Αντιδράσεις για το πλαφόν στη συνταγογράφηση

Εντείνονται οι αντιδράσεις ασθενών και γιατρών για το πλαφόν που έχει μπει στη συνταγογράφηση φαρμάκων και στην έκδοση παραπεμπτικών για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων.

Εντείνονται οι αντιδράσεις ασθενών και γιατρών για το πλαφόν που έχει μπει στη συνταγογράφηση φαρμάκων και στην έκδοση παραπεμπτικών για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων. Οι γιατροί θα πρέπει στο εξής να χορηγούν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, σε μηνιαία βάση, συνταγές αξίας μικρότερης κατά 20% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του περασμένου έτους.

«Το πλαφόν στη συνταγογράφηση όσον αφορά τους ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση είναι ανεφάρμοστο. Αν εφαρμοστεί, κινδυνεύει η ζωή των νεφροπαθών»
δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος. Και εξηγεί: «Επειδή τα φάρμακα της αιμοκάθαρσης είναι ακριβά, κανείς γιατρός δεν θέλει να τα γράψει, διότι θα υπερβεί το όριό του. Γι’ αυτό δίνουν τη συνταγή χειρόγραφα και ζητούν από τον ασθενή να βρει γιατρό με μεγάλο πλαφόν προκειμένου να του τη γράψει. Καταλαβαίνετε τώρα ότι οι ασθενείς περιφέρονται από γιατρό σε γιατρό και κανείς δεν τους γράφει για να μην καλύψει το πλαφόν του. Οπότε το μόνο που μένει στον ασθενή είναι ή να τα πληρώσει από την τσέπη του, πράγμα αδύνατον, ή να πεθάνει, πράγμα δυνατόν και προφανώς επιθυμητό από τους συντάκτες της απόφασης».
Την απόσυρση του μέτρου ζητούν και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης, καθώς «το προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι αμφίβολο, η ταλαιπωρία όμως των ασθενών δεδομένη».
Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «αν και ο προφανής στόχος του μέτρου αυτού είναι ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, το πιθανότερο αποτέλεσμα, δυστυχώς, θα είναι η ταλαιπωρία των ασθενών με αμφίβολο οικονομικό όφελος. Η παραίτηση ή η καθυστέρηση της θεραπείας των ρευματοπαθών θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εξέλιξη των νοσημάτων τους, ακόμα δε και στην ίδια τους τη ζωή».
Αντίθετοι και οι γιατροί


Την αντίθεσή τους με τον πλαφόν που έχει επιβληθεί εκφράζουν οι γιατροί, οι οποίοι συναντήθηκαν στα μέσα της εβδομάδας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

«Το πλαφόν που επιβάλλεται στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων θεωρείται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο αστυνομικό μέτρο, με στόχο τον εκφοβισμό των γιατρών. Αυτό όμως εμπεριέχει και τον κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα στην περίθαλψη των ασθενών. Εν γένει υποβιβάζεται η ιατρική λειτουργία»
δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος.
Ο κ. Βλασταράκος προτείνει ως μόνη ορθή λύση την εφαρμογή των θεραπευτικών και των διαγνωστικών πρωτοκόλλων. «Είναι κάτι το οποίο εφαρμόζεται σε όλες τις προηγμένες χώρες. Τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα, αν εφαρμοστούν, θα εμποδίσουν ορισμένες συμπεριφορές που δημιουργούν υπερβολή στη χορήγηση φαρμάκων και εξετάσεων. Επίσης θα συμβάλουν ώστε το κόστος να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών που προσφεύγουν για περίθαλψη».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, καθηγητής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, δηλώνει: «Αν η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου στοχεύει στο να περιορίσει την υπερκατανάλωση φαρμάκων και την αγορά τους σε φθηνότερες τιμές (π.χ. γενόσημα), είναι κατανοητό. Αν όμως στοχεύει στη μη δυνατότητα των ασφαλισμένων να προμηθεύονται φάρμακα απαραίτητα για τη ζωή τους, τότε θα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα».
Πάντως ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός μιλώντας στο «Βήμα» διευκρίνισε ότι «θα υπάρξουν διευκολύνσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, όπως οι πάσχοντες από καρκίνο, οι αιμοκαθαιρόμενοι κ.ά., ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο από όλους τους γιατρούς».


Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 24 Ιανουαρίου 2014

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.