Ομάδα ερευνητών στη Βρετανία χαρτογράφησε μια υπόγεια οροσειρά της Ανταρκτικής. Εντοπίστηκε εκεί η ύπαρξη μιας γιγάντιας κοιλάδας που περιλαμβάνει ένα τεράστιο φαράγγι και θεωρείται ότι αποτελεί «κοιτίδα» των μόνιμων πάγων της Δυτικής Ανταρκτικής.
Η θαμμένη οροσειρά
Προηγούμενες έρευνες στη Δυτική Ανταρκτική είχαν υποδείξει ότι σε βάθος 7 χλμ κάτω από τους πάγους υπάρχει μια μεγάλη οροσειρά που ονομάστηκε Ellsworth Subglacial Highlands. Ομάδα επιστημόνων από τα πανεπιστήμια του Νιούκαστλ, του Μπρίστολ, του Εδιμβούργου, του Γιορκ, του Εξετερ και της Βρετανικής Αποστολής στην Ανταρκτική χρησιμοποίησαν ειδικά ραντάρ που διεισδύουν στους πάγους καθώς και δορυφορικά δεδομένα σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσουν την οροσειρά. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της χαρτογράφησης είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακά.
Η κοιλάδα
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην οροσειρά υπάρχει μία γιγάντια κοιλάδα που έχει μήκος 300 χλμ και πλάτος 25 χλμ. Η κοιλάδα έχει σχήμα U και η απόσταση από το υψηλότερο σημείο της μέχρι το χαμηλότερο υπολογίστηκε στα τρία χλμ. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο «πυθμένας» της κοιλάδας βρίσκεται δύο χλμ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το φαράγγι αυτό κερδίζει κατά κράτος το Γκραν Κάνιον το μέγιστο βάθος του οποίου αγγίζει τα δύο χλμ. Η χαρτογράφηση της οροσειράς αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια των ειδικών να ανασυνθέσουν τις γεωλογικές διεργασίες στην παγωμένη ήπειρο και το συγκεκριμένο φαράγγι θεωρείται ως η «κοιτίδα» του μόνιμου στρώματος πάγων στη Δυτική Ανταρκτική. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Geological Society of America».
Μια από τις εικόνες των ραντάρ που αποκάλυψαν την ύπαρξη της κοιλάδας με σχήμα U κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής. Credit: Geological Society of America