Αναταραχή για το κόψιμο υποψήφιας κοσμήτορος

Σε περίοδο αντιθέσεων έχουν μπει τα πανεπιστήμια της χώρας, καθώς ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εκλογή κοσμητόρων των νέων αναβαθμισμένων σχολών τους,

Σε περίοδο αντιθέσεων έχουν μπει τα πανεπιστήμια της χώρας, καθώς ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εκλογή κοσμητόρων των νέων αναβαθμισμένων σχολών τους, ενώ την άνοιξη αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι εκλογές των νέων πρυτάνεων με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ.
Μικρή ενδοπανεπιστημιακή «θύελλα» έχει προκαλέσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η απόφαση του Συμβουλίου του Ιδρύματος να μη δεχτεί την υποψηφιότητα της κυρίας Ελένης Καραμαλέγκου για τη θέση της κοσμήτορος της Φιλοσοφικής Σχολής. Η επίσημη εξήγηση που δόθηκε είναι ότι η υποψηφιότητα δεν έπεισε τα μέλη του Συμβουλίου, τα οποία έχουν πλέον όλη την εξουσία στα χέρια τους καθώς μπορούν να επιλέξουν βάσει βιογραφικών και άλλων κριτηρίων τους «αναγνωρισμένου κύρους» επιστήμονες που θα προτείνουν για τις θέσεις των κοσμητόρων των σχολών.
Οπως αναφέρουν πηγές από την πλευρά του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, η υποψηφιότητα αυτή δεν προχώρησε επειδή η κυρία Καραμαλέγκου πρωτοστάτησε σε όλες τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων που πρόσφατα οδήγησαν στο κλείσιμο του Καποδιστριακού, ψήφισε υπέρ της αναστολής της λειτουργίας του ιδρύματος σε κρίσιμη περίοδο ως μια μορφή διαμαρτυρίας για θέματα πολιτικής του υπουργείου Παιδείας με τα οποία δεν συμφωνούσε μερίδα του προσωπικού του και γενικώς έδωσε με κάθε τρόπο την εντύπωση ότι ο νέος νόμος για τη διοίκησή του δεν πρέπει να εφαρμοστεί.
Από την πλευρά της Φιλοσοφικής Σχολής και καθηγητών που εκτιμούν την υποψηφιότητα αυτή εκφράζεται όμως η άποψη ότι δεν αποτελεί επιστημονικό κριτήριο η τοποθέτηση ενός καθηγητή σχετικά με θέματα της πρόσφατης πολιτικής και εκπαιδευτικής επικαιρότητας και δεν μπορεί να αποκλείονται πρόσωπα από θέσεις διοίκησης λόγω της στάσης που κράτησαν σε περιόδους έντασης και όχι για την επιστημονική τους παρουσία. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν και καθηγητές της σχολής που συμμετείχαν στις διαδικασίες κρίσης της υποψηφιότητας και στη συνέχεια συμμετείχαν στην έκδοση ψηφισμάτων εναντίον της.
Αντιδράσεις


Για το θέμα ανακοίνωση εξέδωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ (ομοσπονδία των διδασκόντων στα ΑΕΙ) κ. Στάθης Ευσταθόπουλος. «Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Συμβουλίου Ιδρύματος (ΣΙ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) για τη μη έγκριση της μοναδικής υποψηφιότητας που είχε υποβληθεί για τη θέση του κοσμήτορος της Φιλοσοφικής Σχολής. Το νομικό θέμα, κατά πόσο δηλαδή το Συμβούλιο Ιδρύματος υπερέβη τις αρμοδιότητες που ορίζει ο νόμος («το Συμβούλιο με απόφασή του […] επιλέγει […] τρεις υποψηφίους μεταξύ αυτών που συγκεντρώνουν τα τυπικά προσόντα») είναι κάτι που θα κριθεί από τους νομικούς» αναφέρει ο κ. Ευσταθόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή «επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι το ΣΙ έχει αποκοπεί από την πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ που εξέλεξε τα εσωτερικά του μέλη. Ισως δεν είναι τυχαίο το ότι ήδη προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος λειτουργίας του, έχουν παραιτηθεί τα δύο από τα οκτώ εσωτερικά εκλεγμένα μέλη του (ο πρώτος και ο τρίτος σε ψήφους κατά την εκλογή σε αυτό) ενώ μόλις πριν από μερικές ημέρες παραιτήθηκε και ένα από τα σημαίνοντα εξωτερικά του μέλη».
Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΔΣ του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής στην οποία εκφράζει την «εντονότατη διαμαρτυρία» του για το γεγονός χαρακτηρίζοντας την απόφαση «αυθαίρετη και παράνομη, χωρίς κανένα έρεισμα στο νομικό πλαίσιο που διέπει τις σχετικές διαδικασίες». Επισημαίνει παράλληλα ότι «αυτή η αυταρχική και αντιδεοντολογική ενέργεια του ΣΙ του ΕΚΠΑ καταλύει το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και προσβάλλει τη νοημοσύνη των συναδέλφων-μελών του εκλεκτορικού σώματος της Φιλοσοφικής Σχολής, καθώς τους υποδεικνύει ποιος «πρέπει» ή «δεν πρέπει» να εκλεγεί στη θέση του κοσμήτορος».
Οι υπόλοιπες σχολές του Ιδρύματος


Οι πρυτανικές εκλογές αργούν και πριν από την 1η Ιουνίου δεν θα προκηρυχθούν αλλά περίπου δύο μήνες νωρίτερα θα ανακοινωθεί μια πρώτη πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για το ΕΚΠΑ. Οι εκλογές κοσμητόρων όμως θα προκηρυχθούν άμεσα αφού ανακοινωθούν από το συμβούλιο όλες οι υποψηφιότητες. Μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας της κυρίας Καραμαλέγκου στη Φιλοσοφική, που ήταν και η μόνη, θα υπάρξει νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος.
Στην Ιατρική υπάρχουν δύο υποψηφιότητες που έχουν ήδη ανακοινωθεί, των καθηγητών κκ. Μιχάλη Κουτσιλιέρη και Ευστράτιου Πατσούρη.
Εξι είναι οι υποψηφιότητες στη Φυσικομαθηματική, αλλά τα μέλη του συμβουλίου δεν έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές συνεντεύξεις.
Στη Θεολογική από τις δύο δεν κρίθηκε επαρκής η υποψηφιότητα του κ. Απ. Νικολαΐδη, οπότε μόνος υποψήφιος μένει ο καθηγητής κ. Μάριος Μπέγζος.
Επίσης μία υποψηφιότητα, της κυρία Διονυσίας Καλλινίκου, έχει και η Νομική. Στη νέα Σχολή Οικονομικών Πολιτικών Επιστημών και ΜΜΕ υποψήφιοι αναμένεται να είναι οι κκ. Γιάννης Δημητρίου, Μιχάλης Τσινισιζέλης και Μιχ. Σπουρδαλάκης.
Για τη Σχολή Επιστημών Αγωγής (ΤΕΦΦΑ) δεν έχει ολοκληρωθεί επίσης η διαδικασία, με πιθανούς υποψηφίους τους κκ. Στυλ. Δασκαλάκη και Ι. Βρεττό.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 16 Ιανουαρίου 2014

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.