Βήμα-βήμα η κυβέρνηση επιδιώκει να αποκαλύψει τα κρυμμένα λεφτά στην Ελβετία και να εισπράξει προκαταβολικά μέρος των φόρων που θα επιβαρύνουν όσους θελήσουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας αναμένεται να οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα, εφόσον φυσικά ξεπεραστούν ορισμένα εμπόδια που υφίστανται. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ελβετία κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες να ξεπεραστούν.
Την ίδια στιγμή στην Καραγεώργη Σερβίας έχουν στοιχεία ότι από τα 54.000 εμβάσματα μέσω των οποίων «βγήκαν» στο εξωτερικό περίπου 20 δισ. ευρώ 30.000 ελέγχονται ως ύποπτα. Μάλιστα το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει και ένα βήμα παρακάτω. Οσοι εντοπίστηκαν μέσω του συστήματος Taxis να μην έχουν δηλώσει στο παρελθόν τα ποσά που εμφανίζονται στα εμβάσματα περιελήφθησαν σε ένα άκρως «επιθετικό» πρόγραμμα ανάλυσης κινδύνου, το οποίο έβγαλε τους 2.000 πιο «επικίνδυνους» για φοροδιαφυγή πολίτες. Τα ονόματα των 2.000 πολιτών ήδη βρίσκονται στα αρμόδια ελεγκτικά κέντρα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», αρκετοί από τους 2.000 φορολογουμένους ειδοποιήθηκαν να απολογηθούν και ορισμένοι έσπευσαν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να πληρώσουν τον επιπλέον φόρο που τους αναλογεί. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Αλλοι όμως μόλις δέχθηκαν κλήση από το ελεγκτικό κέντρο προσέφυγαν σε ένδικα μέσα (ενστάσεις κτλ.). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα τμήματα Δικαστικού των εφοριών έχουν «κυνηγήσει» αρκετούς από τους πολίτες που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους με μέτρα όπως δέσμευση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς, κατασχέσεις, παραπομπή στον εισαγγελέα κτλ. Για 40 από αυτούς τους φακέλους ολοκληρώθηκε η διαδικασία και πληρώθηκαν τα πρόστιμα και οι αναλογούντες φόροι. Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σε ενημερωτικό σημείωμά του επισημαίνει πως πρέπει να ανακοινωθεί ότι ήδη έχουν γίνει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες έλεγχοι και έχουν εισπραχθεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Οι 40 έλεγχοι που αναφέρθηκαν παραπάνω αφορούν περιπτώσεις όπου η διαδικασία του ελέγχου έφθασε στην τελική φάση-βήμα.
Οσον αφορά την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να επέλθει συμφωνία με την Ελβετία για τις αδήλωτες καταθέσεις, το πιο σημαντικό «αγκάθι» για την επίτευξή της είναι το εξής: Να δεχθεί το υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας να δοθεί στην Ελλάδα ένα ποσό ως προκαταβολή επί του ποσού των φόρων που θα επιβαρύνουν τους έλληνες καταθέτες που δεν θα δεχθούν να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία τους.
Αν υπάρξει συμφωνία χωρίς να εξασφαλιστεί η προκαταβολή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι ελβετικές τράπεζες θα βρουν τον τρόπο να διευκολύνουν τους έλληνες πελάτες τους για να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε υποκαταστήματα ελβετικών τραπεζών σε άλλες χώρες που δεν καλύπτονται από διμερείς ή άλλες συμφωνίες, για να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο.
Μάλιστα, ακόμη και αν οι ελβετικές τράπεζες γνωστοποιήσουν στις ελληνικές Αρχές το ονοματεπώνυμο έλληνα καταθέτη που μετέφερε τα χρήματά του, π.χ., από την Ελβετία στη Σιγκαπούρη, λίγες είναι οι πιθανότητες να δώσουν αναλυτικά στοιχεία του ποσού που αυτός έχει μεταφέρει.
Σημειώνεται ότι άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Αγγλία, στη συμφωνία που έχουν πραγματοποιήσει με τις ελβετικές Αρχές έχουν συμπεριλάβει ως προϋπόθεση την προκαταβολή φόρου.
Την προσεχή Τρίτη θα επισκεφθεί την Ελλάδα η ελβετή υπουργός Οικονομικών κυρία Εβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ, η οποία θα συναντηθεί με τον έλληνα ομόλογό της κ. Γιάννη Στουρνάρα για το συγκεκριμένο θέμα, ο οποίος προεδρεύει του Eco/Fin.
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης ταξίδεψε την περασμένη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στη Βέρνη, όπου συναντήθηκε με τον ελβετό ομόλογό του κ. Ζακς ντε Βατεβίλ προκειμένου να λυθούν ορισμένα σημαντικά ζητήματα για να υπάρξει το επόμενο διάστημα συμφωνία
Με βάση την κυοφορούμενη συμφωνία, οι αδήλωτες καταθέσεις που διατηρούν Ελληνες στις ελβετικές τράπεζες αναμένεται να φορολογηθούν με ποσοστό κοντά στο 30%, εφόσον ο δικαιούχος δεν δεχθεί να δοθούν τα στοιχεία του στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και ζητήσει να εξακολουθήσει να παραμένει «ανώνυμος». Ο κάτοχος των αποταμιεύσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων μπορεί να αποφύγει την πληρωμή του φόρου εφόσον εξουσιοδοτήσει ρητά το ελβετικό πιστωτικό ίδρυμα να γνωστοποιήσει τα σχετικά με αυτόν στοιχεία στη χώρα κατοικίας του.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα από τις καταθέσεις που διατηρούν Ελληνες στην Ελβετία κατά 4-6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Τραπεζών οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία ανέρχονται σε περίπου 32 δισ. ευρώ. Ωστόσο υπάρχουν άλλοι παράγοντες-αναλυτές που ανεβάζουν αυτό το ποσό σε 60 δισ. ευρώ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