Τουρκία: Ανησυχίες για την πυρηνική συμφωνία με την Ιαπωνία

Ερωτήματα τα οποία εκφράζουν ζωηρή ανησυχία διατυπώνουν αυτές τις ημέρες τουρκικές και ιαπωνικές εφημερίδες για τα σχέδια της Τουρκίας να γίνει πυρηνική δυναμη.

Ερωτήματα τα οποία εκφράζουν ζωηρή ανησυχία διατυπώνουν αυτές τις ημέρες τουρκικές και ιαπωνικές εφημερίδες για τα σχέδια της Τουρκίας να γίνει πυρηνική δυναμη.
Ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Ιαπωνία και στις 5 Ιανουαρίου υπέγραψε στο Τόκιο συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στη Σινώπη από ιαπωνικές εταιρείες.
Η μεγάλης κυκλοφορίας ιαπωνική εφημερίδα Asahi Shimbun σε άρθρο της με τίτλο «’Αμεση ανάγκη να επανεξετάσουμε το ιαπωνο-τουρκικό σύμφωνο για πυρηνική ενέργεια» επικρίνει τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σινζο Αμπε επειδή εν ονόματι της οικονομικής ανάπτυξης «παραβλέπει αρχές, ηθικούς κάνονες και κινδύνους». «Αν συμβεί κάποιο πυρηνικό ατύχημα στην Τουρκία υπεύθυνη θα θεωρηθεί η Ιαπωνία», γράφει. Η εφημερίδα δυσφορεί επειδή το πρόβλημα των ραδιενεργών αποβλήτων δεν τίθεται με σαφήνεια στο κείμενο της συμφωνίας και εξετάζει το πυρηνικό ενδιαφέρον της Άγκυρας από πλευράς ασφαλείας.
Η τουρκο – ιαπωνική συμφωνία, γράφει, δίνει την δυνατότητα στην Τουρκία «να μπορεί να εμπλουτίζει ουράνιο και να παράγει πλουτώνιο, πράγμα που οδηγεί στην κατασκευή πυρηνικών όπλων», υπογραμμίζει η Asahi Shimbun. Και συνεχίζει: «Μολονότι ο (Ιάπωνας) υπουργός Εξωτερικών Φουμίο Κισίντα είχε διαβεβαιώσει το κοινοβούλιο ότι η Ιαπωνία δεν θα ενέκρινε την κατεργασία της καύσιμης ύλης δεν υπάρχει καμιά τέτοια δέσμευση στη συμφωνία με τη δικαιολογία ότι η Ιαπωνία αποδέχτηκε τελικά το τουρκικό αίτημα το κείμενο να έχει «μόνο θετικές διατυπώσεις»».
Οι Τούρκοι αρθρογράφοι είναι πιο προβληματισμένοι. Ο Σαχίν Αλπάι στην (φιλοκυβερνητική «Ζαμαν» γράφει την Τρίτη ότι τα ερωτήματα της ιαπωνικής εφημερίδας δηλώνουν κάτι περισσότερο από ανησυχία. Σε άρθρο του με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Σκοπός (της Τουρκίας) είναι η κατασκευή πυρηνικής βόμβας» εκφράζει την ελπίδα ότι «η ιαπωνική βουλή δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία». Η ιαπωνική βουλή επαναλαμβάνει τις εργασίες της στις 24 Ιανουαρίου. Η συμφωνία, με τίτλο «Σύμφωνο συνεργασίας για την χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς» εγκρίθηκε από την τουρκική βουλή την περασμένη Παρασκευή.
Ο Σεζίν Ονέι σε άρθρο του στην «Ταράφ» με τίτλο «Η στρατιωτικοποίηση των πολιτικών» δέχεται την «έκφραση ανησυχίας» που διατύπωσε η ιαπωνική εφημερίδα, σημειώνει το «τεράστιο κόστος» της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών και υπογραμμίζει το «μέγα πρόβλημα» της ασφάλειας που δημιουργούν οι σταθμοί για τον πληθυσμό.
Πολύ αναλυτικότερος ο Ουζγκούρ Γκιουρμπούζ με άρθρο του στην «Μπιργκιουν» εξηγεί αυτό που έχει ως τίτλο, ότι «Ο Ερντογάν φαίνεται να κατατρόμαξε την Ιαπωνία». Η 3η παράγραφος της συμφωνίας, γράφει «ανάβει πράσινο φως για εμπλουτισμό του ουρανίου από την Τουρκία, για ανακατεργασία του πυρηνικού καυσίμου προς μετατροπή του σε πλουτώνιο καθώς και τη μεταφορά στην Τουρκία της τεχνολογίας και των υλικών που απαιτούνται για την παραγωγή του εμπλουτισμένου ουρανίου και πλουτωνίου».
Σημειώνοντας ότι η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού εξαρτάται από εισαγωγές του πανάκριβου ουρανίου, ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι «δικαιολογημένα οι Ιάπωνες αναρωτιουνται: η Τουρκία δεν διαθέτει ουράνιο, δεν έχει πρόγραμμα σχεδιασμού και κατασκευής του αντιδραστήρα, οι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού του ουρανίου κοστίζουν πανάκριβα, και όταν ο αντιδραστήρας είναι έτοιμος η Ιαπωνία θα της πουλά το καύσιμο». «Δικαιολογημένα οι Ιάπωνες απορούν. Τι λοιπόν χρειάζεται στην Τουρκία ο εμπλουτισμός του ουρανίου; Μήπως…»
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει υπογράψει, τον Μάιο 2010, συμφωνία με την Ρωσία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακαγιού της Μερσίνας, στο νότο της χώρας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.