Alpha Bank: Τι συμβαίνει με την τρόικα;

Έντονη κριτική στη στάση της τρόικας, ασκεί η Alpha Bank, με αφορμή την πορεία των διαπραγματεύσεων. «Οι καθυστερήσεις αυξάνουν τους κινδύνους μη ομαλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2014 και δημιουργίας εκ του μη όντος χρηματοδοτικών κενών τα οποία κάλλιστα μπορεί να αποφευχθούν αν η ελληνική οικονομία αφεθεί, επιτέλους, να αναπνεύσει» αναφέρει στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Την εκτίμηση ότι μέσω της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών μπορεί να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά 20 δισ. ευρώ διατυπώνει σε νέα της ανάλυση η Alpha Bank, η οποία ωστόσο κατηγορεί την τρόικα για υπονόμευση της προσπάθειας εξυγίανσης του συστήματος

Το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Τράπεζας

Όπως επισημαίνουν σχετικά οι οικονομολόγοι της τράπεζας, η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών αυξήθηκε σημαντικάδημιουργώντας τις συνθήκες για κερδοφόρα άσκηση των warrants και για επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους των κεφαλαίων που διέθεσε το ΤΧΣ.
«Το γεγονός αυτό, της έκδηλης εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στο ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα και στην ελληνική οικονομία, είναι πολύ μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα και ενισχύει αποφασιστικά περαιτέρω την προοπτική για την ταχεία επάνοδο των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα και την ταχεία αποπληρωμή δημοσίου χρέους άνω των 20 δισ. ευρώ» υπογραμμίζουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.
Ωστόσο, κατηγορούν την τρόικα για καθυστερήσεις σε σχέση με τα νέα στρες τεστ που βρίσκονται υπό δημοσίευση, σημειώνοντας ότι υπονομεύεται με αυτόν τον τρόπο το σύστημα.
Όπως εξηγούν, παρά τη σημαντική επιτυχία όσον αφορά την αναδιάρθρωση και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2013 τους επιβλήθηκε και νέα δοκιμασία, αφού υποχρεώθηκαν σε νέα (2η) διαγνωστική εξέταση από την BlackRock για την κεφαλαιακή τους επάρκεια υπό συνθήκες ακραία αρνητικών οικονομικών εξελίξεων (που προσδιορίστηκαν από την ίδια την Τρόικα).
Η Alpha Bank σημειώνει ότι αυτή η νέα δοκιμασία, επιβλήθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επιτυχούς και ουσιαστικής ανακεφαλαιοποίησής των ελληνικών τραπεζών, όπως προαναφέρθηκε και μάλιστα, παρά το ότι εκκρεμεί η διενέργεια μιας αντίστοιχης διαγνωστικής εξέτασης για το σύνολο των Ευρωπαϊκών Τραπεζών η οποία θα λάβει τελικά χώρα (και για τις ελληνικές τράπεζες εκ νέου) εντός του 2014.
«Παρόλα αυτά, ακόμη και στην περίοδο του 2ου εξονυχιστικού ελέγχου από την BlackRock, σημειώθηκε σημαντική άνοδος των τιμών των τραπεζικών μετοχών (και των warrants) στο ελληνικό χρηματιστήριο» προσθέτουν σχετικά.
Που φταίει η τρόικα
Σύμφωνα με την Alpha Bank, είναι αξιοσημείωτο ότι η BlackRock ολοκλήρωσε έγκαιρα και έχει ήδη υποβάλει από τα τέλη Δεκ.2013 την Έκθεσή της για τα αποτελέσματα της προαναφερθείσας 2ης Διαγνωστικής Εξέτασης των ελληνικών τραπεζών.
Ωστόσο, οι αναλυτές της προσθέτουν ότι η δημοσίευση αυτών των αποτελεσμάτων καθυστερεί με ευθύνη της Τρόικα, χωρίς εμφανή αιτία – δεδομένου ότι η 2η διαγνωστική εξέταση βασίστηκε σε σενάρια ανάπτυξης, ανεργίας και εξέλιξης των τιμών των κατοικιών που είχαν προσδιοριστεί από την ίδια την Τρόικα.
«Η καθυστέρηση στη δημοσίευση αυτών των αποτελεσμάτων συμβάλλει στη διατήρηση, ή/και αύξηση, της αβεβαιότητας για το τι πρόκειται να ανακοινωθεί, με εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία ως σύνολο» τονίζει η Alpha Bank.
Και προσθέτει ότι το γεγονός αυτό έχει ήδη συμβάλλει στη σημαντική καθυστέρηση της αύξησης του ΜΚ της Eurobank, που ανα-κεφαλαιοποιήθηκε αρχικά χωρίς συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με επίσης αρνητικές επιπτώσεις και απρόβλεπτες συνέπειες.
Εκτός των ανωτέρω, αναφέρεται στην ίδια ανάλυση ότι σε αβεβαιότητα διατηρείται στον τομέα των τραπεζών και το θέμα της αντικατάστασης των ειδικών κρατικών ομολόγων ύψους € 4,5 δις που είχαν δοθεί για την αγορά από το Ελλ. Δημόσιο των προνομιούχων μετοχών που εξέδωσαν οι ελληνικές τράπεζες το 2009.
«Η επιλογή του μέσου αντικατάστασης αυτών των ομολόγων (που λήγουν τον Μάιο 2014) θα τερμάτιζε αυτομάτως και τη συζήτηση και την αβεβαιότητα για το συγκεκριμένο θέμα. Θα τερμάτιζε επίσης και τη συζήτηση περί χρηματοδοτικού κενού το 2014» υποστηρίζει η Alpha Bank.
Ωστόσο, σημειώνει ότι οι αναγκαίες αποφάσεις καθυστερούν χωρίς ουσιαστική αιτία με σημαντικές επίσης αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.