέση να τις περιγράψουν σαφώς…

Ο λιτός και φωτεινός χώρος μού άρεσε πολύ, όπως και οι «πράσινες» πινελιές του: μια μεγάλη γυάλα με πορτοκαλοκόκκινες τουλίπες στον πάγκο της ανοιχτής κουζίνας και ο κάθετος κήπος που δεσπόζει στον τοίχο δίπλα της. Αφησα την κόρη μου να παραγγείλει και φοβάμαι πως παράφαγα από τα ψωμάκια που μας ήρθαν ζεστά ζεστά, συνοδευόμενα από εξαιρετικό ελαιόλαδο και αρωματικό βούτυρο. Η πρώτη πιρουνιά φαγητού που έβαλα στο στόμα μου ήταν αναπάντεχα απογειωτική. Βλέπετε, είναι σχετικά εύκολο να παρουσιάσει ένας σεφ ένα μεστό κύριο πιάτο, αλλά το να ντύσεις τη σαλάτα με τρόπο που να διαθέτει γευστική ένταση και βάθος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα «baby λαχανικά εποχής μαγειρεμένα σε γάλα καρύδας και λεμονόχορτο», τα οποία συνδυάζονται με ταπιόκα και σαλάτα κόλιαντρου, αποδεικνύουν ότι ο Καμπανά είναι μεγάλος! Εξίσου μεστή η γεύση της καβουροσαλάτας που ζήτησε η κόρη μου και εξαίσιο το φιλέτο τόνου που μοιραστήκαμε (με σάρκα όσο ροζ θα έπρεπε, ήρθε τυλιγμένο σε σουσάμι και σάλτσα που σε μετέφερε στην Απω Ανατολή). {{{ moto }}}

Τα παραπάνω συνοδεύτηκαν από ελληνικά και ξένα κρασιά επιλεγμένα από τον διακριτικότατο Γιάννη Μακρή. Σπανίζει να μπορεί κανείς να παραγγέλνει ποτήρι και να έχει τόσο μεγάλο εύρος επιλογών. Εξαιρετική ιδέα αν σκεφθεί κανείς ότι το F+W έχει ήδη γίνει στέκι και για μεσημεριανό φαγητό.

Καβουροσαλάτα.