Σε πελάγη… απροθυμίας, εντάσεων και πιέσεων πλέει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επειτα από πολλές διερευνήσεις, αρνήσεις στελεχών και αμφιταλαντεύσεις, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγήθηκε σε μια τολμηρή εισήγηση, ρίχνοντας στη μάχη για τη δημαρχία της Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής δύο στελέχη της νέας γενιάς: τον κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη και την κυρία Ρένα Δούρου αντιστοίχως. Η διακήρυξη της ηγεσίας του κόμματος και του ίδιου του κ. Αλ. Τσίπρα περί επιστράτευσης στελεχών πρώτης γραμμής για τις περιφερειακές εκλογές δεν αντιμετωπίστηκε με ανάλογο ενθουσιασμό από τους (μη) ενδιαφερομένους και εν αναμονή της τελικής ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, οι διεργασίες στο παρασκήνιο ήταν πολλές και επίπονες ως και την τελευταία στιγμή. Τελικά αποφασίστηκε να προταθούν ως υποψήφιοι στις περιφέρειες μια σειρά βουλευτές και κομματικά στελέχη.
Σε αντίθεση με όσα η κλειστή ομάδα περί τον κ. Τσίπρα θέλει να παρουσιάζει, το σκηνικό που διαμορφώθηκε κατά τη διαδικασία διερεύνησης των υποψηφιοτήτων δεν δείχνει ένα κόμμα που να έχει επί της ουσίας προσαρμοστεί στις συνθήκες βάσει των οποίων αναδείχθηκε το καλοκαίρι του 2012 σε αξιωματική αντιπολίτευση. Η (μονομερής) απόφαση του κ. Τσίπρα να επιστρατεύσει βουλευτές και στελέχη πρώτης γραμμής ανέδειξε δύο στοιχεία τα οποία, σύμφωνα με κάποιους εσωκομματικούς παράγοντες, μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικά για τη συνολική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρώτο, όπως επισημαίνουν κάποιοι από τους βουλευτές που βολιδοσκοπούνται και πιέζονται ως και την τελευταία στιγμή ώστε να είναι υποψήφιοι, εντοπίζεται στη σαθρή κομματική διάρθρωση και στην αδυναμία των κατά τόπους οργανώσεων είτε να αναδείξουν αυτοδιοικητικά στελέχη είτε να ανταποκριθούν στις συνθήκες μιας εκλογικής αναμέτρησης, με στόχο όχι πλέον ποσοστά της τάξεως του 4%-5%, αλλά τη νίκη. «Πώς να ριχτώ στη μάχη, αν δεν έχω πίσω μου μια κομματική οργάνωση αξιόπιστη, αποφασισμένη και ικανή να δώσει εκλογικό αγώνα με προοπτική νίκης;» είναι μία από τις ανησυχίες –κατ’ άλλους προφάσεις –που αναφέρουν στελέχη προς τα οποία ασκούνται πιέσεις ώστε να είναι πάση θυσία υποψήφιοι στις περιφερειακές εκλογές.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ο «ρηχός πάγκος», ακόμη και σε επίπεδο κεντρικών στελεχών, με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αντιμετωπίσει τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις. «Αν επιστρατεύουμε στις περιφερειακές εκλογές στελέχη της πρώτης γραμμής, πώς θα πάμε στις ευρωεκλογές και, ακόμη χειρότερα, τι θα κάνουμε όταν προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές;» λένε κάποιοι βουλευτές.
Στο πλαίσιο αυτό εμφανίστηκε άλλη μία εστία διαφοροποίησης μεταξύ ηγεσίας και Αριστερής Πλατφόρμας, ως προς τον τρόπο με τον οποίο χαράσσεται η εκλογική τακτική. «Ηταν λάθος η επιλογή και η δημόσια ανακοίνωση της επιστράτευσης «κορυφαίων», σώνει και καλά» επισήμαινε σε κατ’ ιδίαν συνομιλία του στέλεχος της Πλατφόρμας και προσέθετε: «Γιατί να πιέσεις κάποιον που δεν θέλει να είναι υποψήφιος; Σε τελική ανάλυση, ας κάνουμε κάποιες υπερβάσεις και ας αναδείξουμε κάποια νέα στελέχη και νέα πρόσωπα. Αν δεν το κάνουμε τώρα, πότε θα το κάνουμε; Αλλωστε και ο ίδιος ο Τσίπρας μέσα από την υποψηφιότητά του στις δημοτικές αναδείχθηκε...».
Πάντως αυτή η λογική επικράτησε τελικώς στην επιλογή του υποψηφίου για τη δημαρχία της Αθήνας, όπου η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από πολλές αμφιταλαντεύσεις αποφάσισε την Παρασκευή να προτείνει ένα στέλεχος της νέας γενιάς, τον κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
Στις συνθήκες αυτές, τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία και οι αρμόδιοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές πέρασαν την προηγούμενη εβδομάδα κλεισμένοι σε γραφεία, σε πολύωρες συναντήσεις και συζητήσεις, που κάποιες στιγμές έφθασαν σε σημείο άσκησης αφόρητων και εκβιαστικών πιέσεων προς εν δυνάμει υποψηφίους για τις περιφερειακές εκλογές.
Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για τη λήψη αποφάσεων, που είχε προγραμματιστεί αρχικώς για την Τετάρτη, εν συνεχεία αναβλήθηκε για την Παρασκευή το απόγευμα, προκειμένου ο κ. Τσίπρας να πείσει κάποιους απρόθυμους και κάποιους που έλειπαν στο εξωτερικό, όπως η κυρία Δούρου.
