ΥΠΑΝ: Συμβάσεις συνεργασίας με την ισραηλινή YOZMA

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα παραδοθούν οι μελέτες για την ενίσχυση της καινοτομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας του ισραηλινού οργανισμού YΟΖΜΑ, διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό με εξειδίκευση στη δημιουργία καινοτομίας καθώς και στην καθοδήγηση ως προς την επίτευξη αυτής. Οι σχετικές συμβάσεις συνεργασίας υπεγράφησαν την Πέμπτη στο ΥΠΑΝ, παρουσία του Κ.Χατζηδάκη.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα παραδοθούν οι μελέτες του ισραηλινού οργανισμού YΟΖΜΑ, για την ενίσχυση της καινοτομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι σχετικές συμβάσεις συνεργασίας με τον διεθνώςαναγνωρισμένο οργανισμό με εξειδίκευση στη δημιουργία καινοτομίας, καθώς και στην καθοδήγηση ως προς την επίτευξη αυτής, υπεγράφησαν την Πέμπτη στο υπουργείο Ανάπτυξης, παρουσία του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη.

Οι συμφωνίες εντάσσονται στο πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ που είχε συμφωνηθεί στο μνημόνιο που υπεγράφη, κατά την πρόσφατη επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Ισραήλ, ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης και το YOZMA Group Fund of Funds. Το μνημόνιο προβλέπει τη συνεργασία με τον ισραηλινό οργανισμό για τη διαμόρφωση της στρατηγικής καινοτομίας και χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας.

Ειδικότερα, οι συμφωνίες συνεργασίας υπεγράφησαν μεταξύ του ΥΟΖΜΑ και της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) αφενός, και του Ισραηλινού Οργανισμού και του ΕΤΕΑΝ και της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA) αφετέρου, στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας παρουσία του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα Άριε Μέκελ.

Αναλυτικά, οι συμβάσεις που υπεγράφησαν, όπως αναφέρει το υπουργείο, αφορούν την ανάθεση μελετών σε εξιδεικευμένη ομάδα του ΥΟΖΜΑ Group προκειμένου να διαμορφωθούν οι επιμέρους ανά αγορά πολιτικές και τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και ένα «οικοσύστημα καινοτομίας» με βάση την τεχνογνωσία και τις καλές πρακτικές του Ισραηλινού οργανισμού.

Τα βασικά σημεία των μελετών θα αφορούν:

1. Τη διερεύνηση και αποτύπωση αγορών που έχουν στρατηγική σημασία για την Ελλάδα και στις οποίες διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα προκειμένου να επιλεγούν οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η διοχέτευση των διαθέσιμων πόρων.

Στόχος είναι να αποτυπωθούν οι παγκόσμιες τάσεις, οι δυνατότητες και ευκαιρίες της Ελλάδας στον παγκόσμιο καταμερισμό παραγωγής.

2. Τις αλλαγές που απαιτούνται στο θεσμικό, νομικό, διοικητικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί στόχος επενδυτικών ευκαιριών από τη διεθνή αγορά.

Οι προτάσεις θα βασίζονται στην πρακτική που εφάρμοσε το Ισραήλ κατά την περίοδο της μετάλλαξης της οικονομίας του, προσαρμοσμένες στην ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα και πρακτική.

Επιπλέον θα δομούνται με γνώμονα τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της Ελλάδας όπως το υψηλά καταρτισμένο δυναμικό και την υψηλή προσαρμοστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων.

3. Τον προσδιορισμό των κεφαλαίων που απαιτούνται προκειμένου να αναπτυχθούν πλήρη και σωστά δομημένα οικοσυστήματα καινοτομίας στις αγορές που θα επιλεγούν.

Κάθε μια από τις αγορές αυτές έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες κεφαλαίων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και αυτό το δεδομένο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, προκειμένου οι όποιες επιλογές να έχουν τα βέλτιστα δυνατά οικονομικά αποτελέσματα.

4. Τα εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους μηχανισμούς στήριξης που χρειάζονται προκειμένου η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά και του συνολικού οικοσυστήματος των επιλεγμένων αγορών να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία και αποτελεσματικότητα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.