Σε ανανέωση του πολιτικού συστήματος προσβλέπει η δικομματική με σταυρό προτίμησης για εκλογή ευρωβουλευτών

Να δώσει την αίσθηση ενός μικρού θεσμικού σοκ, ώστε να απαντήσει, όσο αυτό είναι εφικτό, στο ασφυκτικό αίτημα των πολιτών για ριζική ανανέωση του φθαρμένου πολιτικού συστήματος, επιχειρεί η δικομματική κυβέρνηση με την αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών.
Παράλληλα, δεν αποκλείονται σύντομα και άλλες κινήσεις (π.χ. μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200) στα πλαίσια της μεταρρυθμιστικής συνταγματικής ατζέντας που έχουν επεξεργαστεί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ήδη υπάρχει δημόσια διατυπωμένη η απόφαση του Πρωθυπουργού κ.Αντ. Σαμαράνα εκκινήσει τις διαδικασίες για τη νέα συνταγματική αναθεώρηση.
Η απόφαση του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ.Ευ. Βενιζέλουνα καταργηθεί η λίστα για τις ευρωεκλογές και να εκλέγονται οι ευρωβουλευτές με σταυρό, αποτελεί μια τομή, παρά τις επικρίσεις και την επιθετική πολεμική της αντιπολίτευσης.
Μετά από 33 χρόνια, καθώς το 1979 οι πρώτοι ευρωβουλευτές διορίστηκαν και η πρώτη εκλογική διαδικασία έγινε το 1981, οι δυο αρχηγοί αποφάσισαν να προωθηθεί άμεσα διάταξη στην Βουλή, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί εντός των ημερών, ώστε να εφαρμοστεί στις προσεχείς ευρωεκλογές της 25ηςΜαϊου.
Με βάσει την υφιστάμενη νομοθεσία (νόμος 1180/1981 και ο νόμος 2196/1994), η εκλογή μέχρι τώρα γινόταν με αναλογικό εκλογικό σύστημα, σε μια ενιαία εκλογική περιφέρεια (δηλ. ολόκληρη η επικράτεια) και με κομματικούς συνδυασμούς υποψηφίων με προκαθορισμένη τη σειρά εκλογής, όπως αναγραφόταν τα ονόματα στο ψηφοδέλτιο, χωρίς ψήφους προτίμησης υπέρ υποψηφίων.
Αυτό πλέον αλλάζει, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει εγγύτητα στις σχέσεις εκλογέων και ευρωβουλευτών και να αντικρούσει το επί τρεις περίπου δεκαετίες, επιχείρημα, ότι«η δημοκρατική νομιμοποίηση των ευρωβουλευτών είναι ελλιποβαρής».
Με την απόφασή τους οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος, αν και κατηγορούνται από την αντιπολίτευση και κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ για νομικίστικους τακτικισμούς που δεν αλλάζουν το αποτέλεσμα των εκλογών, ευελπιστούν να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων τους και οι υποψήφιοι να δώσουν σκληρή πολιτική μάχη, κάτι που δεν γινόταν μέχρι στιγμής.
Εξάλλου, όλοι ήταν διορισμένοι και επαναπαύονταν, κυρίως όσοι ήταν στις πρώτες θέσεις, ότι θα εκλεγούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ότι αυτό σήμαινε σχετικά με τις υπέρογκες αμοιβές. Από εδώ και στο εξής, και ειδικά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τις κυβερνητικές δυνάμεις, λόγω της μνημονιακής πολιτικής, η προεκλογική εκστρατεία, εκτός από τις παρουσίες των αρχηγών, θα έχει και την ενεργοποίηση των υποψηφίων που θα πρέπει να «τρέξουν» πανελλαδικά, κάτι που μπορεί δυνητικά να αυξήσει την συσπείρωση των κομμάτων.
Με βάσει το σχέδιο που υπάρχει και το οποίο οριστικοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, από τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο, οι υποψήφιοι σε κάθε ψηφοδέλτιο θα είναι διπλάσιοι από ότι ίσχυε μέχρι σήμερα. Σε κάθε ψηφοδέλτιο θα είναι 42 και ο κάθε ψηφοφόρος θα μπορεί να βάζει τρεις σταυρούς.
«Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η δημοκρατική διαδικασία καθώς οι πολίτες θα έχουν ξεκάθαρο λόγο στην επιλογή αυτών που θα μας εκπροσωπήσουν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο»διαρρέουν από το Μέγαρο Μαξίμου, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, ενώ ο κ. Βενιζέλος τονίζει«οτιδήποτε συνιστά συμμετοχή, έκφραση, πλουραλισμό, δυνατότητα του πολίτη να εκφραστεί, είναι θετικό».
Από την άλλη πλευρά ουπουργός Εσωτερικών κ.Ι. Μιχελάκηςπου θα καταθέσει και την σχετική διάταξη που πρέπει να ψηφιστεί και με απλή πλειοψηφία, σημείωσε στον προσωπιό του λογαριασμό στοtwitter,«η κοινωνία θα έχει πλέον τον πρώτο λόγο για το ποιοι θα μας εκπροσωπούν στην Ευρωβουλή».
Υπέρ του σταυρού είχε ταχθεί πριν λίγες ημέρες και ο Πρόεδρος της Βουλής κ.Ευ. Μεϊμαράκηςπου συζήτησε με τον Πρωθυπουργό το σχετικό θέμα και του ανέλυσε τα επιχειρήματά του, ενώ πρώτος είχε ζητήσει δημόσια (ρ/σ βήμαfm99.5) εδώ και μήνες την κατάργηση της λίστας ο κ.Ν. Κακλαμάνηςπου τάχθηκε υπέρ της σταυροδοσίας.
Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν αναταράξεις και αυτή η απόφαση λύνει και τα χέρια των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου, καθώς δεν θα έχουν να ασχοληθούν και με εσωκομματικά ζητήματα για τους ποιους θα έβαζαν σε εκλόγιμες θέσεις και ποιους θα απέκλειαν, επιλογές που ενδεχομένως να προκαλούσαν και αναταράξεις.
Η προϊστορία της λίστας και οι πρώτοι ευρωβουλευτές
Η Ελλάδα με την ένταξή της στην τότε ΕΟΚ την 1ηΙανουαρίου του 1981, όφειλε να στείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 24 ευρωβουλευτές, τους οποίους και διόρισετο ελληνικό Κοινοβούλιο, κατ΄ αναλογία της δύναμης των κομμάτων που είχε προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές του 1977. Οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών ελλήνων αντιπροσώπων έγιναν μαζί με τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 1981.
Τότε, με βάσει την δύναμη των κομμάτων, η ΝΔ ως κόμμα της πλειοψηφίας, όρισε 14 ευρωβουλευτές, το ΠαΣοΚ 7, και από ένα ευρωβουλευτή όρισε η ΕΔΗΚ, το ΚΚΕ και το ΚΟΔΗΣΟ.
Αυτοί ήταν από την ΝΔ, ο τότε πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής,Λεωνίδας Μπουρνιάς και οι Μιχαήλ Βαρδάκας, ΔημήτριοςΒλαχόπουλος, Γεώργιος Βογιατζής, Θεμιστοκλής Βύζας, Κωνσταντίνος Γόντικας, Γεώργιος Δαλακούρας, Ιωάννης Δημόπουλος, Νικόλαος Ζαρντινίδης, Ιωάννης Κατσαφάδος, Σπυρίδων Μαρκοζάνης, Ευστράτιος Παπαευστρατίου, Ευάγγελος Σουσουρογιάννης και Δημήτριος Φράγκος.
Από το ΠαΣοΚ επικεφαλής ήταν ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος και οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές ήταν οι Αντώνιος Γεωργιάδης, Ιωάννης Κουτσοχέρας, Κωνσταντίνος Νικολάου, Αναστάσιος Πεπονής, Σπυρίδων Πλασκοβίτης και Ασημάκης Φωτήλας.
Από την ΕΔΗΚ μετείχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρός της Ιωάννης Ζίγδης, από το ΚΚΕ ο Κωνσταντίνος Λουλές που όμως αντικαταστάθηκε τον Φεβρουάριο του 1981 από τον Κωνσταντίνο Κάππο και από το ΚΟΔΗΣΟ ο πρόεδρός του Γιάγκος Πεσματζόγλου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι την μεγαλύτερη θητεία είχε ο κ.Αλ. Αλαβάνοςπου θήτευσε στο Ευρωπαïκό Κοινοβούλιο ανελλιπώς από τον Οκτώβριο του 1981 έως το Μάρτιο του 2004.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.