Αποστολή, Κεφαλλονιά
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 Ρίχτερ (προκαταρκτική μέτρηση) ταρακούνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας την Κεφαλλονιά ενώ έγινε αισθητή ακόμη και στην Αθήνα.
Στις 05.16 ακολούθησε μία ακόμη ισχυρή δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας μετέβη κατ’ εντολή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στο νησί συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Προστασίας του Πολίτη κ. Π. Γεωργιάδη προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειες της πολιτικής προστασίας στο νομό.
«Γίνεται καταγραφή των ζημιών από μηδενική βάση» δήλωσε στο Βήμα ο αντιδήμαρχος κ. Βαγγέλης Κεκάτος. «Δεν βιαζόμαστε να ανοίξουμε τα σχολεία πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες». Δύσκολη η νύχτα
Αρκετοί είναι οι κάτοικοι της Παλικής οι οποίοι ετοιμάζουν τα πράγματά τους για να φύγουν όπως-όπως είτε για συγγενικά σπίτια στις άλλες περιοχές του νησιού είτε εκτός Κεφαλλονιάς, με αρκετό κόσμο να φεύγει με τα απογευματινά δρομολόγια.
«Έχουν καταστραφεί τα πάντα, δεν μας έμεινε τίποτα. Ό,τι δεν μας έσπασε ο πρώτος σεισμός τα έσπασε τώρα»
δηλώνει στο «Βήμα» η κυρία Ιουλία, το σπίτι της οποίας έχει υποστεί υλικές ζημιές. «Τελείωσε το Ληξούρι πια, πώς θα ξεκινήσουμε πάλι τη ζωή μας;» συμπληρώνει.Ενεργοποίηση του σχεδίου «Δευκαλίων»
Με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κεφαλλονιά ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί το σχέδιο «Δευκαλίων» που έχει εκπονηθεί για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ευθνικής Αμυνας αναχωρεί το βράδυ της Δευτέρας για την Κεφαλονιά C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μεταφέρει επιπλέον σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και ομάδα ανδρών των ΟΥΚ, οι οποίοι θα ελέγξουν τη μορφολογία του βυθού πλησίον του προβλήτα στο λιμάνι του Αργοστολίου, προκειμένου να καταστεί ασφαλής η προσέγγιση και πρόσδεση των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.
Απόψε αποπλέει επίσης και το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ» μεταφέροντας 1 Μικρομηχάνημα Μηχανικού, 1 Προωθητή Γαιών, 1 Φορτωτή, 1 Εκσκαφέα Τάφρου 1 Ανατρεπόμενο όχημα, 1 Ρυμουλκό μεταφοράς μηχανημάτων, 1 Αυτόνομο φωτιστικό πύργο, 1 Ηλεκτροπαραγωγό Ζεύγος, 1 Όχημα τζιπ Mercedes 290 GD, 1 Όχημα γενικής Χρήσης Steyer, από το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού (ΕΤΜΧ) και 2 Οχήματα Γενικής χρήσης με Κινητά Μαγειρεία Εκστρατείας με επιπλέον σκηνικό υλικό για την ανάπτυξη των μαγειρείων και διαμονής του προσωπικού, 2 Υδροφόρα οχήματα, 2 οχήματα MAGIRUS με 15 χημικές τουαλέτες, 1 Όχημα τζιπ TERRANO, 1 Βυτιοφόρο 4500 λίτρων, 1 Όχημα Ομάδας Επαφής (Επικοινωνιών), από την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ).
Το προσωπικό, τα μέσα και τα υλικά των Ενόπλων Δυνάμεων που εστάλησαν το μεσημέρι με τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και το ελικόπτερο του Στρατού Ξηράς βρίσκονται ήδη στο Ληξούρι.
Mε απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου το Σχέδιο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» θα τελεί εν ισχύ μέχρι τη λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.
Ο κ. Αβραμόπουλος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό τον οποίο ενημερώνει για την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο νησί μεταβαίνει επίσης ο γενικός γραμματέας Λιμενικής Πολιτικής κ. Αθ. Χριστόπουλος, με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας κ. Μ. Βαρβιτσιώτη. Τον κ. Χριστόπουλο συνοδεύει κλιμάκιο από στελέχη του υπουργείου προκειμένου να ελέγξουν τις ζημιές στα λιμάνια του νησιού.
Άνοιξε ο δρόμος Αργοστολίου – Ληξουρίου
‘Ανοιξε ο δρόμος Αργοστολίου – Ληξουρίου, προκειμένου να εξυπηρετήσει μόνο έκτακτες ανάγκες, καθώς η προσέγγιση στο λιμάνι του Ληξουρίου παραμένει αδύνατη.
Σε αυτον τον επαρχιακό δρόμο από τον νέο πρωινό σεισμό των 5,7 Ρίχτερ έχουν πέσει ογκόλιθοι σε κεντρικά σημεία του, ενώ έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις.
