Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις «επισκέψεις» αστυνομικών σε σχολεία για ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των χώρων.
Σε ανακοίνωση της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αναφέρει ότι «είναι, πράγματι,αυξημένο το πρόβλημα της επιτήρησης και φύλαξης των σχολικών μονάδωνσε ώρες, ιδιαίτερα, που δε λειτουργούν. Πλήθος σχολείων έχουν πέσει θύματα ληστειών (χάνοντας όλο τον κινητό εξοπλισμό τους), εξωσχολικά στοιχεία έχουν προκαλέσει πολλές καταστροφές και παρατηρείται, δυστυχώς, συχνά το φαινόμενο χρήσης ναρκωτικών κατά τις νυχτερινές ώρες σε σχολικούς χώρους. Οι διευθυντές των σχολείων έχουν, κατ’ επανάληψη, διαμαρτυρηθείγι’ αυτά τα φαινόμενα τόσο στους Δήμους όσο και στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους, δίχως τη στοιχειώδη, έστω, ανταπόκριση από μέρους τους».
Αντίθετα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση,«η απάντηση της Πολιτείας στο οξυμένο πρόβλημα, ήταν η απόλυση των σχολικών φυλάκων, όπου υπήρχαν, με αποτέλεσμα τα σχολεία να μένουν εντελώς αφύλαχτα.Ελλιπέστατη είναι και η αστυνόμευσητων περιοχών όπου υπάρχει αυξημένη παραβατικότητα και, φυσικά, των περιοχών γύρω από τα σχολεία».
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δασκάλων εκφράζουν μια σειρά ερωτημάτων όπως γιατί η Πολιτεία προχώρησε στις μαζικές «διαθεσιμότητες» – απολύσεις σχολικών φυλάκων και με «ποια αρμοδιότητα τα Αστυνομικά Τμήματα μπορούν να προχωρούν στη συλλογή και καταγραφή στοιχείων(όπως για παράδειγμα ο αριθμός των μαθητών του σχολείου) και στην «πρόσκληση» διευθυντών στα αστυνομικά τμήματα για «ενημερωτικές συναντήσεις»; Χρειάζονται τέτοιες μέθοδοι αντί της τηλεφωνικής επικοινωνίας για την επισήμανση και καταγραφή των προβλημάτων που προαναφέραμε;»
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να παρέμβει άμεσακαι να καταστήσει σαφές στην ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά της η συλλογή «όγκου» στοιχείων που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων κι ότι είναι αδιανόητο το γεγονός της «πρόσκλησης» των διευθυντών σε πάσης φύσεως «συναντήσεις»». Παράλληλα καλεί τους διευθυντές «να μη δίνουν πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και κυρίως, σε καμία περίπτωση, στοιχεία των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότηταςκαι να μην ανταποκρίνονται σε αμφιβόλου χαρακτήρα και σκοπιμότητας «προσκλήσεις» για συγκεντρώσεις σε αστυνομικά τμήματα».

Επιπλέον ο Τομέας Παιδείας του ΠαΣοΚ, σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι «συναισθήματα έκπληξης, οργής και αγανάκτησης προκαλούν οι καταγγελίες για προληπτικές επισκέψεις της αστυνομίας σε σχολεία της Αττικής, ακόμα και για κλήση ανήλικων μαθητών στα αστυνομικά τμήματα «δι’ υπόθεσίν τους»».
Τονίζει ακόμη ότι «η συλλογή στοιχείων στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης και γενικότερα η εποπτεία των σχολείων αποτελεί και πρέπει να αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας. Η απρόκλητη ανάμειξη οποιουδήποτε άλλου φορέα είναι καταδικαστέα και μας βρίσκει απολύτως αντίθετους».
Καλεί τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να παρέμβει άμεσα, να διερευνήσει τις σοβαρές καταγγελίες και βεβαίως να δώσει εντολή για ανάκληση των σχετικών οδηγιών προς τα Αστυνομικά Τμήματα και συμπληρώνει ότι «θέματα που έχουν σχέση με το απαράδεκτο φαινόμενο των καταλήψεων στα σχολεία μπορεί να πρέπει να επιλύονται από την εκπαιδευτική κοινότητα, με μέτρα παιδαγωγικής κυρίως φύσεως».
Η ανακοίνωση καταλήγει: «Σε ο, τι μας αφορά, δεν πρόκειται να ανεχθούμε την επιστροφή σε αλήστου μνήμης εποχές και σε πρακτικές που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας».