Εξώδικο της Σιδενόρ στη ΔΕΗ για φθηνό ρεύμα

Μεγάλη είναι η διαφορά που χωρίζει τον όμιλο της Σιδενόρ με τη ΔΕΗ, όπως προκύπτει από τις προτάσεις των δύο πλευρών που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την τιμολόγηση του ρεύματος.

Μεγάλη είναι η διαφορά που χωρίζει τον όμιλο της Σιδενόρ με τη ΔΕΗ, όπως προκύπτει από τις προτάσεις των δύο πλευρών που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την τιμολόγηση του ρεύματος.
Σήμερα τα εργοστάσια της Σιδενόρ στη Θεσσαλονίκη και της θυγατρικής Sovel στο Βόλο πληρώνουν 33,56 ευρώ τη μεγαβατώρα λειτουργώντας μόνο 8 ώρες το βράδυ και σαββατοκύριακα. Δηλαδή, τιμολογούνται με το νυχτερινό τιμολόγιο.
Αντίστοιχα, ο ευρωπαίος ανταγωνιστής τους πληρώνει 35 ευρώ τη MW για 24ωρη λειτουργία, δηλαδή με τρεις βάρδιες, για επτά ημέρες την εβδομάδα με αποτέλεσμα ο ελληνικός όμιλος να βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας,
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα τιμολόγηση, η ΔΕΗ έχει προτείνει τιμή 39 ευρώ τη μεγαβατώρα, κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από τον όμιλο της Σιδενόρ αφού όπως σε ανύποπτη στιγμή είχαν ισχυριστεί τα στελέχη της «με τέτοιες τιμές κλείνουμε».
Αυτό μάλιστα επισημαίνει η εταιρεία με εξώδικο που έστειλε στη ΔΕΗ σήμερα -στο πλαίσιο πάντα της διαπραγμάτευσης- και ζητεί να τιμολογείται με 34 ευρώ τη μεγαβατώρα.
Η ΔΕΗ είχε αναθέσει στην Ernst & Young να υπολογίσει το μεταβλητό κόστος λειτουργίας των λιγνιτικών της μονάδων και η εταιρεία είχε καταλήξει στα 59 ευρώ τη μεγαβατώρα.
Το κόστος αυτό αμφισβητείται όχι μόνο από τον όμιλο της Σιδενόρ, αλλά σύσσωμη την ελληνική βιομηχανία, καθώς όπως αναφέρουν «ο λιγνίτης είναι το πιο φθηνό καύσιμο στον κόσμο».
Μάλιστα, πρόσφατα, στο πλαίσιο της διαιτησίας για την τιμολόγηση του Αλουμινίου της Ελλάδος το δικαστήριο είχε ορίσει τα 40 ευρώ τη μεγαβατώρα ως δίκαιη τιμή.
«Το φορτίο τη νύχτα για Σιδενόρ και Sovel ανέρχεται στα 200 MW, ικανό να διατηρεί σε λειτουργία μία λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ. Αν δεν υπήρχε η χαλυβουργία, η λιγνιτική μονάδα θα έκλεινε αφού πρέπει να έχει συνεχή ζήτηση, καθώς δεν μπορεί να ανάβει και να σβήνει. Τώρα, όμως που έχει πελάτη τη νύχτα, λειτουργεί και την ημέρα πωλώντας μάλιστα σε πολλαπλάσια τιμή το ρεύμα στα νοικοκυρία», αναφέρουν στελέχη των δύο εταιρειών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.