Όσον αφορά το λιμάνι του Ληξουρίου, δύο μηχανικοί του Δήμου Κεφαλονιάς βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον χώρο του λιμένα, ώστε να βρουν σημείο που να μπορεί να αγκυροβόληση το καράβι που εκτελεί το δρομολόγιο Αργοστολίου – Ληξουρίου. Αυτή τη στιγμή οι άνεμοι που πνέουν στον θαλάσσιο χώρο, μεταξύ των δύο περιοχών της Κεφαλονιάς, απαγορεύουν τον απόπλου των καραβιών, καθώς φτάνουν τα 9 μποφόρ.
Κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Πάτρα, με προορισμό την Κεφαλονιά. Επικεφαλής του κλιμακίου είναι ο διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ, ενώ οι πυροσβέστες μεταφέρουν με οχήματα ειδικό εξοπλισμό, καθώς και έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο.
Αγανάκτηση των κατοίκων
«Ενώ είχε εκτονωθεί η κατάσταση ο σημερινός σεισμός μάς δημιούργησε επιπλέον προβλήματα διότι έχουμε εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή της Παλικής σε σπίτια, σε δημόσια κτίρια και στο λιμάνι της πόλης. Το βασικότερο είναι πως και τα δύο νοσοκομεία του νησιού δεν έχουν υποστεί ζημιές» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς κ. Σωτήρης Κουρής.
«Γίνεται ο έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτίρια από την υπηρεσία αντισεισμικής προστασίας για να λειτουργήσουν άμεσα όπως και στα λιμάνια. Ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει το Ληξούρι με το Αργοστόλι είναι πλέον ανοικτός, με την παρουσία αστυνομικής δύναμης για την προστασία των πολιτών, γεγονός πολύ θετικό καθώς μπορούν τα συνεργεία και τα ειδικά κλιμάκια να κατευθυνθούν στην Παλική. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε 600 κλίνες στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος και 250 στο αρματαγωγό Χίος στα οποία μπορούμε να περιθάλψουμε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης. Όσων τα σπίτια δεν έχουν υποστεί ζημιές, δεν έχουν κίνδυνο και μπορούν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους» καταλήγει.
Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Παλικής
Μετά τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας, ο κόσμος ανήσυχος έχει ήδη βγει από τα σπίτια του φοβούμενος τις επιπτώσεις των σεισμικών δονήσεων ενώ πολλοί είναι εκείνοι που τα έχουν εγκαταλείψει και δηλώνουν ότι θα μείνουν για μία ακόμα ημέρα στα αυτοκίνητά τους.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι στα σπίτια που έχουν ήδη υποστεί ζημιές από τον προηγούμενο σεισμό αλλά και τους μετασεισμούς.
Όπως μας είπε η κυρία Μαρία, κάτοικος Ληξουρίου «μας τρόμαξε πάρα πολύ ο δελυτερος δυνατός σεισμός, μας σήκωσε από τα κρεβάτια μας. Δεν άφησε τίποτε όρθιο μέσα στο σπίτι, τα πέταξε όλα από τη θέση τους».
Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Παλικής κ.Διονύση Μαρκάτο«Έχουν μεταφερθεί 10 τραυματισμένοι συμπολίτες μας χωρίς να είναι σοβαρή η κατάστασή τους. Οι τραυματίες νοσηλεύονται στη νέα πτέρυγα γιατί περιμένουμε την έγκριση του υπουργείου Υγείας ώστε να λειτουργήσει και πάλι όλο το νοσοκομείο ».
«Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα μεγάλο μετασεισμό από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο» δηλώνει στο «Βήμα» ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται νέες μετασεισμικές δονήσεις οι οποίες θεωρούνται φυσιολογικές από τους επιστήμονες λόγω της έντασης του φαινομένου.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τον μετασεισμό των 5 βαθμών το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου το φαινόμενο είχε μειωθεί αισθητά.
Στο Ληξούρι οι πιο πολλές ζημιές
Στην πόλη του Ληξουρίου εντοπίζονται οι περισσότερες ζημιές που προκάλεσε ο νέος σεισμός. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Ληξουρίου έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια ενώ κατέρρευσε ο εξωτερικός μαντρότοιχος του τοπικού νοσοκομείου, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Δέκα ελαφρά τραυματίες
Δέκα άτομα με ελαφρά τραύματα -κυρίως από πτώσεις αντικειμένων- μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου Ληξουρίου κ. Διονύση Μαρκάτου στο Mega, στους περισσότερους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν από το νοσοκομείο.
