Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχεδιάζει τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, που θα δοθεί πριν τις ευρωεκλογές. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με το «Der Spiegel», από ένα πεντασέλιδο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου οικονομικών. Το σχέδιο, σύμφωνα με το περιοδικό, εμπεριέχει δύο δυνατότητες. Πρώτον, ένα περαιτέρω «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και δεύτερον, «ένα περιορισμένο ακόλουθο (σ.σ.: προς το σημερινό δεύτερο) πρόγραμμα βοήθειας» μέσω του οποίου η Ελλάδα θα πάρει «φρέσκο» χρήμα από το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ESM. Σύμφωνα με πηγές του ίδιου υπουργείου, το νέο πρόγραμμα θα μπορούσε να φτάσει, ανάλογα με τη μορφή που θα πάρει, τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ – με αφετηρία τα 10 δισ.

Η προϋπόθεση για την παροχή του τρίτου πακέτου είναι όμως η «αποφασιστικότερη εφαρμογή» των μεταρρυθμίσεων, που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα. Σύμφωνα με την τελευταία, η Αθήνα, αθετώντας το λόγο της, έχει υλοποιήσει μέχρι τώρα λιγότερα από τις μισές συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, που θα συνοδεύουν το τρίτο πακέτο, δεν γίνεται πάντως λόγος στο ρεπορτάζ του «Spiegel”.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε ακόμη τις πληροφορίες του περιοδικού. Γεγονός είναι όμως, ότι ο γερμανός υπουργός οικονομικών είχε κάνει τους τελευταίους μήνες επανειλημμένως παρεμφερείς δηλώσεις που συνοδεύονταν από την επιφύλαξη, ότι περαιτέρω βοήθεια θα δοθεί μόνο αν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της (που συμπεριλάμβανε την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014 και την εφαρμογή των προαπαιτούμενων του μνημονίου) και ότι το ύψος της θα εκτιμηθεί περί τα μέσα του 2014 ύστερα από σχετική αξιολόγηση της τρόικας.

Το γεγονός ότι ο κ.Σόιμπλε σχεδιάζει και τρίτο πακέτο παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του δεύτερου, έλεγε γερμανός διπλωμάτης, υποδηλώνει ότι το Βερολίνο σηκώνει τα χέρια ψηλά μπροστά στην αδυναμία της Αθήνας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Ο όρος για «αποφασιστικότερη μεταρρύθμιση» είναι μόνο για το θεαθήναι – συνοδεύει μόνιμα κάθε «παραίνεση» των ευρωπαίων

πολιτικών και της τρόικας. Ο λόγος της παροχής του, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι διπλός: Από τη μια, ο γερμανός «τσάρος» της οικονομίας δεν θέλει να αφήσει τον Αντώνη Σαμαρά να «πέσει», κάτι που θα ήταν και ομολογία αποτυχίας των μέχρι τώρα δικών του προγραμμάτων βοήθειας, και από την άλλη θέλει να προσφέρει ένα «δώρο» στον έλληνα πρωθυπουργό ενόψει των ευρωεκλογών. «Τέτοια δώρα συνηθίζονται» πρόσθεσε. «Διαφορετικά θα είχαν λίγη αξία οι πολιτικές φιλίες».