Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλλονιά, μετά τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών και την αποκατάσταση των πληγέντων.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Κεφαλληνίας – Ιθάκης και συγκεκριμένα του Δήμου Κεφαλληνίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η υπάρχουσα δυσμενής κατάσταση. Ο συντονισμός θα ανατεθεί στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων».
Εν τω μεταξύ ενενήντα δύο μετασεισμοί, μεγέθους από 3 μέχρι 5,1 Ρίχτερ, είχαν σημειωθεί μέχρι τις 17.00 το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί, καθώς δεν είναι σαφές εάν η δόνηση των 5,8 βαθμών ήταν ο κύριος σεισμός και όχι προσεισμός.
Με εντολή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μετέβη εσπευσμένα στην Κεφαλλονιά, καθώς επίσης οι γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης, Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής για τον αποτελεσματικότερο και ταχύτερο επί τόπου συντονισμό.
Τα σχολεία τόσο στην Κεφαλλονιά, όσο και στη Ζάκυνθο θα παραμείνουν σήμερα, Δευτέρα και αύριο Τρίτη κλειστά, ενώ στο νησί έχει ήδη φτάσει το πλοίο το Superfast 11 προκειμένου να φιλοξενήσει προσωρινά όσους δεν μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στα σπίτια τους. Το Superfast 11 διαθέτει 700 κλίνες.
Εν τω μεταξύ την Τρίτη το πρωί αναμένεται να φτάσει στο νησί και το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» για να φιλοξενήσει προσωρινά όσους δεν μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στα σπίτια τους.
Ζημιές στα σπίτια
Τι λένε οι σεισμολόγοι
«Το θετικό στοιχείο είναι ότι είχαμε δεκάδες, εκατοντάδες μικρότερους σεισμούς και φαίνεται ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται, με πάνω από 20 σεισμούς με επίπεδο πάνω από 4,5 βαθμούς και εκατοντάδες κάτω από 4,5. Έχουν μικρό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα οι σεισμοί» δήλωσε στον Σκάι ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιος Λέκκας, εξηγώντας ότι ο σεισμός της Κυριακής δεν προέρχεται από το ρήγμα του 1953 και τα δύο περιστατικά δεν σχετίζονται.
Ο κ. Λέκκας βρίσκεται στο νησί και παρακολουθεί από κοντά τη μετασεισμική ακολουθία. «Οταν γίνονται τόσοι πολλοί σεισμοί, το αυτονόητο είναι ότι μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης ενός μεγαλύτερου σεισμού. Αυτή είναι μια γενική αρχή» σημειώνει και προσθέτει ότι «η μετασεισμική ακολουθία στους σεισμούς γύρω στα 6 Ρίχτερ είναι μακρά και όταν λέμε μακρά εννοούμε της τάξεως των μερικών εβδομάδων».
Θα περιμένουμε κάποιες μέρες ακόμα να είμαστε σίγουροι ότι ο χθεσινός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Μελετάμε, είπε, το ενδεχόμενο να έχουν ενεργοποιηθεί γειτονικά ρήγματα, γιατί οι μετασεισμοί που σημειώνονται παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, με τον σεισμό που έγινε χθες.
«Λόγω του ιστορικού της περιοχής ίσως και να χρειαστεί και μια βδομάδα ώστε οι σεισμολόγοι να αποφανθούν αν ο σεισμός ήταν ο κύριος» δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος σημείωσε ότι «δεν μπορούμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός» και διευκρίνισε ότι οι επιστήμονες χρειάζονται 48 ώρες να κάνουν εκτίμηση καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Όσον αφορά τους μετασεισμούς είπε ότι θα διαρκέσουν ακόμη και έναν μήνα.
Έκκληση «σε σεισμολόγους και σε σεισμοσιολογούντες» που διαδίδουν διάφορες φήμες για επερχόμενο μεγάλο σεισμό, απηύθυνε, από την Κεφαλονιά ο υπουργός Εσωτερικών.
«Πρέπει να σεβαστούμε την αγωνία και την ανησυχία του κόσμου» είπε ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό , ενώ σε ερώτηση αν είχε υπάρξει προειδοποίηση- ενημέρωση από την ομάδα ΒΑΝ για τον σεισμό στην Κεφαλονιά, απάντησε: «Εγώ δεν γνώριζα κάτι τέτοιο, ούτε είμαι αρμόδιος για να έχω τέτοια ενημέρωση».
Όταν ξύπνησε ο Εγκέλαδος
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κάνει λόγο για σεισμό 5,9 βαθμών, στις 15:55, 279 χλμ. δυτικά της Αθήνας, με επίκεντρο βόρεια από το Αργοστόλι, και με εστιακό βάθος 17 χιλιόμετρα.
Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο μιλά για δόνηση 6 βαθμών 293 χλμ. δυτικά της Αθήνας και 10 χλμ βορειοδυτικά του Αργοστολίου στην Κεφαλλονιά, με εστιακό βάθος 24 χιλιόμετρα.
Λίγα λεπτά αργότερα, στις 16:08 ακολούθησε νέα δόνηση 4,4 βαθμών, με το ίδιο περίπου επίκεντρο, 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και το ίδιο εστιακό βάθος.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ακολούθησαν άλλες τρεις δονήσεις έως τις 16:32 μεγέθους 3,7 έως 4,2 βαθμών.
Σύμφωνα με το σεισμολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,3 Ρίχτερ.
Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Πελοπόννησο, σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Αθήνα, την Καρδίτσα και τη Λάρισα, ενώ η δόνηση ήταν αισθητή και στην Νότια Αλβανία και Νότια Ιταλία.
Η μεγάλη διάρκεια του σεισμού αναστάτωσε τους κατοίκους σε Πάτρα, Κ.Αχαΐα, Αμαλιάδα, Πύργο, Μεσολόγγι και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στο Ιόνιο πέλαγος.
Οχήματα της πυροσβεστικής πραγματοποιούν περιπολίες και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδος, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές από τη σεισμική δόνηση.
Στο ρυθμό των ρίχτερ «χορεύει» από το απόγευμα της Κυριακής η Κεφαλλονιά με τους σεισμούς να διαδέχονται ο ένας ο άλλον. Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι για τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Πολλοί από αυτούς πέρασαν τη νύχτα τους έξω από τα σπίτια τους, συγκεντρωμένοι σε ανοιχτούς χώρους, παρά το τσουχτερό κρύο.
Πολλές οι υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί στο εσωτερικό των σπιτιών κυρίως στην περιοχή του Ληξουρίου. Ο αντιδήμαρχος της περιοχής κ.Ευάγγελος Θεοφιλάτος μαζί με τα συνεργεία του δήμου καταγράφουν τις ζημιές, ενώ μελετάται το ενδεχόμενο οι κάτοικοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης να μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης ώστε να μη μείνει ούτε ένας κάτοικος στο δρόμο. Με απόφαση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κεφαλλονιάς (ΚΕΔΗΚΕ) όλοι οι αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι του νησιού θα παραμείνουν κλειστοί για λόγους ασφαλείας και θα παραδοθούν για χρήση εφόσον ελεγχθούν από τα αρμόδια κλιμάκια τεχνικών.
Στο περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπυρίδωνα Σπύρου, έχει ανατεθεί ο συντονισμός των ενεργειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ο κ. Σπύρου σημειώνει ότι «έχουν έρθει ακόμα 60 μηχανικοί στην Κεφαλλονιά ώστε να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο έλεγχος όλων την δημόσιων κτιρίων αλλά και των σπιτιών που έχουν χτυπηθεί από τον εγκέλαδο» τόνισε ο Σπ. Σπύρου, ο οποίος ανέφερε ότι «οι μηχανικοί που βρίσκονται στο νησί έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες. Μία ομάδα που ελέγχει όλα τα δημόσια κτίρια και μια άλλη που κάνει ελέγχους σε σπίτια».
Συνολικά 60 διπλωματούχοι μηχανικοί συνδράμουν τις τοπικές και κρατικές αρχές στην υποστήριξη των κατοίκων της Κεφαλλονιάς, αλλά και στον πρώτο ουσιαστικό έλεγχο κτιρίων και υποδομών.
Σαράντα σπίτια μη κατοικήσιμα
Από τους πρωτοβάθμιους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι μηχανικοί σε 70 σπίτια, τα 40 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, ενώ από τα 21 δημόσια κτίρια του νησιού που ελέχθησαν, τα 4 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και άλλα 4 έχουν σχετικό πρόβλημα.
Από την Αθήνα, σε συνεργασία με την Aegean Airlines, το ΤΕΕ έστειλε κλιμάκιο αποτελούμενο από 4 καθηγητές του Πολυτεχνείου και 30 πολιτικούς μηχανικούς με μεγάλη εμπειρία στα θέματα σεισμών, ελέγχου κατασκευών και αποκατάστασης.
Από την Πάτρα και το Περιφερειακό Τμήμα ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, μετέβησαν άλλοι 5 μηχανικοί, επίσης, με μεγάλη εμπειρία στις ζημιές από σεισμούς, ενώ από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν όλοι οι μηχανικοί που ανήκουν στη δύναμη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ.
Οι μηχανικοί του ΤΕΕ, από κοινού με τεχνικούς της Αυτοδιοίκησης και των κρατικών υπηρεσιών, συγκρότησαν κλιμάκια που από το πρωί ελέγχουν κτίρια και υποδομές.
