Στον Κορυδαλλό με τον Λαυρεντιάδη

Συνέβη και αυτό. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Κουράκης...

Συνέβη και αυτό. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Κουράκης συναντήθηκε στο ψυχιατρείο των ανδρικών φυλακών του Κορυδαλλού με τον έγκλειστο για οικονομικά εγκλήματα επιχειρηματία κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (φωτογραφία). Προτού σας περιγράψω πώς περνά ο επονομαζόμενος και «Λούα-Λούα» στο ψυχιατρείο των φυλακών, οφείλω να σας πω ότι ο κ. Κουράκης δεν ήταν ο μοναδικός βουλευτής που τον συνάντησε. Τα μισά μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Σωφρονιστικού Κώδικα τον συνάντησαν, κατά την (αιφνιδιαστική –όπως την ονόμασαν) επίσκεψή τους στις φυλακές Κορυδαλλού. Επικεφαλής ήταν ο «γαλάζιος» βουλευτής κ. Α. Κουτσούμπας και μαζί του οι συριζαίοι βουλευτές κυρία Βασιλική Κατριβάνου και κ. Στ. Παναγούλης.

nnn
Επειδή τούτες οι μέρες είναι δύσκολες σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα, και ιδιαίτερα σε αυτό του Κορυδαλλού, οι βουλευτές δεν θέλησαν να επισκεφθούν τις ανδρικές ή τις γυναικείες φυλακές, προφανώς για να μη συναντήσουν τους προφυλακισμένους για τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και πρώην… συναδέλφους τους, όπως για παράδειγμα τον κ. Α. Τσοχατζόπουλο (που έχουν καταδικαστεί για μίζες κτλ.) ή τους έγκλειστους χρυσαυγίτες. Ζήτησαν να πάνε μόνο στο ψυχιατρείο, στο νοσοκομείο και στη… βιβλιοθήκη. Προφανώς σκέφθηκαν ότι τα μέρη αυτά είναι πιο ασφαλή.
nnn
Ετσι συνάντησαν τον κ. Λαυρεντιάδη, καταπονημένο, πλην όμως εύχαρι. Στους τοίχους του κελιού του είχε μερικές ζωγραφιές και έσπευσε αμέσως να τις παρουσιάσει στους βουλευτές: «Είναι οι πίνακες των παιδιών μου» τους είπε, αλλά δεν θέλησε να πει ούτε κουβέντα για τις βαρύτατες κατηγορίες που τον βαρύνουν. Ούτε παραπονέθηκε για τις συνθήκες κράτησής του (άλλωστε και στο νοσοκομείο και στο ψυχιατρείο είναι εντελώς διαφορετικές απ’ ό,τι στα κελιά), απλώς ζήτησε αν είναι εύκολο να του τοποθετήσουν ευρωπαϊκού τύπου… τουαλέτα. Πάντως εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι ο κ. Κουράκης έλεγε ότι η κατάσταση της υγείας του κ. Λαυρεντιάδη είναι τέτοια που κανονικά έπρεπε να τον είχαν μεταφέρει σε κανονικό νοσοκομείο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως είπαν, είναι η… φυματίωση που εξαπλώνεται στις φυλακές.
nnn
Οταν όμως οι τέσσερις βουλευτές επισκέφθηκαν τη βιβλιοθήκη του Κορυδαλλού, αντίκρισαν εκεί έναν παλιό (στους περισσότερους) γνώριμο. Τον επιχειρηματία κ. Κ. Γιαννίκο, ο οποίος μάλλον, όπως έλεγαν οι βουλευτές, βρισκόταν στον ιδανικότερο χώρο που μπορεί να υπάρξει σε φυλακή: αυτόν της βιβλιοθήκης. Φεύγοντας οι βουλευτές υποσχέθηκαν ότι πολύ σύντομα θα επισκεφθούν και το ψυχιατρείο γυναικών για να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με την κυρία Βίκη Σταμάτη.


Χρύσανθος: Θα αλλάξουν όλα στις φυλακές

Η μοναδική ίσως συζήτηση στο καφενείο της Βουλής κυρίως από «γαλάζιους» βουλευτές ήταν η υπόθεση του Ξηρού και η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές. Ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, για παράδειγμα, φαινόταν εξοργισμένος με όλα όσα συνέβησαν (τα οποία, όπως έλεγε, βλέποντας τι γινόταν με τον Σωφρονιστικό Κώδικα, τα είχε προβλέψει) και προανήγγειλε αυστηρά μέτρα. Αλλάζουν όλα έλεγε: από τις προϋποθέσεις προφυλάκισης, ως τον χρόνο απαγγελίας κατηγορίας, τις συνθήκες κράτησης και τις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Κάποια στιγμή, όταν έμαθε για ξυλοδαρμούς μεταξύ των μελών της 17Ν, αλλά και για ξυλοδαρμούς από μέλη της 17Ν εναντίον σωφρονιστικών υπαλλήλων, διερωτήθηκε αν ισχύουν (και κυρίως αν τηρούνται) οι σωφρονιστικές ποινές, όπως απομόνωση, στέρηση αδείας ή στέρηση άλλων προνομίων. Ο κ. Κ. Τζαβάρας διακωμώδησε το γεγονός ότι «κάθε φορά που γίνεται μια πατάτα στις φυλακές, έρχεται και ένας νέος νόμος που δεν τηρείται», ενώ ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Καραγκούνης έλεγε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να εφαρμόζονται τα ισόβια σε όσους καταδικάζονται, δηλαδή να μένουν στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Ανασχηματισμός… γιοκ

Οσοι «γαλάζιοι» συναντούσαν τον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη στους διαδρόμους της Βουλής δεν έχαναν την ευκαιρία να τον ρωτήσουν για ένα πράγμα που δείχνει ακόμη να τους απασχολεί πολύ: «Πάμε για ανασχηματισμό;». Σου λένε, στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού είναι, συνεχώς βρίσκεται δίπλα στον κ. Αντ. Σαμαρά, κάτι θα γνωρίζει. Αλλά ο Χρύσανθος τους απογοήτευσε λέγοντάς τους ότι «δεν πρόκειται να γίνει ανασχηματισμός, ξεχάστε το, έχουμε άλλες φουρτούνες να επιλύσουμε τώρα».

