Πώς η αύξηση 5 λεπτών στα τσιγάρα έγινε 10

Κατά 10 λεπτά αυξήθηκε τελικά η τιμή των τσιγάρων μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μετακυλίσει στους καπνιστές το κόστος του «εισιτηρίου» των 25 ευρώ στους ασθενείς που κρίνεται αναγκαία η εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

Κατά 10 λεπτά αυξήθηκε τελικά η τιμή των τσιγάρων μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μετακυλίσει στους καπνιστές το κόστος του «εισιτηρίου» των 25 ευρώ στους ασθενείς που κρίνεται αναγκαία η εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.
Οπως όμως φάνηκε από τις ανατιμήσεις που έγιναν στα τσιγάρα το περασμένο Σαββατοκύριακο, η επιβάρυνση είναι διπλάσια απ’ ό,τι είχε ανακοινωθεί και αντί για πέντε λεπτά το πακέτο ανήλθε στα 10 λεπτά το πακέτο.
Πώς έγινε αυτό; Η απάντηση έχει να κάνει με τη γενικότερη φορολογία των καπνικών προϊόντων. Στα αρχικά πέντε λεπτά του φόρου προστίθενται και άλλοι φόροι που εισπράττει το Δημόσιο, όπως είναι ο αναλογικός φόρος κατανάλωσης καπνού, καθώς και ο ΦΠΑ 23%.
Ετσι ο συνολικός φόρος φθάνει στα 8,5 λεπτά το πακέτο, στον οποίο προστέθηκε και 1,5 λεπτό για να γίνει η στρογγυλοποίηση της τιμής, ποσό που αυξάνει τα έσοδα των εταιρειών και του δικτύου διανομής εταιρειών, με την προϋπόθεση ότι το μέγεθος της αγοράς θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα.
Αξίζει να τονιστεί ότι όλες οι καπνοβιομηχανίες (εγχώριες και διεθνείς) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μετακύλισαν αυτόματα την αύξηση του φόρου στους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι από το 2008 ως σήμερα έχουν γίνει συνολικά επτά αυξήσεις στη φορολογία των καπνικών προϊόντων οι οποίες επιβαρύνουν τον τελικό καταναλωτή.
Ετοιμάζεται και νέα αύξηση


Πάντως ο κλάδος της αγοράς του καπνού φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπος και με νέα αύξηση του φόρου, γεγονός που αν συμβεί είναι βέβαιον ότι θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις τιμές των πακέτων τσιγάρων. Αυτό ώστε, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το υπουργείο Οικονομικών να καλύψει το κόστος για την ηλεκτρονική σήμανση των πακέτων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.
Από τη μεριά τους οι περιπτερούχοι διαμαρτύρονται έντονα σε οποιαδήποτε νέα αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και, όπως ισχυρίζονται, «η υπόθεση με το τσιγάρο που κάνει κακό και πρέπει να πληρώσει για όλους και για όλα πρέπει να σταματήσει. Ηλεκτρονική σήμανση να βάλει το υπουργείο αλλά χωρίς να βάλει επιπλέον φόρο. Δεν αντέχουμε άλλο».
Πάντως αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για το 2013 παρατηρήθηκε νέα αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων, που θα ξεπεράσει το 23%, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, κάθε φορά που αυξάνονται οι τιμές των τσιγάρων, είτε λόγω φορολογίας είτε λόγω άλλων παραγόντων, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο το λαθρεμπόριο, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει υπέρογκα ποσά από έσοδα.
Αυξάνονται τα λαθραία


Σύμφωνα με έρευνα άδειων πακέτων της AC Nielsen (που χρησιμοποίησε ως πηγή δεδομένων το ΚΕΠΕ), η κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων (τσιγάρων για τα οποία δεν αποδίδονται φόροι στο κράτος) από 7,3% το 2010 ανήλθε στο 11,1% το 2011 και στο 14,5% το 2012. Με βάση την ανάλυση δεδομένων από επίσημους φορείς, όπως η ΕΛΣΤΑΤ και το υπουργείο Οικονομικών, η κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων έφτασε το 12,6% το 2010 και το 15,9% το 2011, για να διαμορφωθεί στο 18,8% το 2012. Ως αποτέλεσμα, η μείωση των εσόδων του κράτους από τη φορολόγηση των τσιγάρων από τα 3,04 δισ. ευρώ το 2011 διαμορφώθηκε στα 2,71 δισ. ευρώ το 2012 (μείωση 11%), ενώ για το 2013 αναμένεται περαιτέρω πτώση εσόδων. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλείται στην έρευνα το ΚΕΠΕ, οι απώλειες θέσεων εργασίας στο λιανεμπόριο φτάνουν ως και τις 2.000 για το έτος 2012. Ταυτόχρονα το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 4.000 αδήλωτες θέσεις εργασίας στο παρεμπόριο λαθραίων τσιγάρων.

Δημοσιεύτηκε στο helios plus στις 3 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.