Στο νησί βρίσκεται το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθεύς» του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και το αρματαγωγό «Χίος» για την ανακούφιση των σεισμοπαθών. Το «Προμηθεύς» μετέφερε είδη πρώτης ανάγκης, φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και ομάδα έξι ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού. Το «Χίος» θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των σεισμοπαθών, καθώς διαθέτει 250 κλίνες.
«Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας κ. Κωνσταντίνος Μακρόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι θα καταπονήσει πολύ τα κτίρια του νησιού.
«Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο» σημείωσε ο κ Μακρόπουλος.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας κ. Άκης Τσελέντης υπέστη ζημιές η προβλήτα του λιμανιού στην πόλη του Ληξουρίου. Πάντως ο κ Τσελέντης είπε ότι ο νέος σεισμός ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου και μετά από το σημερινό φαινόμενο ο ίδιος αισθάνεται πιο ήσυχος.
Ευθ. Λέκκας: Πρέπει να ξαναγίνουν έλεγχοι στα σπίτια
Σε νεότερες δηλώσεις του ο καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για νέο σεισμικό γεγονός που προήλθε από διαφορετική σεισμική εστία του ιδίου ρήγματος της Κεφαλονιάς. Η εστία αυτή, πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, ενεργοποιήθηκε από τον προηγούμενο σεισμό της περασμένης εβδομάδας.
«Από ένα καινούργιο ρήγμα, το οποίο είναι υποθαλάσσιο και διεγέρθηκε από τον προηγούμενο σεισμό» προκλήθηκε η νέα ισχυρή δόνηση εξηγεί οκ. Λέκκας.
«’Εχουμε να κάνουμε με μια καινούρια διαδικασία που θα ξαναφέρει το θέμα των ελέγχων στα κτίρια από την αρχή αλλά και της ενημέρωσης του κόσμου. Η περιοχή έχει μια σεισμική ιστορία, έτσι ώστε να επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα και να έχουμε μια διαρκή σεισμική δραστηριότητα με μεγάλα μεγέθη, τα οποία εκτονώνουν σταδιακά την σεισμική ενέργεια» εκτιμά ο κ.Λέκκας. Προσθέτει πάντως ότι κατά τη γνώμη του ο νέος σεισμός, δεν έχει σχέση με το ρήγμα που είχε προκαλέσει τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953.
Ο κ. Λέκκας προειδοποιεί ότι «σίγουρα θα υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση στα κτίρια μετά και τον προηγούμενο σεισμό» και τονίζει ότι η πολιτεία «πρέπει να αρχίσει ξανά τους ελέγχους στα δημόσια κτίρια, στις κατοικίες και να ενισχύσει την αρωγή στους κατοίκους». Επαναλαμβάνει, επίσης, ότι «τα σπίτια που έχουν υποστεί μικρές ή μεγάλες ζημιές δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Είναι δεδομένο αυτό. Στα σπίτια που δεν έχουν υποστεί ζημιές οι κάτοικοι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν με κάποια προσοχή βέβαια».
«Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο» σημείωσε ο κ Μακρόπουλος.
Ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χλμ. βορειοδυτικά του Αργοστολίου, δήλωσε η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κυρία Δήμητρα Σαχπάζη. «Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή δυτικά της Κεφαλλονιάς. Είχαμε πολλούς σεισμούς, το αν ενεργοποίησε το ένα ρήγμα το άλλο, δεν είναι κάτι σημαντικό. Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή» εξήγησε.
Η ίδια εκτίμησε ότι αναμένονται τις επόμενες ημέρες και άλλοι σεισμοί ακόμη και του ιδίου μεγέθους, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που είχε προκαλέσει τον σεισμό του 1953. «Όλα τα μελετάμε» υπογράμμισε η κυρία Σαχπάζη.
Σε σχέση με τις διαφορετικές μετρήσεις που κάνουν κάποια ινστιτούτα, όπως το Ευρωμεσογειακό, που τον εμφανίζει μεγέθους 6,1 διευκρίνισε ότι όλα τα ινστιτούτα κάνουν τις μελέτες τους.
«Αν δειτε όλους τους σεισμούς που έχουν σημειωθεί στη χώρα υπάρχει απόκλιση στις μετρήσεις ανάμεσα στα ινστιτούτα, ακόμη και κατά 0,5 Ρίχτερ, αλλά και διαφορετικά επίκεντρα ακόμη και 50 χιλιόμετρα. Σημασία έχει ότι προέρχεται από την ίδια σεισμογενή περιοχή» κατέληξε.
Για «κομμάτι της ίδιας ακολουθίας» με τον σεισμό της περασμένης Κυριακής έκανε λόγο ο καθηγητης σεισμολογίας του ΑΠΘ κ. Κώστας Παπαζάχος.
Επίσης, θα μελετηθεί η δυνατότητα δημιουργίας συσσιτίων από την Εκκλησία για την επίλυση του θέματος της καθημερινής σίτισης των κατοίκων του νησιού.