Ο τρόμος του Παλαντζίδη

Και ξαφνικά μέσα στον γενικό χαμό που γινόταν στη Βουλή, με τους καβγάδες εντός και εκτός της αιθούσης, με τις έντονες συζητήσεις για το ποιος φταίει που είναι ελεύθερος ο Ξηρός, έκανε την εμφάνισή του στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου ο ηθοποιός κ. Τάσος Παλαντζίδης. Φαινόταν τρομαγμένος και το έδειχνε, προσπαθούσε να κρυφτεί πίσω από κολόνες και δεν το κατάφερνε, και όταν κάποια στιγμή τον ρώτησαν τι συμβαίνει, απάντησε με το γνωστό (σαρκαστικό) ύφος: «Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στη Βουλή και πραγματικά φοβάμαι. Φοβάμαι μήπως φάω ξύλο από κανέναν. Αγρια τα πράγματα εδώ μέσα». Τι είχε συμβεί; Ο δημοφιλής ηθοποιός (που δεν παύει να επαναλαμβάνει ότι «εγώ έφτασα οικονομικά στον πάτο, τρώω από τα έτοιμα») είχε προσκληθεί από τον υφυπουργό Παιδείας κ. Κ. Γκιουλέκα για να συμμετάσχει σε επιτροπή για την Παιδεία, αλλά ο υφυπουργός ήταν απασχολημένος με την ψηφοφορία για την άρση των ασυλιών.


Ραχήλ – Ζωή συμμαχία
Σας αποκαλύπτω ότι σχηματίστηκε στη Βουλή ένα νέο μέτωπο για την προάσπιση των γυναικών βουλευτών. Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου συμμάχησε με την κυρία Ραχήλ Μακρή με σκοπό να «ταράξουν» σε μηνύσεις και αγωγές όσους εντός ή εκτός Βουλής τολμήσουν να θίξουν γυναίκες βουλευτές. Στις αγωγές θα ζητούν 200.000 ευρώ αποζημίωση και όταν τις κερδίζουν δικαστικά, τα χρήματα θα τα προσφέρουν σε κακοποιημένες γυναίκες.

Η Όλγα «κρέμασε» τον Ντινόπουλο

Ο καβγάς του Π. Καμμένου με τον Αργ. Ντινόπουλο, με αφορμή το αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του δεύτερου μετά από έγκληση του «Ανεξάρτητου Έλληνα» κ. Ν. Μαριά, ίσως να μην ήταν το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της απαράμιλλης κοινοβουλευτικής εικόνας που είδαμε. Κι αυτό διότι όπως προέκυψε από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων (μόνον 29 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ» της άρσης του κ. Ντινόπουλου έναντι 208 «κατά», ενός «παρών» και ενός «λευκού»), μεταξύ εκείνων που τάχθηκαν υπέρ της άρσης της ασυλίας δεν ήταν μόνον οι ΑΝ.ΕΛΛ. αλλά και η «γαλάζια» υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη (!), ενώ και το «λευκό» ανήκε σε βουλευτή της νεοδημοκρατικής παράταξης, τον κ. Δ. Κυριαζίδη. Τώρα, γιατί η κυρία Κεφαλογιάννη «κρέμασε στο τσιγκέλι» τον κ. Ντινόπουλο, θα σας γελάσω…

***

Πάντως, αυτό που κυριάρχησε ως (θλιβερή) ατμόσφαιρα ήταν οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ του κ. Καμμένου και του κ. Ντινόπουλου, με τον δεύτερο να καταγγέλλει τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛΛ. και τους βουλευτές του κόμματός του ότι «αντιμετωπίζουν περιπτώσεις άρσης της ασυλίας για μείζονα οικονομικά εγκλήματα» και τον πρώτο να καταγγέλλει ότι «οι δημοσιογράφοι που τα έπαιρναν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, έγιναν βουλευτές και έρχονται εδώ να συκοφαντήσουν». Περαιτέρω εξηγήσεις εκατέρωθεν, πάντως, δεν δόθηκαν…

Κατά τα λοιπά, ενδιαφέρον έχει ότι διάφοροι «γαλάζιοι» βουλευτές δεν συντάχθηκαν με την συντριπτική πλειοψηφία η οποία αποφάνθηκε ότι πρέπει να αρθεί η ασυλία του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. κ. Β. Καπερνάρου (191 «υπέρ» έναντι 31 «κατά). Μεταξύ αυτών οι κκ. Ι. Βλαχογιάννης, Π. Κουκοδήμος, Μ. Ταμήλος, Ι. Μιχελάκης, Ι. Καράμπελας, ενώ «παρών» ψήφισαν οι «γαλάζιοι» κκ. Ι. Ιωαννίδης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Ν. Κακλαμάνης, Μ. Βαρβιτσιώτης και η κυρία Φωτεινή Αραμπατζή. Τελικώς, άβυσσος η ψυχή των νεοδημοκρατών βουλευτών…

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.