Αρνήσεις, εμπλοκές και παρασκήνιο
Οι τελευταίες πληροφορίες από το παρασκήνιο για τις υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφέρειες της χώρας συνθέτουν την εξής εικόνα για την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία θα ερχόταν προς έγκριση στην ΚΕ που συνεδρίαζε από το πρωί του Σαββάτου.
Οι τελευταίες πληροφορίες από το παρασκήνιο για τις υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφέρειες της χώρας συνθέτουν την εξής εικόνα για την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία θα ερχόταν προς έγκριση στην ΚΕ που συνεδρίαζε από το πρωί του Σαββάτου.
Για την Περιφέρεια Αττικής, και παρά τα όσα διέδιδε η ηγεσία της Κουμουνδούρου τις τελευταίες εβδομάδες, παρουσιάστηκε εμπλοκή με την κυρία Σοφία Σακοράφα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βουλευτής δεν επιθυμούσε να είναι υποψήφια και μάλλον εξέφρασε την ενόχλησή της για το γεγονός ότι το όνομά της «μοιράστηκε» χωρίς επιφυλάξεις από την Κουμουνδούρου.
Ο κ. Τσίπρας βολιδοσκόπησε κατόπιν αυτού την κυρία Ρένα Δούρου, η οποία την Παρασκευή βρισκόταν στο Στρασβούργο και εν τέλει αποδέχθηκε την πρόταση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να είναι υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής.
Για την Κρήτη η αντίστοιχη συζήτηση με τον κ. Γ. Σταθάκη απέβη άκαρπη και η εισήγηση που ήρθε προς την ΚΕ ήταν αυτή για την υποψηφιότητα του κ. Μιχ. Κριτσωτάκη, στελέχους της Αριστερής Πλατφόρμας.
Στην Κεντρική Μακεδονία το ενδεχόμενο να στηριχθεί ο κ. Μ. Μπόλαρης αποκλείστηκε λόγω αντιδράσεων των τοπικών οργανώσεων ενώ η άρνηση του καθηγητή του ΑΠΘ κ. Κ. Χρυσόγονου οδήγησε στην εισήγηση υπέρ της υποψηφιότητας της κυρίας Δέσποινας Χαραλαμπίδου, βουλευτού Α’ Θεσσαλονίκης και στελέχους, επίσης, της Αριστερής Πλατφόρμας.
Προβληματικό ήταν το σκηνικό και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας, όπου οι ασφυκτικές πιέσεις που δεχόταν ως και την τελευταία στιγμή ο υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευ. Αποστόλου, καρποφώρησαν και τελικά θα είναι υποψήφιος.
Υποψήφιες για τις περιφέρειες Ηπείρου και Θεσσαλίας αναμένεται να είναι εν τέλει οι κυρίες Ολγα Γεροβασίλη και Ηρώ Διώτη αντιστοίχως.
Για τη Δυτική Ελλάδα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ περιελάμβανε στην εισήγησή της την υποψηφιότητα του βουλευτή Αχαΐας κ. Β. Χατζηλάμπρου. Για την Πελοπόννησο εξεταζόταν ως και αργά ο βράδυ της Παρασκευής το «πείραμα» να στηριχθεί η υποψηφιότητα του κ. Οδ. Βουδούρη (βουλευτή στο παρελθόν του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ), αν και αντιδρούσε σε αυτό το ενδεχόμενο η Αριστερή Πλατφόρμα.
Στο Νότιο Αιγαίο θα στηριχθεί η υποψηφιότητα του σημερινού δημάρχου Λειψών κ. Σπύρου Μπενέτου (τον οποίο αναμένεται να στηρίξουν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες), ενώ η αρχική σκέψη για υποψηφιότητα της δημοσιογράφου κυρίας Αγλαΐας Κυρίτση για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παρά τις αντιδράσεις προχωρεί τελικώς. Ο συμβολισμός σε αυτό το πεδίο είναι προφανής, καθώς με μια τέτοια επιλογή ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να επενδύσει πολιτικά στην αντίδραση για το κλείσιμο της ΕΡΤ το προηγούμενο καλοκαίρι.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποφασίστηκε τελικά να είναι υποψήφιος ο κ. Κ. Μορφίδης, κομματικό στέλεχος, ενώ στη Δυτική Μακεδονία ο δημοσιογράφος κ. Θ. Καρυπίδης.
Στην Περιφέρεια Ιονίου η εισήγηση προς την ΚΕ περιελάμβανε τον υποψήφιο και στις προηγούμενες εκλογές κ. Θ. Γαλιατσάτο.
- Εξίσου κρίσιμη με τις ευρωεκλογές χαρακτήρισε ο κ. Αλ. Τσίπρας την αναμέτρηση για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας, από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι του Σαββάτου. «Είναι μια μάχη που στην πρώτη γραμμή της θέλουμε να βρεθούν πρόσωπα με κύρος, εντιμότητα, συνέπεια, φρέσκια σκέψη και διάθεση για δράση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Μια μάχη στην οποία χωρούν και πρέπει να χωρούν όλοι οι τίμιοι άνθρωποι και δημοκράτες, χωρίς στείρους διαχωρισμούς, με γνώμονα το καλό του κάθε δήμου και τη συσπείρωση στη μάχη κατά της πολιτικής των μνημονίων».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