Ένα κουτί σοκολατάκια και ένα ελβετικό τυρί φέρεται να έφερε στην Ελλάδα η Ελβετή υπουργός Οικονομικών κυρία Εβελιν Σκλουμπφ στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε την Τρίτη με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κύριο Γιάννη Στουρνάρα για το μείζον θέμα της φορολόγησης των καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες πολίτες και επιχειρήσεις στην Ελβετία οι περισσότερες από τις οποίες είναι αδήλωτες και προέρχονται από συναλλαγές και δραστηριότητες χωρίς να έχουν φορολογηθεί.
Από τη συνάντηση δεν προέκυψε κάποια ουσιαστική συμφωνία καθώς το βασικότερο αγκάθι στις συνομιλίες ήταν να πειστεί η Ελβετίδα υπουργός να δώσει το πράσινο φως και να πληρωθεί ένα ποσοστό ως προκαταβολή επί των φόρων που θα επιβάρυναν τις αδήλωτες καταθέσεις Ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων στην περίπτωση που οι τελευταίοι ήθελαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Άλλωστε το πρόβλημα αυτό είχε επισημάνει και το Βήμα της Κυριακής στις 2 Φεβρουαρίου καθώς μετά την επίσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών κύριου Γιώργου Μαυραγάνη στη Βέρνη, φάνηκε ότι οι Ελβετοί δεν είναι διατεθειμένοι να σπάσουν το τραπεζικό τους απόρρητο και να βάλουν τους καταθέτες τους να πληρώσουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ όταν αυτά προέρχονται από μαύρο και αδήλωτο χρήμα.
Μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και της Υπουργού Οικονομικών της Ελβετίας Eveline Widmer-Schlumpf οι δηλώσεις που έγιναν δεν άφηνα πολλά περιθώρια για πανηγυρισμούς ότι θα επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία.
Ειδικότερα, η κυρία Widmer-Schlumpf δήλωσε μεταξύ άλλων ότι
συζητήσαμε, θέματα δημοσιονομικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα για τη συνεργασία μας που ξεκίνησε το 2011. Τότε, όταν ξεκίνησαν, οι συνομιλίες πραγματοποιούνταν σε τελείως διαφορετικό πλαίσιο. Έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα έκτοτε στον οικονομικό τομέα. Οι χώρες της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, αλλά και του G20 έχουν πλέον έρθει σε συμφωνία ότι στο μέλλον θα υπάρχει αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στο δημοσιονομικό τομέα. Η Ελβετία έχει εκφράσει την πρόθεση να συμμετάσχει στη διαδικασία αυτή. Αυτό σημαίνει για την Ελβετία ότι, μοντέλα τα οποία έχει αναπτύξει στο παρελθόν για τη ρύθμιση μη φορολογηθέντων χρημάτων στη χώρα μας, πλέον θεωρούνται παρωχημένα και πρέπει να προσανατολιστούμε σε μια άλλη κατεύθυνση, το οποίο και προτιθέμεθα να κάνουμε. Ουσιαστικά με αυτήν τη δήλωση έκλεισε κάθε πόρτα για φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων πολιτών στη χώρα της.
Η ίδια ανέφερε επίσης ότι «σε σχέση με το παρελθόν η Ελβετία διενεργεί συνομιλίες με διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για το πώς, στο πλαίσιο του ελβετικού δικαίου, θα ρυθμίσουμε ζητήματα που αφορούν στο παρελθόν, σχετικά με χρήματα που είναι κατατεθειμένα στην Ελβετία. Σε σχέση με το θέμα αυτό έχει καταρτιστεί ένας «οδικός χάρτης», τα σημεία του οποίου θα συγκεκριμενοποιήσουμε τους επόμενους μήνες.
Από τη μεριά του ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «ζητούμε τη συνδρομή της Ελβετίας, ούτως ώστε Έλληνες που έχουν μη φορολογημένα χρήματα στην Ελβετία να σηκώσουν και αυτοί ένα δίκαιο μέρος του βάρους. Χαιρετίσαμε την προθυμία της Ελβετίας να συνεργαστεί μαζί μας και με την ΕΕ,, μελλοντικά, στο σύστημα του ΟΟΣΑ περί ανταλλαγής πληροφόρησης. Εμάς, όμως, μας ενδιαφέρει και το παρελθόν. Θέλουμε δηλαδή να τακτοποιήσουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, γι αυτό και συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις. Εμμένουμε στην άποψη που είχαμε και αρχικά εκφράσει, να ισχύσει για το παρελθόν το βρετανικό μοντέλο. Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα μας και για να επιτευχθεί ο στόχος όλοι οι Έλληνες να συμμετάσχουν στα βάρη της προσαρμογής. Επίσης, είπαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία και σε άλλους τομείς. Άρα οι τεχνικές ομάδες θα εξετάσουν και άλλα θέματα, όπως τελωνειακά, όπου μπορούμε να έχουμε αμοιβαίο όφελος. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε πνεύμα καλής συνεργασίας.
Η κυρία Widmer-Schlumpf αναφερόμενη στη φορολόγηση καταθέσεων στην Ελβετία δήλωσε ότι «σήμερα υπάρχει μια αυτό-ρύθμιση των ελβετικών τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες επικεντρώνονται στο να μην υπάρχει δυνατότητα από δω και πέρα να δέχονται καταθέσεις που δεν έχουν πρώτα φορολογηθεί. Άρα μπορούμε να πούμε ότι, για τώρα και για το μέλλον, το θέμα έχει διευθετηθεί. Το ζήτημα που τίθεται είναι πώς θα χειριστούμε το παρελθόν. Υπάρχει ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε πριν από δύο χρόνια. Πρόκειται για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μέσω της οποίας διευθετείται το ζήτημα από εδώ και στο εξής και δεν τίθεται και θέμα φορολόγησης στην πηγή. Όσο για το παρελθόν, πρέπει και αναζητούμε ένα μοντέλο που θα αναπτύξουμε λαμβάνοντας υπόψη και τις δικαιολογημένες αξιώσεις των εταίρων μας, παράλληλα με το ελβετικό δίκαιο.
Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε πάντως και ανέφερε και πάλι στην Ελβετή υπουργό Οικονομικών ότι «εμείς χαιρετίσαμε την προσπάθεια της Ελβετίας να συνεργαστεί με την ΕΕ και την Ελλάδα, όσον αφορά το μέλλον, στη βάση του μοντέλου του ΟΟΣΑ, για την ανταλλαγή πληροφοριών. Αλλά εμμένουμε και στο παρελθόν. Πρέπει να τακτοποιήσουμε τις εκκρεμότητες με τρόπο δίκαιο, επικαλούμενοι ακριβώς έναν πρόσθετο λόγο ότι μπορέσαμε και αντιστρέψαμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, την οικονομική κρίση. Η Ελλάδα στάθηκε στα πόδια της, κυρίως βάσει των θυσιών των πολιτών της. Θέλουμε όλοι οι Έλληνες να συμμετάσχουν στα βάρη αυτά. Γι αυτό και εμμένουμε στην πρόταση που είχαμε κάνει, πάντα στο πλαίσιο μιας καλής συνεργασίας.
Στο ερώτημα για το πότε αναμένεται να φορολογηθούν καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία και να επιστρέψουν χρήματα στην Ελλάδα η κυρία Widmer-Schlumpf απάντησε ότι «αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τις διαπραγματεύσεις και την ομάδα που τις διεξάγει. Δεν είμαι σε θέση να θέσω κάποιο χρονικό πλαίσιο. Για εμάς είναι σημαντικό να διευθετηθεί σύντομα. Να προσθέσω, όμως, ότι τα επόμενα χρόνια θα τεθεί σε εφαρμογή η αυτόματη ανταλλαγή των πληροφοριών – γι αυτό το ζήτημα δεν χρειάζεται εξάλλου τόση συζήτηση- θα υιοθετηθεί από τις χώρες τις ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του G20 και θα ήταν ευκταίο μέσα σε αυτά τα χρόνια, μέχρι αυτό να υιοθετηθεί, να γίνει και η διευθέτηση του παρελθόντος.
Στο ερώτημα για το πώς πρόκειται να διευκολυνθεί η επιστροφή «μαύρου χρήματος» στην Ελλάδα, από εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις η κυρία Widmer-Schlumpf απάντησε ότι «εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Πάντως, όταν υπάρχει αίτημα δικαστικής συνδρομής από την πλευρά της Ελλάδας για χρήματα που είναι κατατεθειμένα σε ελβετικές τράπεζες και αποτελούν προϊόν «ξεπλύματος» χρήματος, σε αυτή την περίπτωση και εφόσον λάβουμε τέτοιο αίτημα από την Ελλάδα, θα το επεξεργαστούμε και θα ανταποκριθούμε πάραυτα. Όταν δηλαδή η Ελβετία από την πλευρά της γνωρίζει ότι υπάρχει μια διαδικασία δίωξης που είναι σε εξέλιξη και έχει και τεκμηριωμένα στοιχεία σε σχέση με αυτή, τότε μπορεί να προχωρήσει στο μπλοκάρισμα λογαριασμών. Διαφορετικά η Ελλάδα θα πρέπει να είναι η χώρα που θα κινήσει τη διαδικασία με ένα αίτημα δικαστικής συνδρομής».
ΔΗΜΑΡ: Πρόκληση η μη φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία
Να ενταθούν οι ενέργειες και οι πολιτικές της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των αδήλωτων καταθέσεων Ελλήνων πολιτών στις ελβετικές τράπεζες απαιτεί η ΔΗΜΑΡ. «Είναι αδιανόητο και κοινωνικά προκλητικό στην παρούσα κατάσταση να μην συμμετέχουν όλοι στην προσπάθεια εθνικής ανάκαμψης» σημειώνει, ενώ προσθέτει ότι κάθε «ανικανότητα» της κυβέρνησης για τη συλλογή πόρων από τους έχοντες μεταφράζεται σε νέα βάρη για τους υπόλοιπους πολίτες.
Ειδικότερα η ΔΗΜΑΡ αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Η Ελλάδα, ασκώντας και την προεδρία της ΕΕ πρέπει να επιμείνει και να καταφέρει τη φορολόγηση αδήλωτων καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες πολίτες στις ελβετικές τράπεζες και δεν μπορούν αιτιολογήσουν τη νόμιμη προέλευση των χρημάτων.»
» Είναι αδιανόητο και κοινωνικά προκλητικό στην παρούσα κατάσταση να μην συμμετέχουν όλοι στην προσπάθεια εθνικής ανάκαμψης. Κάθε ανικανότητα της κυβέρνησης για τη συλλογή οικονομικών πόρων από τους έχοντες, μεταφράζεται σε νέα βάρη για τους υπόλοιπους πολίτες σε ένα κράτος χωρίς κοινωνικό δίχτυ προστασίας».
«Η Δημοκρατική Αριστερά απαιτεί να ενταθούν οι ενέργειες και οι πολιτικές της κυβέρνησης για τη φορολόγηση αυτών των κεφαλαίων» καταλήγει η ΔΗΜΑΡ.