Ένας μεγάλος νεοελληνιστής της Λατινικής Αμερικής, ο καθηγητής Μιγκέλ Καστίγιο Ντιντιέ, διευθυντής του Κέντρου Αρχαίων, Βυζαντινών και Νέων Ελληνικών Σπουδών «Φώτιος Μαλλέρος» στο Σαντιάγκο της Χιλής, θα βρίσκεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει το βιβλίο του «Φρανσίσκο ντε Μιράντα: Φιλέλληνας, πρόδρομος και ήρωας της Λατινοαμερικάνικης Ανεξαρτησίας», στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23), την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, στις 7.00 μ.μ.

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε δίγλωσση έκδοση από τις εκδόσεις Νότιος Άνεμος, σε μετάφραση στα ελληνικά της Μαρίας Δαμηλάκου, η οποία υπογράφει την εισαγωγή και τα σχόλια.

Πρόκειται για το πέμπτο βιβλίο το οποίο αφιερώνει ο Μιγκέλ Καστίγιο Ντιντιέ στον Φρανσίσκο ντε Μιράντα, έναν επαναστάτη για την ανεξαρτησία της Λατινικής Αμερικής ο οποίος εμπνεύστηκε από την αρχαία Ελλάδα και επισκέφθηκε τα υπόδουλα ελληνικά εδάφη το 1786.

O Μιγκέλ Καστίγιο Ντιντιέ έχει ασχοληθεί με τη διδασκαλία και τη συστηματική μετάφραση νεοελλήνων λογοτεχνών στη Χιλή (Καβάφη, Σεφέρη, Κάλβο, Καζαντζάκη, Παπαδιαμάντη, Τσίρκα, Βενέζη κ.ά.). Για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής και τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος. Είναι μέλος της Χιλιανής Ακαδημίας, της Βασιλικής Ισπανικής Ακαδημίας και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο συγγραφέας και ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λούκος. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νότιος Άνεμος και την Πρεσβεία της Χιλής στην Αθήνα.