Στο Ληξούρι υπάλληλοι του δήμου καταγράφουν στις ζημιές των οικημάτων στο παλιό δημαρχείο της πόλης. Ο κόσμος έχει κατακλύσει τα γραφεία του κτιρίου ενώ σύμφωνα με τους δημοτικούς υπαλλήλους μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 200 ζημιές οικημάτων.
Ρωγμές έχει υποστεί και η παραλιακή οδός του Αργοστολίου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αργοστολίου κ. Λούκας Νιφοράτος. «Η παραλιακή έχει κάποιες ρωγμές και έχει υποστεί καθίζηση σε κάποια σημεία της τάξεως των 10 με 15 εκατοστών. Πρόκειται βέβαια για σημείο το οποίο έχει χτισθεί πάνω σε μπάζα από τον σεισμό του 1953. Ενώ τα κτίρια δεν έχουν ζημιές, αν και πρόκειται για κτίσματα του 1958, μιας και η κατασκευή τους από τον μηχανικό Τάκη Παυλάτο είναι άριστη».
Μιλώντας στο Mega, o καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ κ. Κώστας Παπαζάχος συνέστησε στους κατοίκους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς η δόνηση προκάλεσε υψηλές επιταχύνσεις και είναι πιθανό να καταπόνησε τα κτήρια.
Δήλωσε επίσης ότι δεν είναι ακόμα σαφές το εάν η δόνηση ήταν η κύρια δόνηση και όχι προσεισμός.
Ακατάλληλο το λιμάνι Αργοστολίου
Ο συντονισμός των ελέγχων
Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου σε κατάσταση ετοιμότητας παραμένουν και οι ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να παράσχουν βοήθεια αν χρειαστεί.
«Βρισκόμαστε σε φάση καταγραφής των ζημιών, ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους» δήλωσε οαντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος. «Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλονιάς είναι σε επιφυλακή και έχουν βγει στους δρόμους. Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτίρια του νησιού», είπε.
«Κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους» πρόσθεσε.
Με ανακοίνωση του ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς κ. Σωτήρης Κουρής κάνει έκκληση στον κόσμο να μην κινείται άσκοπα στους δρόμους. «Οι πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους εάν δεν υπάρχουν ορατές ζημιές, σε περίπτωση που τα σπίτια παρουσιάζουν ρωγμές να συγκεντρωθούν σε ανοικτούς χώρους (ανοικτούς χώρους, πλατείες, χώροι πρασίνου)».
Όσοι κάτοικοι έχουν πρόβλημα στα σπίτια τους καλούνται να ενημερώσουν στα τηλέφωνα της αντιπεριφέρειας 2671029131, 26713 60530-531
Στα πλαίσια προληπτικών ενεργειών για την προστασία της δημόσιας υγείας και λόγω των συχνών διακοπών στην υδροδότηση σε διάφορες περιοχές του νησιού, συνίσταται να μην χρησιμοποιείται το νερό του δικτύου ύδρευσης ως πόσιμο, εάν παρατηρηθεί παρέκκλιση από τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά του, όπως η οσμή και η διαύγεια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν συνεχείς ελέγχους για την ποιότητα του νερού και δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία .
Τηλέφωνα επικοινωνίας για ενημέρωση κοινού:
Τηλεφωνικό κέντρο Περιφερειακής Ενότητας: 2671028450, 2671027311
Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας: 2671362705-9-10-11
Δ.Ε.Υ.Α.Κ : 2671023064
Ανακοίνωση του δήμου Κεφαλλονιάς
Άμεση ήταν η αντίδραση της νέας εταιρείας του δημοσίου ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ μετά το χθεσινό σεισμό και 15μελές κλιμάκιο πολιτικών μηχανικών με επικεφαλής τον Πρόεδρο – Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Ηρακλή Δρούλια βρίσκεται από το πρωί στο Αργοστόλι. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων πρόκειται να ελεγχθούν το συντομότερο δυνατόν όλες οι υποδομές εκπαίδευσης [νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια] και οι υποδομές υγείας [νοσοκομεία, κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία] του νησιού.
Με στόχο να επιστρέψει άμεσα η ζωή στην Κεφαλλονιά σε κανονικούς ρυθμούς, το κλιμάκιο της εταιρείας ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ προχωράει με γοργούς ρυθμούς σε ταχύ οπτικό έλεγχο των 60 σχολικών συγκροτημάτων και των 15 κτιρίων υποδομών υγείας.
Εκκένωση δέκα σπιτιών στο χωριό Αθέρας
Εκκενώνονται υποχρεωτικά από τους ιδιοκτήτες τους, με απόφαση του δημάρχου Κεφαλονιάς, δέκα σπίτια στο χωριό Αθέρας, διότι ακριβώς πάνω από τα κτήρια υπάρχουν βράχοι οι οποίοι κρίνονται επικίνδυνοι, λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας.
Επίσης, ενισχύονται οι οκτάωρες περιπολίες με περιπολικά από Πάτρα και Πύργο, με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας