Εισαγγελείς και υπεύθυνοι φυλακών… κανόνιζαν συναντήσεις μεταξύ κατηγορουμένων για συμμετοχή σε ένοπλες οργανώσεις και έδιναν εντολές ώστε οι κρατούμενοι «αντάρτες πόλης» να έχουν πριβέ επαφές με ιδιώτες-επισκέπτες χωρίς κανέναν έλεγχο. Και όλα αυτά την περίοδο που είχε αρχίσει η επιχείρηση «Πυθία», με βομβιστικές επιθέσεις που εκπορεύονταν μέσα από τις φυλακές και υπήρχαν προειδοποιήσεις από την ΕΛ.ΑΣ. και τους δικαστικούς για αναγέννηση της ένοπλης βίας…

Αριστερά το επισκεπτήριο για τον Χατζημιχελάκη με την ένδειξη «άνευ επίβλεψης» και επάνω τα έγγραφα που επιτρέπουν επισκεπτήριο στον Ρωμανό, στο νοσοκομείο των φυλακών

Ενα νέο σκάνδαλο με την, περιέργως ευνοϊκή, μεταχείριση κρατουμένων για συμμετοχή σε ένοπλες οργανώσεις αποκαλύπτει «Το Βήμα» με την παράθεση σχετικών ντοκουμέντων. Λίγες εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του 56χρονου Χριστόδουλου Ξηρού, τις αναφορές για το «πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν του με τους «Πυρήνες»» αλλά και τη φυγή του κατηγορουμένου αντιεξουσιαστή Κώστα Σακκά, μια νέα σειρά στοιχείων δείχνει έναν κύκλο ύποπτων συνεννοήσεων κρατουμένων-ενόπλων και κρατικών υπαλλήλων. Ανάμεσα στα άλλα, δικαστικοί λειτουργοί έδωσαν εντολή για παράτυπη «συνάντηση» εμπλεκομένων στη ληστεία στο Βελβεντό, στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Επιπλέον, σε σειρά επισκέψεων που είχαν δεχθεί μέλη των «Πυρήνων» μέσα στις φυλακές φαίνεται να είχαν δοθεί εντολές –που συνοδεύονται από ειδική σήμανση στο βιβλίο επισκεπτών –«να μην υπάρχει επίβλεψη από σωφρονιστικούς υπαλλήλους» στις συναντήσεις αυτές. Με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να μιλούν για «αδιανόητες καταστάσεις που τροφοδοτούν πιθανόν τον κύκλο της βίας και ένα πολύ μικρό μέρος τους γνωρίζαμε ακόμη και οι ίδιοι».

Το πρώτο δείγμα αυτών των περίεργων επιλογών δικαστικών λειτουργών είναι πέντε έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης που συντάχθηκαν στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 και φέρουν την εντολή και την υπογραφή του αρμόδιου εισαγγελέα του Κορυδαλλού αλλά και του εισαγγελέα στον Πειραιά. Στα πέντε αυτά έγγραφα δίνεται εντολή ώστε ισάριθμοι κατηγορούμενοι για τη ληστεία στο Βελβεντό να φύγουν, στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, από τα κελιά τους και να επισκεφθούν στο νοσοκομείο, του ίδιου σωφρονιστικού καταστήματος, έναν άλλο συγκατηγορούμενό τους για την ίδια ληστεία, που κρατούνταν στις φυλακές Αυλώνα και είχε τραυματισθεί στο χέρι.
Σημειώνεται ότι η ληστεία της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Βελβεντό Κοζάνης πραγματοποιήθηκε το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου 2013 και για αυτή την υπόθεση συνελήφθησαν έξι συνολικά αντιεξουσιαστές που συναντήθηκαν πάλι με… δικαστική άδεια στο νοσοκομείο του σωφρονιστικού καταστήματος. Οπως έλεγαν νομικοί «πρόκειται για μια παράδοξη, αν όχι περίεργη και ύποπτη, απόφαση. Καθότι οι επισκέψεις στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού μπορεί να επιτραπούν μόνο για συγγενείς ή άτομα από το στενό προσωπικό περιβάλλον των κρατουμένων-νοσηλευομένων. Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί κατ’ εξαίρεση εντολή για συνάντηση-επανένωση κατηγορουμένων που τους αποδίδεται συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση;».
Μια σειρά από άλλες, εξίσου «αμφιλεγόμενες», κινήσεις φέρεται να υπήρξαν σε σειρά επισκεπτηρίων σε κρατουμένους για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Σύμφωνα με σειρά εγγράφων-καταγραφών στα βιβλία κίνησης και επισκεπτηρίων στις φυλακές Κορυδαλλού, το καλοκαίρι του 2013 σχεδόν σε όλες τις επισκέψεις (αναφέρονται ενδεικτικά οι ημερομηνίες 4 Ιουνίου, 2, 3, 14, 19 Ιουλίου και άλλες) που δέχονταν οι κρατούμενοι για τους «Πυρήνες» από άτομα του συγγενικού και προσωπικού τους περιβάλλοντος, υπάρχει σχετική σήμανση ότι «έγιναν στην αίθουσα των συνηγόρων, χωρίς επίβλεψη». Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημείωση αυτή έγινε από σωφρονιστικούς υπαλλήλους ώστε να μην τους ζητηθούν εκ των υστέρων ευθύνες για τυχόν ύποπτη παράδοση-παραλαβή εγγράφων ή άλλων ύποπτων αντικειμένων· καταγράφοντας έτσι ότι είχαν άνωθεν εντολές για τη μη επιτήρηση των συγκεκριμένων επισκεπτηρίων. Οπως ανέφεραν νομικοί αλλά και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «η αίθουσα συνηγόρων στις φυλακές Κορυδαλλού έχει μήκος περίπου 15 μέτρα, έχει ειδικούς χώρους για συναντήσεις ταυτοχρόνως πολλών κρατουμένων και των δικηγόρων τους. Ο φρουρός που επιβλέπει κάθεται σε καρέκλα στην άκρη του δωματίου και η παρουσία του είναι διακριτική. Η εντολή που είχε δοθεί να μην είναι παρών στα συγκεκριμένα επισκεπτήρια για τους «Πυρήνες» είναι πρωτοφανής. Δεν ισχύει για άλλους κρατουμένους…».
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαναν ακόμη ότι από τις αρχές Ιουνίου 2013 η «Συνωμοσία» είχε κηρύξει μέσα από τις φυλακές την επιχείρηση «Φοίνικας» με βομβιστικές επιθέσεις κατά της πρώην διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού, σωφρονιστικών υπαλλήλων, την αποστολή δέματος-βόμβα στον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής και άλλες ένοπλες ενέργειες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε χέρια αντιεξουσιαστών που είχαν συλληφθεί τους τελευταίους μήνες βρέθηκαν κείμενα, χάρτες και σημειώματα για κατασκευή βομβών που φέρεται να είχαν συνταχθεί μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού!


Νέα στοιχεία
Ο πληροφοριοδότης της Κύπρου και η ρουκέτα στη Βαρυμπόμπη

Ενας έλληνας ιδιώτης σε ευρωπαϊκή χώρα, που εμφανίζεται εγκέφαλος του πενταπλού φονικού της Αγίας Νάπας τον Ιούνιο του 2012 αλλά και εμπρηστικών και βομβιστικών επιθέσεων, κυρίως σε ΙΧ, τα τελευταία χρόνια, έχει μπει στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. που ερευνά τις εκμυστηρεύσεις ενός 42χρονου στις κυπριακές φυλακές. Ο Τάσος Τσελιχίδης αναφέρεται σε πληροφόρηση που είχε, μέσα στις κυπριακές φυλακές, από τον 31χρονο συγκατηγορούμενό του Δημήτρη Μαμαλικόπουλο, στη δολοφονική επίθεση της Αγίας Νάπας με θύματα τους φρουρούς κυπρίου επιχειρηματία. Ο Τσελιχίδης μίλησε επίσης για δύο διαμερίσματα στην Αττική με λεφτά και όπλα, για τη δολοφονία ενός ιδιώτη, για αιματηρές επιθέσεις από ένοπλες οργανώσεις και άλλα. Ωστόσο, στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη επεσήμαναν ότι «διατηρούμε αμφιβολίες για όσα λέγονται. Πρώτη φορά ακούσαμε για τον εγκέφαλο της δολοφονίας στην Κύπρο που φαίνεται να κατοικεί στο εξωτερικό. Για τις αιματηρές επιθέσεις στην Ελλάδα από αντιεξουσιαστές αναφέρει μόνο όσα ήδη έχουν γραφτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Τα σπίτια-γιάφκες που ψάξαμε δεν υπήρχαν…».
Την ίδια ώρα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούν να προλάβουν τις επόμενες κινήσεις των άφαντων ανταρτών πόλης Νίκου Μαζιώτη και Χριστόδουλου Ξηρού μετά και την αποτυχημένη εκτόξευση –στις 12 Ιανουαρίου 2014 –ρουκέτας στα γραφεία της Mercedes Benz στη Βαρυμπόμπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, η ρουκέτα εκτοξεύθηκε από απόσταση 150 μέτρων, είχε στόχο το σύμβολο της εταιρείας, στην κορυφή του κεντρικού κτιρίου, και είχε «πρότυπο» τις επιθέσεις της 17Ν, τον Μάιο του 1991 στα γραφεία της Siemens στο Μαρούσι και στις εγκαταστάσεις γερμανικής ζυθοποιίας στην Αταλάντη, όπου εκτοξεύθηκαν συνολικά τέσσερις ρουκέτες. Τέλος, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εξετάζει φακέλους πρόσφατων ληστειών σε τράπεζες αλλά και την απόπειρα απαγωγής του εφοπλιστή Κίκου Μαρτίνου για το ενδεχόμενο συμμετοχής αντιεξουσιαστών ή και του ποινικού Βασίλη Παλαιοκώστα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