Βιβλία

Υπάρχουν κάποια βιβλία που δεν επιδέχονται ανάλυση του «τρόπου γραφής» ή της «ροής της πλοκής». Διότι πολύ απλά είναι ανθολογία έργων επί μέρους συγγραφέων.

John Brockman
THINKING
Εκδόσεις Harper Collins, 2013,
σελ. 425, τιμή $11,72,
www.amazon.com/Thinking-Science-Decision-Making-Problem-Solving-Prediction/dp/0062258540

Υπάρχουν κάποια βιβλία που δεν επιδέχονται ανάλυση του «τρόπου γραφής» ή της «ροής της πλοκής». Διότι πολύ απλά είναι ανθολογία έργων επί μέρους συγγραφέων. Ή, όπως στην περίπτωσή μας, απόσταγμα σοφίας έτους 2013. Πρόκειται για το ετήσιο πόνημα του διαδικτυακού περιοδικού Edge.org («ο παγκοσμίως εξυπνότερος ιστότοπος», κατά τη βρετανική εφημερίδα «Guardian»). Εμπεριέχει μια «εξερεύνηση αιχμής των μυστηρίων της λογικής σκέψης, της λήψης αποφάσεων, της διαίσθησης, της ηθικής, της δύναμης της θέλησης, της επίλυσης προβλημάτων, της πρόβλεψης, της πρόγνωσης, της ασυνείδητης συμπεριφοράς κ.ά.», επιμελημένη από τον εκδότη του Edge John Brockman. Δεν χρειάζεται λοιπόν παρά να παραθέσουμε τα θέματα-κεφάλαια του βιβλίου και τους απαστράπτοντες πνευματικά συγγραφείς του καθενός:

Στο πρώτο κεφάλαιο ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Tuffts Austin B. Fletcher απολογείται για την παλιά του αντίληψη ότι «το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να εξομοιωθεί από έναν υπολογιστή». Εξετάζει τις απεριόριστες δυνατότητες του εγκεφάλου μας να αυτοοργανώνεται και καταλήγει πως η ιδέα του… Πλάτωνα ότι η οργάνωση του μυαλού μοιάζει με εκείνη του κράτους είναι μάλλον η πιο κοντινή στην αλήθεια. Δεκαοκτώ σελίδες μετά ακολουθεί το δεύτερο κεφάλαιο από την καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας Leonore Annenberg, που μας λέει «πώς να κερδίζουμε στα (πολιτικά) προγνωστικά». Στη σελίδα 39 ο επίσης ψυχολόγος του βερολινέζικου Μax Plank Institute Gerd Gizerenzer αναλύει το ότι «προκειμένου να παίρνουμε σωστές αποφάσεις σε έναν αβέβαιο κόσμο χρειάζεται κάποιες φορές να αγνοούμε αρκετές πληροφορίες. Η τέχνη είναι το να γνωρίζουμε το τι δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε». Δεκαέξι σελίδες παρακάτω ο ψυχολόγος καθηγητής του Harvard Daniel Gilbert επανέρχεται στο θέμα των προγνώσεων στρέφοντας τον φακό του στο τι καθορίζει την «ικανότητα να προβλέπουμε την ευχαρίστηση που μπορούν να μας προσφέρουν μελλοντικά συμβάντα». Στο πέμπτο κεφάλαιο ο καθηγητής Ψυχολογίας και Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-San Diego Vilayannar Ramachandran εμβαθύνει περιπτωσιολογικά στη θαυμαστή δομή του εγκεφάλου…
Κάπως έτσι παρόμοια συναρπαστικά και εξιχνιαστικά είναι όλα τα 16 κεφάλαια του βιβλίου: γεμάτα από πρόσφατα ευρήματα για το κορυφαίο όργανο της ζωής, τον ανθρώπινο εγκέφαλο, άγνωστες ακόμη στους πολλούς από εμάς πτυχές διαμόρφωσης της σκέψης μας αλλά και αποστάγματα σοφίας από ανθρώπους που διακρίνονται παγκοσμίως στον στίβο της αποκρυπτογράφησης του εγκεφάλου. Αν διψάτε για μια τέτοια γνώση, μη χάσετε αυτό το βιβλίο. Προς το παρόν μπορείτε να το διαβάσετε στα αγγλικά παραγγέλνοντάς το στο Διαδίκτυο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.