Δεν ήταν ένα τυπικό τηλεφώνημα 30 δευτερολέπτων για τα «χρόνια πολλά». Το τηλεφώνημα που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά την ημέρα της ονομαστικής του εορτής διήρκεσε αρκετή ώρα. Προφανώς ο κ. Παπούλιας έδωσε κάποια εξήγηση σχετικά με τη δήλωση που έκανε ένα 24ωρο πριν για την «τελευταία χρονιά του» ως Προέδρου. Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι και ο κ. Σαμαράς αιφνιδιάστηκε από τους… αποχαιρετισμούς του κ. Παπούλια και ρωτούσε τους συνεργάτες του τι συμβαίνει με τον Πρόεδρο.
***
Περισσότερα από 3.000 μηνύματα και αμέτρητα τηλεφωνήματα (άλλαξε τρεις φορές την μπαταρία του κινητού) πήρε ο Πρωθυπουργός στη γιορτή του. Ανάμεσα στα τηλεφωνήματα ήταν και του κ. Ευ. Βενιζέλου, αλλά και του κ. Φ. Κουβέλη. Ο κ. Κουβέλης απλώς του ευχήθηκε «χρόνια πολλά» και «καλή δύναμη». Ο κ. Βενιζέλος του ευχήθηκε και αυτός βεβαίως«τα χρόνια πολλά», αλλά και ο Πρωθυπουργός του ευχήθηκε «καλή επιστροφή» από τις ΗΠΑ και του είπε ότι θα υπάρξει λίαν συντόμως διευρυμένη σύσκεψη εν όψει της έλευσης της τρόικας, η οποία, όπως του αποκάλυψε, έρχεται στο τέλος Ιανουαρίου.
***
Εκεί γύρω στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής ο κ. Σαμαράς δέχεται ένα τηλεφώνημα στα… γαλλικά: «Bonne fête, monsieur le premier ministre» ακούστηκε μία γυναικεία φωνή να του λέει από την άλλη άκρη της γραμμής. Ο κ. Σαμαράς έκπληκτος και χωρίς να γνωρίζει ποια είναι ευχαρίστησε στα γαλλικά και ρώτησε ποια του εύχεται. Η έκπληξή του αλλά και η συγκίνησή του ήταν μεγάλη όταν διαπίστωσε ότι αυτή που του ευχόταν στα γαλλικά δεν ήταν άλλη από την καθηγήτριά του στα γαλλικά στο γυμνάσιο, που σήμερα είναι ηλικίας 93 ετών.
***
Ρώτησα τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτη εάν ο κ. Αλ. Τσίπρας (που αναχωρούσε για την Ολλανδία) τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό για να του ευχηθεί για την ονομαστική του εορτή. Και ιδού τι απάντησε: «Δεν μου είπε τίποτα γι’ αυτό. Αλλά δεν νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια οι δυο τους ανταλλάσσουν ευχές…». Το Μνημόνιο δεν αφήνει χώρο για αβροφροσύνες.
Αποστολή στη Ρώμη


Δύο στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, οι κκ. Β. Μουλόπουλος και Ν. Παπάς, βρέθηκαν την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη στην Ιταλία, με ειδική αποστολή. Στόχος τους ήταν να κινητοποιήσουν ένα μεγάλο μέρος της Αριστεράς για να στηρίξουν την υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι συναντήσεις έγιναν με εκπροσώπους της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και με τους υποστηρικτές του κ. Μπέπε Γκρίλο, του ιταλού κωμικού, ιδρυτή του κόμματος των Πέντε Αστέρων. Οχι, όπως έμαθα δεν συναντήθηκαν με τον κ. Γκρίλο, αλλά συναντήθηκαν με την κυρία Μπάρμπαρα Σπινέλι, η οποία, να θυμίσω, έχει προτείνει τη συγκρότηση ψηφοδελτίου από την Κοινωνία των Πολιτών (όπως την αποκαλεί) με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα με σκοπό «να ταρακουνήσει συνειδήσεις στην Ευρώπη…».
Τον έλουσαν με… κομπλιμέντα


Ο,τι δεν πρόλαβε να κάνει ο πατέρας θα το κάνει ο υιός, υποστηρίζουν οι βουλευτές της ΝΔ για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μετά τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων άρχισε και τα… λουκέτα σε οργανισμούς του Δημοσίου. «Ναι, θα τα κάνω όλα» απαντά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος εκλαμβάνει τα σχόλια αυτά ως κομπλιμέντα και όχι ως κριτική. Αλλά όπως διευκρινίζει, μόνο ένα από αυτά που επιχείρησε ο πατέρας του απορρίπτει ο ίδιος. Την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών.

«Οι συγκοινωνίες θα παραμείνουν δημόσιες. Δεν ξέρω όμως αν θα παραμείνουν και όλοι οι οργανισμοί των αστικών συγκοινωνιών»
λέει συχνά στους συναδέλφους του. Τα βλέπω και τα λεωφορεία να εξαφανίζονται από τους δρόμους και να ξεκινούν και πάλι απεργίες…
***
Ολοκληρώθηκε μαθαίνω ο έλεγχος των πιστοποιητικών σπουδών στο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα. Και όπως τελικώς αποκάλυψαν οι έλεγχοι αυτοί, εντοπίστηκαν τουλάχιστον εβδομήντα άτομα τα οποία είχαν προσληφθεί προσκομίζοντας πλαστά πτυχία ξένων γλωσσών. Εντοπίστηκε επίσης ένας υπάλληλος σούπερ αστέρι, ο οποίος εκτός από πλαστό πτυχίο αγγλικών, είχε προσκομίσει και πλαστό δίπλωμα οδήγησης! Αυτός δεν πρέπει να απολυθεί όπως οι υπόλοιποι. Είναι, μου λένε αρμοδίως, για να τον δείχνουμε στο εξωτερικό σαν υπόδειγμα της ελληνικής ευρηματικότητας…
Υπουργοί και… επικύψεις


Τουλάχιστον δύο υπουργοί εγκατέστησαν στα υπουργεία τους τις γιορτές… όργανα γυμναστικής. Και δεν θέλω διαψεύσεις, αφού οι συνεργάτες τους τούς έδωσαν κανονικά και μου είπαν ότι και τα μεσημέρια και τα βράδια αποσύρονται διακριτικά σε ένα από τα πίσω δωμάτια των υπουργικών τους γραφείων και αρχίζουν να… ιδρώνουν ανενόχλητοι, στην προσπάθειά τους να χάσουν κανένα κιλό. Ποιοι είναι; Κοιτάξτε προσεκτικά ποιοι έχουν πάρει κιλά και θα τους βρείτε εύκολα… Για να βοηθήσω, είναι από αυτούς που κορόιδευαν τον Παπανδρέου…
***
Η κυρία Βασιλική Λιάπη, θεία του πρώην υπουργού κ. Μιχάλη Λιάπη, είναι ολοζώντανη και διαμένει σε κατοικία στου Παπάγου, μαζί με την οικιακή βοηθό της! Αυτή είναι η απάντηση που δίνει ο κ. Λιάπης (ελπίζω αυτή τη φορά να λέει την αλήθεια) στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι η κυρία Βασιλική, που είχε εκδώσει προ μερικών ημερών –μέσω του δικηγόρου της –ανακοίνωση για το σαλέ της Ευρυτανίας, «πέθανε πριν από δέκα χρόνια».
***
Κάθησα πάντως και έψαξα το θέμα (γιατί τέτοιου είδους πληροφορίες πρέπει κάποιος να τις εξετάζει προσεκτικά) και έμαθα επιπλέον λεπτομέρειες. Η κυρία Βασιλική οικουρεί μετά από κάταγμα στο πόδι της πριν από λίγες εβδομάδες. Και είναι εκατοντάδες όσοι την έχουν συναντήσει τους τελευταίους μήνες. Αλλα τα καμώματα του κ. Λιάπη κι άλλο οι θείες του…
Η παρακαταθήκη του κ. Φλωρίδη


Εξαιρετικά συγκινητική αλλά και διδακτική ήταν η αποχαιρετιστήρια επιστολή που απέστειλε προς το προσωπικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων ο προσφάτως αποχωρήσας πρόεδρός της, εισαγγελέας κ. Βασίλης Φλωρίδης. «Γνωρίζετε ότι δεν ήταν επιλογή μου να παραιτηθώ αλλά στην ουσία εξαναγκάστηκα σε αυτό. Δεν ξέρω αν έγινε σκόπιμα ή όχι. Ομως αυτό που θα ακολουθούσε ήταν προδιαγεγραμμένο» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Φλωρίδης και συνεχίζει: «Αυτό όμως που θα ήθελα να σας αφήσω ως παρακαταθήκη λόγω και της ιδιότητάς μου ως εισαγγελικού λειτουργού είναι το εξής: Μην ανεχθείτε κανενός είδους παρέμβαση ή εξωτερική πίεση από οποιονδήποτε θελήσει να σας επηρεάσει. Αυτή η κοινωνία υπέφερε στο παρελθόν από παρόμοιες πρακτικές που διέχυσαν ένα καθεστώς αδιαφάνειας και διαφθοράς στις δημόσιες συμβάσεις, με αποτέλεσμα να πληγεί ο ανταγωνισμός και να κατρακυλήσει η χώρα μας στα πιο χαμηλά επίπεδα της διεθνούς κατάταξης για τη διαφθορά. Το δημόσιο χρήμα πρέπει να αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο υπέρ των πολιτών και όχι υπέρ των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών και εργολάβων. Εύχομαι καλή συνέχεια στο δύσκολο αλλά σημαντικό έργο σας».
Νέα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ
Νέες εποχές, νέες συνθήκες, νέες απαιτήσεις. Στενότης χώρου έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Κουμουνδούρου, καθώς ομάδες εργασίας, κομματικές επιτροπές και άλλες παρέες ψάχνουν χώρο να συνεδριάσουν και να συζητήσουν και αναγκάζονται να πάρουν σειρά προτεραιότητας. Υπό την πίεση αυτή και καθώς το πλέγμα αρμοδιοτήτων γίνεται σταδιακά δαιδαλώδες, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα να πάρει μια σημαντική απόφαση.
***
Και την έλαβε με συνοπτικές διαδικασίες. Ετσι, εντός ολίγων εβδομάδων ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περιορίζεται στο γνωστό κτίριο της Κουμουνδούρου αλλά θα νοικιάσει νέα γραφεία (τώρα που και τα οικονομικά του το επιτρέπουν).
***
Οπως πληροφορούμαι, αυτά θα βρίσκονται σε απόσταση «βολής», επί της οδού Κολωνού στο Μεταξουργείο, ώστε αν παραστεί ανάγκη η όποια μετακίνηση να γίνεται χωρίς πρόβλημα. Τώρα αν θα φτάσουμε ποτέ να μιλάμε για τη «φράξια του Μεταξουργείου» θα το δείξει η Ιστορία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